کتاب مدیریت بحران | اصول انسانی مدیریت پس از وقوع فاجعهها
در این درس میخواهیم یک کتاب را معرفی کنیم. کتابی دربارهٔ مدیریت فاجعههایی که در جامعه روی میدهند. نام این کتاب «مدیریت جنبههای انسانی فاجعهها و بلایا» یا «Managing the Human Dimension of Disasters» است.
از اسم عجیب کتاب نترسید. کتاب دربارهٔ این است که بعد از سیل و زلزله و سقوط هواپیما و اتفاقاتی از این دست، مدیران و مسئولان باید چه کارهایی انجام دهند.
رویکرد کتاب، کاملاً علمی و تحقیقی بوده و با موردپژوهیهای فراوان همراه است.
در لحظهٔ انتشار این درس، این کتاب به فارسی ترجمه نشده. با وجودی که شاید ترجمهٔ آن با توجه به مخاطبان محدود آن توجیه اقتصادی نداشته باشد، اما مناسب است که سازمانها و نهادهایی که بخشی از وظایفشان با مدیریت بحران گره خورده، برای ترجمه و مطالعهٔ آن سرمایهگذاری کنند. چنین مجموعههایی میتوانند این کتاب را یکی از پیشنهادهای متمم برای ترجمه (در راستای مسئولیت سازمانی و اجتماعی خود) در نظر بگیرند.
کتابهایی که چنین موضوعاتی از نگاه تخصصی بررسی میکنند، به یادمان میآورند که هر یک از ما در هر جایگاه و موقعیتی که هستیم، بکوشیم با نگاه «علمی، روشمند و مبتنی بر تجربه» ارزش بیشتری برای خود و جامعهمان خلق کنیم.
همهٔ ما این جمله را شنیدهایم و بارها در شرایط مختلف تکرار کردهایم که: «امروزه آن قدر علم و دانش پیشرفت کرده که هر کاری، اصول و قواعد و چارچوبهای خود را دارد و دیگر نمیتوان با شهود و قضاوت شخصی، کارهای جدی و مهم انجام داد.»
با این حال در عمل بسیاری از ما صرفاً با تکیه بر شهود و تجربههای قبلی، و در بهترین حالت با آزمایش و خطا و اتلاف منابع، یاد میگیریم که درست و نادرست چیست و در هر حوزهای باید چگونه تصمیم گرفت و رفتار کرد.
این ماجرا وقتی اهمیت بیشتری پیدا میکند که در جایگاه مدیریتی هم قرار داشته باشیم و «منافع تصمیمهای درست» و «خسارات انتخابهای اشتباهمان» با یک ضریب بزرگ به جامعه تحمیل شود.
یکی از موضوعاتی که به دانش و تخصص نیاز دارد، مدیریت بحران یا Crisis Management است. بحران یک چترواژه است و طیف وسیعی از اتفاقها را پوشش میدهد. از کمیاب شدن ناگهانی یک محصول در کشور، قطع برق، شکلگیری جنبشهای اعتراضی، مهاجرت نخبگان و کاهش نرخ زاد و ولد تا سیل، زلزله، و رویدادهای تروریستی.
همین رشتهٔ مدیریت بحران را میتوان به شاخههای کوچکتری تقسیم کرد. مثلاً قرار نیست کسی که میتواند بحران مهاجرت نخبگان را مدیریت کند، برای مدیریت سیل و زلزله هم فرد مناسبی باشد.
مدیریت فجایع یا مدیریت بلایا و حوادث غیرمترقبه یا Disaster Management یکی از زیرمجموعههای مدیریت بحران است. در سادهترین تعریف، میتوانیم بگوییم که بلایا و حوادث غیرمرقبه، بحرانهایی هستند که در مقطعی کوتاه (البته شاید با ریشهای قدیمی و طولانی) شکل گرفته و کارکرد عادی جامعه را مختل کردهاند. این بلایا میتوانند طبیعی بوده یا منشأ فنی و انسانی داشته باشند. بنابراین از بین مثالهایی که برای بحران بیان کردیم، باید تعدادی را کنار بگذاریم و به مواردی مانند اینها محدود شویم:
- طوفان، سیل یا زلزله یا فعال شدن یک آتشفشان
- انفجار یا آتشسوزی در جنگلها، کارخانجات و مجتمعهای ساختمانی
- اقدامهای تروریستی (نظیر بمبگذاری، هواپیماربایی و ایجاد تهدید جانی برای مردم)
- سقوط هواپیما، خروج قطار از خط یا واژگون شدن اتوبوس و مانند اینها
حالا که گفتیم «مدیریت بحران» خیلی بزرگ است و به سراغ یکی از زیرمجموعههای آن یعنی «مدیریت فجایع، بلایا و حوادث غیرمترقبه» رفتیم، باید بگوییم که این رشته هم خود بسیار بزرگ است و زیرمجموعههای متعددی دارد. کسی نمیتواند ادعا کند که همهٔ جنبههای مدیریت فجایع را میداند و متخصصی چندوجهی است که از همهٔ وجوه این کار پیچیده سر در میآورد.
