Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره صوتی آموزشی نکته‌هایی برای مدیران (کلیک کنید)


تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز


تهاتر چیست

حتماً تا کنون کلمهٔ تهاتر را شنیده‌اید. ده‌ها اصطلاح بر پایهٔ تهاتر ساخته شده و در گفتگوهای روزمره و معاملات تجاری و اقتصادی به کار می‌رود: تهاتر ملک، تهاتر کالا با کشورها، تهاتر کالا به کالا، تهاتر گاز، تهاتر نفت با کالا، اقتصاد تهاتری و …

در این درس می‌‌خواهیم دربارهٔ معنی تهاتر حرف بزنیم. اما اجازه دهید پیش از آن‌که وارد جزئیات شویم، به زبان ساده بگوییم تهاتر چیست.

تهاتر چیست؟ | تعریف تهاتر به زبان ساده

فرض کنید یک مقدار قابل‌توجهی لوازم یدکی خودرو وارد کرده‌اید و قصد دارید با سود حاصل از فروش آن‌ها یک خودرو بخرید. در حالی که در جستجوی مشتری مناسب هستید، با فردی آشنا می‌شوید که مغازهٔ فروش لوازم یدکی دارد و اتفاقاً خودرویی هم که از آن استفاده می‌کند، همان چیزی است که شما در پی آن هستید. هنگام گفتگو با او متوجه می‌شوید که قصد دارد خودروی خود را بفروشد. پس به او پیشنهاد می‌کنید که بخشی از بار لوازم یدکی‌تان را به او داده و در مقابل، خودرو را از او بگیرید. آن‌چه در این‌جا اتفاق افتاده «تهاتر» یا «بارتر / Barter» یا «معامله پایاپای» نامیده می‌شود.

مثالهای دیگری هم از تهاتر وجود دارد که حتماً آن‌ها را شنیده‌اید یا شاید تجربه کرده باشید. تهاتر ملک یکی از رایج‌ترین معاملات تهاتری است. وقتی دو نفر به جای خرید و فروش ملک، املاک خود را با یکدیگر مبادله می‌‌کنند، تهاتر انجام شده است.

تهاتر ملک با مصالح ساختمانی هم یکی دیگر از انواع تهاتر است. فردی که پروژهٔ ساختمانی در دست دارد، ممکن است به علل مختلف از جمله کمبود نقدینگی تصمیم بگیرد به جای پرداخت بهای مصالح، یک یا چند واحد از ساختمان خود را به فروشندهٔ مصالح واگذار کند.

در سطح ملی و بین‌المللی هم نمونه‌های متنوعی از تجارت تهاتری وجود دارد. مثلاً ایران در مقاطعی گاز خود را با نفت عراق تهاتر کرده و چون در این شیوه پولی رد و بدل نشده، این کار عملاً مصداق نقض تحریمهای بین‌المللی محسوب نشده است.

تعریف تهاتر (ساده)

هر نوع معامله که در آن دو کالا، خدمت، محصول یا هر نوع مال دیگر مستقیم با یکدیگر مبادله شوند، معامله پایاپای یا تهاتر نامیده می‌شود.

اقتصاددان‌ها هم تهاتر را به همین شکل می‌شناسند. اما ترجیح می‌دهند در شرح معنی barter از اصطلاح «ابزار مبادله / medium of exchange» استفاده کنند. حتماً می‌دانید که رایج‌ترین ابزار مبادله، پول نقد است:

تعریف تهاتر (در علم اقتصاد)

معامله تهاتری یا معامله پایاپای، معامله‌ای است که در آن از ابزار مبادله استفاده نشود.

تاریخچه تهاتر

هنوز کسی ادعا نکرده که توانسته قدمت تهاتر و معاملات تهاتری را مشخص کند. با وجودی که نمی‌دانیم تهاتر از چه زمانی شروع شده، این را می‌دانیم که قدیمی‌ترین نشانه‌های کشف شده از زندگی انسان کهن (از جمله در تمدن بین‌النهرین) نیز از وجود معاملات تهاتری خبر می‌دهند.

گلین دیویس در این باره در کتاب تاریخچه پول خود به نکتهٔ جالبی اشاره می‌کند (+): تاریخ تهاتر به اندازه تاریخ بشر قدمت دارد. وقتی حشرات و حیوانات با یکدیگر تهاتر می‌کنند، قابل‌درک است که انسان‌ها هم در دورترین نقطه‌های تاریخ از معاملات تهاتری استفاده می‌کرده‌اند. در واقع اگر قرار باشد از تهاتر تعجب کنیم، نه به‌خاطر قدمت آن، بلکه به خاطر ماندگاری آن است. این‌که چگونه روشی تا این حد قدیمی، هنوز هم زنده و فعال باقی مانده و به‌کار گرفته می‌شود.

می‌توانیم حرف دیویس را به شکل دیگری هم بیان کنیم:  تاریخچه تهاتر چنان طولانی است که عمر پدیده‌هایی مثل پول و سیستمهای مالی مدرن را می‌توان در حد یک جرقه، کوتاه دانست.

تهاتر چیست

آیا پول اختراع شد تا جایگزین تهاتر شود؟

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

امروز هر جا بگویید پول آمده که جایگزین معاملات تهاتری شود، انسان‌شناس‌ها بلافاصله به شما یادآوری خواهند کرد که: «نه! این دو هم‌زمان با هم و در کنار یکدیگر وجود داشته‌اند و اقتصاد هیچ جامعه‌ای صرفاً مبتنی بر تهاتر نبوده است.» به‌ نظر می‌رسد اقتصاددان‌ها هم کم‌و‌بیش این حرف را پذیرفته‌اند. از کتابهای سادهٔ عامه‌پسند (مثلاً پول – داستان واقعی یک چیزی الکی) تا کتابهای تخصصی اقتصادی، به این نکته اشاره می‌شود که پول جایگزین تهاتر نشده است (+/+/+).

اما باز هم اقتصاددان‌ها هنگام آموزش مفهوم پول، ترجیح می‌دهند از اقتصاد تهاتری شروع کنند و به اقتصاد پول‌محور برسند. علت هم مشخص است: بهترین شیوه برای درک کارکرد پول این است که با خود فکر کنید: «اگر پول نبود، باید چه می‌کردیم؟ تهاتر.»

آیا هنوز هم معاملات تهاتری انجام می‌شوند؟

با وجودی که تهاتر (بارتر) روشی قدیمی و کهنه به نظر می‌رسد، این روش تهاتر هنوز هم رونق دارد و هیچ‌وقت ارزش و اعتبار آن کم نشده و معامله‌کنندگان به علل متعددی به – از جمله مواردی که در زیر می‌آیند – ممکن است به جای معامله نقدی به سراغ معامله پایاپای یا تهاتری بروند:

◼️  وقتی استفاده از ابزار مبادله دشوار و پرهزینه است. مثلاً وقتی بانک‌ها محدودیت‌هایی برای معاملات و تراکنش‌ها تعریف می‌کنند و یا این‌که دولت‌ها مالیات‌هایی سنگین بر معاملات وضع می‌کنند. به همین علت معمولاً اصطلاح «تهاتر ملک با ملک» یا «تهاتر زمین با آپارتمان» را بیشتر از «تهاتر لباس و پوشاک» می‌شنویم.

◼️  وقتی مشکل تأمین نقدینگی وجود دارد. شاید آشناترین نمونه از این دست، تهاتر در صنعت ساختمان‌سازی باشد. کسانی که در این صنعت فعالیت می‌کنند هر روز اصطلاحاتی مثل تهاتر تیرآهن، تهاتر پکیج، تهاتر پله برقی و آسانسور را می‌شنوند. چون در این صنعت معمولاً پول نقدِ در دسترس بسیار کمتر از پول نقدِ مورد نیاز است و سازندگان بارها مجبور می‌شوند از تهاتر برای تأمین مصالح و تأسیسات ساختمان استفاده کنند.

◼️  فرار مالیاتی هم می‌تواند انگیزهٔ دیگری برای تهاتر باشد.

◼️  وقتی تورم‌ سنگین وجود دارد. در تورم‌های شدید، بسیاری از فروشندگان فکر می‌کنند فروختن اموال می‌تواند خسارت‌بار باشد. چون حتی اگر مدت کوتاهی بین فروش یک دارایی و جایگزین کردن آن با دارایی دیگر فاصله بیفتد، بخشی از ارزش پول از دست می‌رود. حتماً شنیده‌اید که گاهی مردم می‌گویند: «اگر الان خانه‌ام را بفروشم، چند هفته بعد با همین پول همین خانه را به من نمی‌دهند.» در چنین شرایطی تجارت تهاتری رونق پیدا می‌‌کند.

◼️  تحریمهای اقتصادی هم از دیگر عوامل رونق‌دهندهٔ معاملات بارتر هستند. زمانی که دسترسی به سیستمهای مالی بین‌المللی برای کشورها دشوار می‌شود، یکی از نخستین راه‌هایی که تاجران و سیاستمداران انتخاب می‌کنند، معاملات تهاتری است. حتی شرکتهای بزرگ دنیا هم بارها اتاق تهاتر تشکیل داده‌اند و از این ابزار استفاده کرده‌اند:

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین و مشارکت در بحث

برخی تحلیل‌گران معتقدند با گسترش تکنولوژی های ارتباطی و اپلیکیشن های موبایل، می‌توان انتظار داشت که حجم معاملات خرده تهاتری مجدداً افزایش یابد. حتی عده‌ای معتقدند که هم‌اکنون هم حجم این معاملات افزایش یافته است. اما چون این نوع معاملات، بخش خاکستری اقتصاد را تشکیل می‌دهند، شیوه‌ای برای سنجش دقیق آنها وجود ندارد.

شما جایگاه تهاتر را در دهه‌های آیندهٔ جهان چگونه می‌بینید؟

از نظر لغوی تهاتر یعنی چه؟

تهاتر واژه‌ای عربی است و در شرح معنی تهاتر چنین می‌گویند که تهاتر کردن یعنی باطل کردن ادعای یکدیگر (+). به عنوان یک مثال برای تهاتر فرض کنید شما مدعی هستید که یک میلیون تومان از دوست خود طلبکارید و وقتی پیش قاضی می‌روید، او هم سندی ارائه کند که نشان دهد یک میلیون تومان از شما می‌خواهد. در این حالت بدهی شما دو نفر با یکدیگر تهاتر شده است. هم‌چنین وقتی دو نفر هم‌زمان یکدیگر را به یک کار متهم کنند، می‌گویند تهاتر کرده‌اند. بر همین مبنا فرهنگستان زبان فارسی آن را معادل واژه پایاپای می‌داند (مثلاً: داد و ستد پایاپای).

آیا خود اعراب هم از تهاتر برای بیان مفهوم «بارتر» استفاده می‌کنند؟

خیر. آن‌ها اصطلاح‌های «تبادل» و «استبدال» را برای «Barter» به‌کار می‌برند و تهاتر برای آن‌ها اصطلاحی حقوقی محسوب می‌شود.

آیا تهاتر با معاوضه تفاوت دارد؟

در گفتگوهای روزمره معمولاً این دو اصطلاح به‌جای یکدیگر به‌کار می‌برند. مثلاً می‌بینیم که دو نفر املاک‌شان را با یکدیگر معاوضه می‌کنند و می‌گویند تهاتر کردیم. اما باید دقت کنید که از نظر حقوقی این دو اصطلاح معنای یکسانی ندارند. در همهٔ انواع تهاتر حتماً باید دو طرف معامله یکسان باشند (الف چیزی را به ب می‌دهد. ب چیز دیگری را به الف می‌دهد). اما در معاوضه لزوماً چنین نیست. پس اگر شما ملک خودتان را به آقای الف واگذار کنید و او خانه‌ای را که به نام همسرش است به شما واگذار کند، معاوضه انجام شده و نه تهاتر.

آیا می‌توان گفت تهاتر یعنی مبادله کالا به کالا؟

بسیاری از مبادله‌های کالا به کالا مصداق تهاتر هستند، اما هر تهاتری از جنس مبادله کالا به کالا نیست؛ چنان‌که خدمات هم می‌توانند موضوع تهاتر باشند.
وقتی یک موسسه‌ی آموزشی به جای پرداخت هزینه‌ی تبلیغ در یک روزنامه یا وب‌سایت، تعدادی از کارکنان آن روزنامه یا وب‌سایت را در سمینار خود ثبت‌نام می‌کند، تهاتر انجام شده، اما مبادله کالا به کالا انجام نشده است. به نظر می‌رسد اگر تأکید داشته باشید از مبادله استفاده کنید، مبادله پایاپای دقیق‌تر از مبادله کالا به کالا باشد.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری تاریخچه پول و آینده آن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه تاریخچه پول و آینده آن

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۴۴ نظر برای تهاتر چیست؟ | معنی تهاتر در معامله و جایگاه معاملات تهاتری در اقتصاد امروز

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : امین جباری اصل

    معرفی سایت هایی با موضوع تهاتر

    با کمک گوگل، با سایت های زیادی آشنا شدم که مشغول به ارائه خدمات تهاتر بودند( لینک آشنایی با ۳۶ سایت تهاتر )خیلی از اونها تقریبا به یک شکل بودند و تمرکزشون بر مبادله کالاهای مصرفی و عمومی و سرمایه گذاری بود. ۲ تا از این سایت ها توجهم رو خیلی جلب کرد:
    سایت اول: homeexchange
    از طریق این سایت می تونید خونه تون رو با یک خونه دیگه برای مدت مشخص معاوضه کنید. مثلا شما به شیراز میرید و دوست دیگه ای به شهر شما میاد. شما می تونید با صرف هزینه جزئی، از خونه همدیگه استفاده کنید. البته متاسفانه این سایت گزینه ای برای ایران نداره
     
    سایت دوم: sharedearth
    این سایت زمین داران و کشاورزان رو به هم ارتباط میده. کشاورزان و باغچه داران در ملک صاحبان زمین کشت می کنند و در ازای اون درصدی از محصولاتشون رو به صاحبان زمین می دهند.
    تجربه شخصی از تهاتر در ایران:
    در حال حاضر تهاتر در میان سازمان ها دولتی و نیمه دولتی بسیار رواج دارد. به عنوان مثال شهرداری ، هزینه صدور مجوز حفاری و یا صدور پروانه ساختمانی برای شرکت توزیع برق رو با هزینه انشعاب برق درخواستی تهاتر میکنه
    همچنین کارفرماها راغبند با پیمانکارانی وارد معامله شوند که ظرفیت تهاتر دارند. به عنوان مثال حاضرند در ازای کاری که انجام می دهند، به جای دریافت پول نقد، اموالی به شکل ملک و مصالح دریافت کنند.
    برخی از پیمانکاران نیز با پی بردن به این موضوع، از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را می کنند. کاهش نقدینگی در سازمان ها، سبب افزایش تمایل به این شکل از معامله شده است.

  1. بنظرم در دو مورد نقش تهاتر میتواند پررنگ شود:

    اول در شرایطی که بازار در حالت رکود قرار میگیرد

    و دوم در شرایطی که بازار بشدت رقابتی میشود و هر دو مورد با هدف کاهش هزینه ها صورت میگیرد، مثلا در شرایط رکود ممکن است به دلیل مشکلات هزینه های انبارداری و تعمیرات و نگهداری این اقدام انجام شود و یا برای استارتاپ ها خصوصا در کشور ما که هزینه ی پول (نرخ بهره حدودا ۲۰ درصد) و درنتیجه آن نرخ تسهیلات و وام قابل توجه است، میتواند هزینه ها را کاهش دهد.

    واقعیت من واژه “بده بستان” در ذهنم تداعی شد و مثالی که به ذهنم رسید همین تبلیغات همزمان ادمین های مختلف در کانال های تلگرام است که اکثرا برای من بسیار آزاردهنده است،  چون معمولا حوزه های فعالیتشان بهم، کاملا نامربوط هستند.

  2. از بعضی تحلیل‌گران اقتصادی می‌شنوم که می‌گویند با ورود تکنولوژی به حوزه‌های مختلف عملا «فایننس» رو به افول حرکت می‌کند. (قسمتی از آن را در نرخ تورم منفی بعضی کشورها و ربات های معامله‌گر میبینیم.) شاید روزی سیستم‌های ارزش‌گذاری آنقدر تغییر کنند که دوباره از تهاتر در معاملات عادی استفاده کنیم.

    علاوه بر آن ما تاکنون هم قسمتی از زنجیره‌ی خرید و فروش در کالاهای دست دوم را با دیوار و شیپور و … کوتاه کرده‌ایم. هیچ بعید نیست زنجیره‌ی پول هم روزی از میان برداشته شود.

  3. به نظرم بهتر خواهد شد. چرا؟

    اول اینکه امروزه امکان تهاتر یک کالا یا خدمت با تعداد زیادی کالا و خدمت دیگر (که قبلاً وجود نداشت) فراهم شده؛ یعنی «ارزش»های زیادتری برای مبادله وجود دارند که باعث افزایش «قدرت انتخاب» مشتریان شده، و این به معنای امکان تهاتر بیشتر است.

    دوم اینکه به دلیل گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات، امکان جابجایی کالا و خدمات به نسبت قبل بسیار بیشتر شده و بیشتر هم خواهد شد؛ در نتیجه، امکان دادن و گرفتن کالا و خدمات بیشتری فراهم شده و خواهد شد.

  4. با سلام سپهی زاده هستم مشاور پروژه های سرمایه گذاری قشم و بندرعباس

    بله درسته متاسفانه مدتیه که کلا تهاتر باب شده و الان کلا قراردادهارو ب صورت تهاتر میبندیم جالبه بدونین ۱۰۰٪ تهاتر!

    یعنی ۱ ریال هم نقدینگی در کار نیست پروژه های سنگین ۱۸ میلیاردی حتی!

    تا زمانی که یه گزینه ۱۰۰٪ تهاتر و کار واقعا با کیفیت پیدا نشه کنکاش ادامه داره.

    همیشه فقط خواننده بودم و این اولین باریه که دارم نظر میدم عذرخواهی منو بپذیرید اگر طبق قوانین ننوشتم.

    سپاسگزارم

  5. بی نام گفت:

    باسلام

    وقتی این عنوان رو دیدم فکر کردم مطلبی رو پیدا کردم که هیچ جا پیدایش نمی کنم

    اما این طور نبود

    مبادله ی کالا با کالا چیزیه که شاید خیلی ساده به نظر می رسه اما واقعا درکش مشکله شاید همه چیز ساده به نظر می رسد اما پول اعتباری و پول بدون پشتوانه بلایی است که به زودی نتایجش را خواهیم دید

    سوال های زیادی در این زمینه وجود دارد که شاید باید اقتصاد دان بود تا ان ها را فهمید

  6. علیرضا محمدی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    لااقل در صنعت بیمار ما که به دلیل ثبات و نه پایداری بیشتر شرکت های تولیدی قطعه ساز به دم دو شرکت معظم خودرو سازی وصل شده اند من آینده درخشانی نمی بینم  . مثلا ما امسال و حتی ۳ سال پیش قطعه دادیم و در ازاء کلی ناله و شیون و هزار دلیل مستند دال بر فلاکت اقتصادی به ما پراید دادند تا با فروش آن بتوانیم مواد و حقوق بخریم و پرداخت کنیم  کار از انجای جالب می شود که به دلیل اتخاذ این استراتژی در سطح کشور برای تمام پیمانکاران یک فاجعه عرضه اتفاق می افتد و از این به بعد ماجرا هم خوب می شود حدس زد قیمت محصول شما حالا در بنگاه های فروش اتومبیل کمتر از نرم قبل می شود

    من تصور می کنم در ایران در بشتر اوقات این نوع معامله ناشی از یک اضطرار است که سبک مذاکره بازنده و برنده نتیجه آن خواهد بود و احتمال اینکه برنده – برنده باشد ضعیف است .

  7. سینا مرعشی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    پیش بینی وضعیت تهاتر در دهه های آینده اصلا آسان نیست ولی میتوان فرض کرد هم در مقیاس خرد و در مقیاس کلان، نظامهای حقوقی و قانونی برای انجام تهاتر در سطوح ملی و بین المللی (اگر هنوز این سطوح به تفکیک به شکل امروزی وجود داشته باشند) تکامل پیدا خواهند کرد و الگوها، الگوریتمها، پلاتفرمها و ابزارهای بسیار منتوع و متعدد و متناسب با موضوع تهاتر ایجاد خواهد شد.

    در مورد خود موضوع تهاتر هم در دو گروه جوامع تهاتر شیوع بیشتری خواهد داشت. جوامع گروه اول که دچار رکود اقتصادی و کمبود ابزار مبادله شوند برای گذران امور روزمره خود به تهاتر کالا خواهند پرداخت. شاید مشابه آنچه امروز انجام میشود ولی با سهولت بیشتر به دلیل وجود زیرساختها و ابزارها و نظام حقوقی پیشرفته تر.

    در گروه دوم در مناطقی از دنیا که از نظر فکری و تکنولوژی توسعه بیشتری پیدا کرده باشند بیشتر آیتمهای معنوی یا غیر کالایی ممکن است با هم تبادل شوند. در مقیاس کلان ممکن است کشورها شهرها یا قسمتی از سرزمینشان یا بخش از مستصرفات فرا زمینی خود را مثلا دو سیاره یا دو منطقه مداری بر فاز یک جرم آسمانی را با هم تهاتر کنند. در مقیاس خرد هم مثلا دو نفر یا دو خانواده ممکن است ملیتشان را با مجوز دولتهایشان با هم تهاتر کنند یا حتی تکنولوژی به حدی برسد که افراد بتوانند اعضای بدنشان را با هم تبادل کنند مثلا خانمی با شماره پای ۴۲ بخواهد پاهایش را با آقایی با شماره پای ۳۹ تهاتر کند! یا بنگاههای بزرگ بخشی از کسب و کارهایشان را با هم تهاتر کنند مثلا شرکتی کارخانه تولید رباتهای خانگی خود را با کارخانه محصولات آموزشی تزریقی تهاتر کند.

    ببخشید اگر خیلی تخیلی شد!

     

  8. بنظر می رسد تهاتر ( مبادله دارایی با دارایی که میتونه دارایی نامشهود هم باشه ) بین اشخاص حقیقی خیلی راحتتر است و میتونه در فضاهای مجازی و یا واقعی هم صورت بگیره ولی آنچه که ذهن مرا بشدت درگیر کرده است حق و حقوق دولت ( مالیات بر درآمد ) در مقابل درآمدهای کسب شده اشخاص حقوقی از معاملات تهاتر چگونه خواهد بود ، یا مالیات ارزش افزوده چگونه محاسبه خواهد شد . آیا می شود ۹% موز را به دولت داد ؟

    لطفا اعلام نظر فرمائید.

    • روح الله یعسوبی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

      در زمینه مالیات بر ارزش افزوده فرقی نمیکند، اگر تهاتر در اظهارنامه مالیاتی نیاید که هیچ و اگر اظهار شود، طبیعتا حسابداری آنرا به ریال تبدیل کرده و دو معامله جدا از هم در نظر میگیرد و درنتیجه مالیات بر ارزش افزوده آن نیز به ریال به دولت پرداخت میگردد.

    • رسول کرمی گفت: (عضو ویژه)

      اقای یعسوبی پاسخ شمارو به صورت خلاصه دادن. اما من میخوام به بهانه سوال شما یک نکته ای رو بگم.

      به نظرم یکی از دلایل اصلی که این مسئله تهاتر در سطح خرد، هنوز به صورت جدی گسترش پیدا نکرده یا اگر هم هست شیوه‌ای برای سنجش دقیق تعداد و ارزش مبادله ها وجود نداره دقیقا همینه که کسانی که مبادله تهاتری دارند هنوز حاضر به پرداخت حق دولت ها در ازای این معامله ها نیستند یا این حق رو هنوز در مبادلات تهاتری به رسمیت نشناختن. البته دلیل اینکه هنوز مبادلات تهاتری و اجاره دارایی های خرد رو در بخش خاکستری اقتصاد قرار میدن به این دلیله ک بستری برای شاف شدن این مبادلات و به طبع اون پرداخت حق دولت ها هم ایجاد نشده. و شاید تا این مسئله حل نشه و تهاتر از بخش خاکستری خارج نشه و بستری برای ایجاد ساختارهای حقوقی مبادلات، نظارت و ارزش گزاری دارایی ها فراهم نشه، افزایش حجم این معاملات و مبادلات در مقیاس گستره و به شکل ساختار یافته اتفاق نیوفته.

  9. علی گفت:

    با توجه به رکود بازار تهاتر دوباره جان گرفته،

    به طور مثال ما در تجارت قطعات کامپیوتر بین همکاران از تهاتر استفاده می کنیم و این نوع تجارت طی  یکسال اخیر بسیار شدت پیدا کرده است.

    در صنعت تبلیغات هم تهاتر در حال حاظر بیشترین سهم از فروش این رسانه را به خود اختصاص داده است.

    طی یکسال اخیر تمام هزینه های تبلیغاتی شرکت به شیوه تهاتر انجام گرفته است.

     

  10. در مورد میزان تهاتر در آینده به نظرم میرسد که با رشد تکنولوژی های ارتباطی امکان تهاتر هم در آینده بیشتر از امروز خواهد بود.

    شاید این مثال به فهم موضوع کمک کند: در گذشتهای نه چندان دور تنها راه رد کردن لوازم دست دوم موجود در منزل اینها بودند : ۱٫ بخشیدن ۲٫ فروش به آشنایان ۳٫ جمعه بازار همشهری (نیازمندی های رایگان همشهری که روز پنج شنبه چاپ میشد و یا میشود و میتوانستید چندکلمه توصیفی از کالای خود را در آن بنویسید )

    امروز دو راه حل اول همچنان هستند ولی با وجود سایت هایی مثل شیپور و دیوار و …. که میتوانند هم اطلاعات بسیار بیشتری در مورد کالا و محل فروش آن بدهند و هم بسادگی امکان مقایسه را بوجود بیاورند عملا ماندگاری اجناس بلااستفاده در انباری ها بسیار کمتر از گذشته شده است.

    بعد از این مقدمه به نسبت طولانی میتوان حدس زد که در آینده من بتوانم امکان تهاتر کالایم را با کالای دیگری در یک سایت وارد کنم و موارد مشابه را بیابم.

    مثلا تعویض دوچرخه با اسکیت / تعویض کفش کوه با کوله پشتی

    گرچه همه ما عادت کرده ایم که همه چیز را با پول بسنجیم ولی تجربه شخصی من نشانداده است که در بسیاری موارد حذف پول از فرآیند مقایسه میتواند زندگی و تصمیم گیری را بسیار راحت تر کند.

    باز مجبورم مثال بزنم ( ببخشید طولانی شد )

    فرض کنید در ازای یک ماه هر روز دو ساعت اضافه کاری مبلغ ۱٫۵ م ت به حقوق آخر ماه من افزوده میشود و اگر فرض کنیم که با همین مبلغ میتوان یک سفر تفریحی خانوادگی به مثلا شهرستان سرعین ترتیب داد، غیر منطقی نیست که با حذف پول پیش خود اینگونه حساب و کتاب کنم که روزی دو ساعت اضافه کاری به لذت سفر خانوادگی میارزد یا نه ؟

    همین طرز فکر کردن در مرد تهاتر هم میتواند اتفاق بیفتد. الان مطلوبیت اسکیت برای من بیش از دوچرخه است و میتواند برای دیگری کاملا برعکس باشد و اصلا مهم نیست که دوچرخه و یا اسکیت را با چه میزان پول میشود خرید هر دو از تهاتر راضی هستیم

  11. سید میثم صباغ گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    به نظرم وقتی موضوع مبادله رو کالای فیزیکی ببینیم، خرده تهاتر کمرنگ تر میشه … جابجایی و مبادله محتوا رو شاید بشه به عنوان نمونه بسیار مرسوم آینده دید و حتی با گسترش بیشتر ارزش محتوا معامله محتوا و کالای فیزیکی هم مرسوم بشه …

    به نظرم در آینده احتمال مواجهه با چالش های قانونی به علت گستردگی تهاتر افزایش خواهد یافت.

    فکر کردن به اینکه چطور میشه مکانیزم کنترلی گذاشت و اصلا نیاز به کنترل چقدره، موضوع جذابیه!

  12. سعید میربرون گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۶ درس)

    شاید اصلی ترین دلیل پیدایش سکه ایجاد یک ابزار مبادله بمنظور حذف قسمت هایی از تبادل کالا بوده. من سایت هایی که امکان ارائه کالاهای دست دوم بصورت مستقیم به مردم رو فراهم میکنه (مثل شیپور و باما) رو گامی در جهت حرکت به سمت تهاتر میدونم. اگر تکنولوژی های نوین و شبکه های مجازی بتونند قابلیت اعتماد پذیری شون رو افزایش بدهند و دولت ها هم با قوانین دست و پاگیر مانع تراشی نکنند، قطعا شاهد رشد تهاتر خواهیم بود. 

  13. من تا الان فکر میکردم به دلیل شفافیت مبادله در ازای پول، معاملات تهاتری در صورت ضرورت انجام میشود.

  14. در اپلیکیشن هایی مثل دیوار و شیپور به میزان زیادی این نوع معامله و پیشنهاد برای این معاملات دیده می شود. ولی در سالهای اخیر افزایش قابل توجهی نیافته است.

  15. امین جباری اصل گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۷ درس)

    معرفی سایت هایی با موضوع تهاتر

    با کمک گوگل، با سایت های زیادی آشنا شدم که مشغول به ارائه خدمات تهاتر بودند( لینک آشنایی با ۳۶ سایت تهاتر )خیلی از اونها تقریبا به یک شکل بودند و تمرکزشون بر مبادله کالاهای مصرفی و عمومی و سرمایه گذاری بود. ۲ تا از این سایت ها توجهم رو خیلی جلب کرد:
    سایت اول: homeexchange
    از طریق این سایت می تونید خونه تون رو با یک خونه دیگه برای مدت مشخص معاوضه کنید. مثلا شما به شیراز میرید و دوست دیگه ای به شهر شما میاد. شما می تونید با صرف هزینه جزئی، از خونه همدیگه استفاده کنید. البته متاسفانه این سایت گزینه ای برای ایران نداره
     
    سایت دوم: sharedearth
    این سایت زمین داران و کشاورزان رو به هم ارتباط میده. کشاورزان و باغچه داران در ملک صاحبان زمین کشت می کنند و در ازای اون درصدی از محصولاتشون رو به صاحبان زمین می دهند.
    تجربه شخصی از تهاتر در ایران:
    در حال حاضر تهاتر در میان سازمان ها دولتی و نیمه دولتی بسیار رواج دارد. به عنوان مثال شهرداری ، هزینه صدور مجوز حفاری و یا صدور پروانه ساختمانی برای شرکت توزیع برق رو با هزینه انشعاب برق درخواستی تهاتر میکنه
    همچنین کارفرماها راغبند با پیمانکارانی وارد معامله شوند که ظرفیت تهاتر دارند. به عنوان مثال حاضرند در ازای کاری که انجام می دهند، به جای دریافت پول نقد، اموالی به شکل ملک و مصالح دریافت کنند.
    برخی از پیمانکاران نیز با پی بردن به این موضوع، از فرصت به دست آمده نهایت استفاده را می کنند. کاهش نقدینگی در سازمان ها، سبب افزایش تمایل به این شکل از معامله شده است.

  16. روح الله یعسوبی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    در آینده قطعا بازار تهاتر گسترش چشمگیری خواهد داشت. همانطور که در درس هم مثال زده شده در صنعت ساختمان همین الان هم تهاتر هایی انجام میشود. حتی به جای دستمزد، اسکلت کار ساختمان به جای صورتحساب خود واحد بر میدارد و به جای فروش آن با پول نقد ، آن را به کارخانه بتون یا بابت میلگرد میدهد.

    در صنایع دیگر نیز بسیار مشهود است که رکود بازار نیز به این قضیه دامن میزند. احتمالا به وجود آمدن سایتها و مرکز های تبادل و تهاتر در آینده به گسترش این تهاتر دامن خواهد زد.

  17. محسن سعیدی پور گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۸ درس)

    سلام

    فکر میکنم با توجه به حساس بودن مصرف کننده به قیمت و اینکه دنبال اینه که با قیمت تموم شده کمتری محصولش رو به دست بیاره تهاتر خیلی گزینه ی مناسبی میتونه باشه.زمانی هم که بازار راکده و پول نقد توی بازار و یا دست مردم نیست هم به نظرم ؛تهاتر گزینه ی مناسبیه .حالا مصرف کننده میتونه یک شخص حقیقی باشه یا حقوقی.من خونه ام رو میخوام بفروشم،به غیر از پول نقد ممکنه اونو با ماشین ؛یا خونه ای دیگه ؛یا حتی زمین هم راضی بشم که عوض کنم .

    پی نوشت :یه استادداشتیم که میگفت : چیزی که شما دارید و به دردتون نمیخوره مطمن باشید که برای یک نفر دیگه با ارزشه .البته این مثال رو برای شبکه سازی میزد و گسترش شبکه ای که ممکنه با آدم در تماس باشند و آدم بتونه شبکه خودش رو بزرگتر کنه و یه تاکید هم داشت مبنی بر اینکه سعی کنید همیشه شبکه شما به شما بدهکار باشه.میگفت مثلا من خیر دارم تو یه مجموعه فیلم سیاه و سفید داری که دیگه مدتهاست به دردت نمیخوره ،از یه طرف من یه کسی رو میشناسم که در به در دنبال فیلمهای کلاسیکه ؛کافیه شما دوتا رو با هم آشنا کنم .این آشنایی برای من هزینه نداشته؛شاید در حد یه امیل  و یا شماره تلفن که با اجازه شما دادم به یه نفر دیگه ؛اما من بدون هزینه باعث شدم که یه نفر به من احساس دین کنه .حالا اگر من چیزی رو بخوام که بدونم شما داریدو ممکنه براتون ارزش کمی داشته باشه؛ میتونم ازتون بگیرم .من اطلاعات کمی درباره شبکه و شبکه سازی دارم اما شاید بتونیم بگیم که این هم ممکنه به نوعی تهاتر جدید باشه .
    متشکرم

  18. با توجه به رقابت در بازار و تنوع کالاهای متفاوت و نوع نگرش مصرف کنندگان به نظر من تهاتر میتواند جایگاهی بیابد که بالاتر از قبل باشد.

    امروز بانکها از سازمانها درخواست میکنند پولهای خود را به عنوان سپرده نزد بانک قرار دهند در عوض بانکها به پرسنل سازمانها تحت شرایط مشخص وام اعطا مینمایند.

    خواسته یا ناخواسته شرکتی خدمتی را به سازمانی ارائه میدهد تا بدین وسیله کسب منفعت نماید از طریق غیر مستقیم.

    ماجرا به اینجا ختم نمیشود بلکه خیلی از خدمات و اجناس عرضه میشوند که در ابتدا مصرف کنندگان حاضر نمیشوند با پول نقد معامله کنند ولی با کمی تامل میتوان به این نتیجه دست پیدا کرد که زمانی که پای تهاتر در میان باشد راحتتر این اتفاق می افتد.

    به نظر من در متمم هم برای کابران متمم فعال همین اتفاق می افتد یعنی در قبال انجام تمرینهای قبلی و کسب امتیاز حد نصاب، درسهای بعدی برای آنها باز میشود.

  19. ممنونم از مطلب شما

    همانطور که شما گفتید در معاملات کوچک و خرده فروش تهاتر نتوانسته جای خودش را باز کند به دلیل تنوع و پیچیدگی البته به نظرم یک استارتاپ خوب می تواند این خلا را پر کند هر چند قبلش باید خیلی از مشکلات را حل کند. مشکلی که وجود داره اینه که احتمال خیلی کمی وجود داره که کالایی که من میخواهم کس دیگری داشته باشه و همزمان اون هم چیزی بخواد که من دارم. ولی در معاملات بزرگ هر دو طرف کالاهای باارزشی دارند که خیلی به پول نزدیک است مثل ماشین – مسکن یا زمین و .. و حتی اگر نیاز هم نباشد من میتوانم آن را به راحتی تبدیل کنم ولی در کالای خرد این کار شدنی نیست یا مشکله یعنی باید کالا رو نگه داری پیش خودت و لازمش داشته باشی.

    من چند وقت پیش با دوستم خواستم یک سایت درست کنم که مردم کتابهاشون رو با هم عوض کنند البته اونهایی که توی یک شهر هستند و سایت هم درست شده ولی هنوز پابلیش نکردم. اگر تهاتر حول یک کالا مثل ماشین کامپیوتر و موبایل باشه راحت تره تا اینکه هر چیزی رو با هر چیزی عوض کرد البتته کار نشد نداره و باید راهشو پیدا کرد.

    ممنون از متمم

  20. فرید آقاجانی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    در دهه های آتی شبکه های اجتماعی، مشتری یابی و بازاریابی را راحت تر و آسان تر کرده

    در نتیجه

    معاملات تهاتری در آینده قطعا دوباره مطرح خواهد شد و کاربرد زیادی دارد

    در شبکه های اجتماعی کالایی که کسی نیاز دارد را می بینی، تو هم کالای دیگری نیاز داری، به شکل تهاتری مبادله می کنید.