مثلاً ممکن است فردی متخصص جنبههای فنی و عملیاتی مدیریت فاجعه باشد:
- چگونه افرادی را که زیر آوار ماندهاند نجات دهیم؟
- با چه روشهایی قطار واژگونشده را سریعتر روی خط قرار دهیم یا مسیر راهآهن را باز کنیم؟
- چگونه کارهای لجستیکی بعد از سیل را مدیریت کنیم تا کمکها سریعتر به خانوادههای سیلزده برسند؟
- از چه ابزارهایی برای خاموش کردن آتش استفاده کنیم؟
همهٔ موارد بالا نمونههایی از جنبههای فنی و عملیاتی هستند. اما جنبهٔ دیگری هم وجود دارد که اهمیت آن اصلاً کم نیست و متخصصان خاص خود را میطلبد: جنبههای انسانی مدیریت فاجعه.
به خانوادههایی فکر کنید که عزیزان خود را از دست دادهاند. و نیز به آتشنشانی که در عملیات حاضر بوده و صحنههای دردناکی را دیده است. و نیز به خبرنگاری که میکوشد به محل حادثه رسیده و برای مجله، روزنامه یا یک سایت خبری گزارش تهیه کند. و نیز به مسئولی که باید مصاحبهای با صداوسیما انجام دهد و با مردم دربارهٔ فاجعه سخن بگوید.
هیچیک از این کارها ساده نیست و همهٔ آنها میتوانند پر از تنش باشند. چون با انسان و عواطف انسانی درگیرند.
حالا فکر کنید که کتابی در چهارصد صفحه، نه دربارهٔ کل مدیریت بحران، و نه دربارهٔ یکی از زیرمجموعههای آن (یعنی مدیریت فاجعهها و بلایا)، بلکه دربارهٔ موضوع تخصصیتری نوشته شده است: چگونه باید جنبههای انسانی یک فاجعه را مدیریت کرد؟
نمونه موضوعات مطرح شده در این کتاب
ما معمولاً در معرفی کتابهای مدیریتی و همینطور معرفی کتابهای روانشناسی به مرور سادهٔ سرفصلها اکتفا نمیکنیم و با بررسی جزئیات بیشتر، نقل چند پاراگراف از کتابها و نیز نقد آنها، بررسی جدیتری انجام میدهیم.
اما با توجه به هدف این درس – که در ابتدای مطلب به آن اشاره کردیم – و نیز فاصله داشتن محتوای این کتاب از سرفصلهای متمم، صرفاً برخی از عناوین مطرح شده در آن را فهرست میکنیم. انگیزهمان صرفاً این است که نشان دهیم موضوعاتی که گاه ما بسیار ساده از کنارشان میگذریم، چه جزئیات پیچیدهای دارند و چه پیکرهای از دانش تخصصی حول آنها شکل گرفته است.
سایر موضوعات مطرح شده در کتاب
چالشهای صحنهٔ فاجعه، شیوهٔ اطلاعرسانی به خانوادههای جانباختگان، مدیریت کمکهای مردمی، برنامهریزی برای سالگرد رویداد، رویکردهای مختلف موجود برای پوشش رسانهای فاجعه، شیوهٔ مدیریت بازدید از محل حادثه و سختیهای آن، حمایت روانی از بازماندگان، کارکردهای مثبت و منفی شبکههای اجتماعی و مدیریت جنبههای حقوقی سوانح، از جمله مباحث دیگری هستند که نویسنده در این کتاب به آنها پرداخته است.
برتاس همچنین یک بخش ویژه را به کرونا و مدیریت فاجعهها و بلایای آن دوران اختصاص داده است.
توضیح و درخواست
طرح چنین مباحثی میتواند مشکلات و اشتباهات و بیتوجهیهایی را که در فجایع اطراف خود شاهد هستیم یادآوری کند. اما تقاضای ما این است که در بیان و ثبت نظرات خود زیر این درس، نگاه کلانتر داشته و در سطح مصداقها درگیر نشوید. گلایهها و انتقادها به اندازهٔ کافی در شبکههای اجتماعی مطرح شده و اتفاقاً این شبکهها ابزار مناسبی برای این نوع نقدها هستند.
ولی ما در متمم، با توجه به این که میدانیم بخشی از تصمیمگیران، مطالب و درسها را میخوانند، صرفاً قصد داریم در قالب اشارههایی کوتاه و مختصر، چارچوب علمی و عملی مدیریت چنین رویدادهایی را یادآوری کنیم.
شما با عضویت ویژه در متمم، میتوانید به هزاران درس دربارهٔ موضوعات مختلف از جمله موضوعات زیر دسترسی کامل داشته باشید:
دوره MBA (یادگیری منظم درسها)
استراتژی | کارآفرینی | مدل کسب و کار | برندسازی
فنون مذاکره | مهارت ارتباطی | هوش هیجانی
فکر کردن به کمک نوشتن | تسلط کلامی | یادگیری
توسعه فردی | مهارت یادگیری | تصمیم گیری | تفکر سیستمی
کوچینگ | مشاوره مدیریت | کار تیمی | کاریزما | هدف گذاری
عزت نفس | زندگی شاد | خودشناسی | شخصیت شناسی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : محمدرضا شعبانعلی
شاید ارتباطش با کامنت شما کم باشه. اما حیفم اومد حالا که شما این بحث رو مطرح کردید، خیلی کوتاه بهش اشاره نکنم.
واضحه که کتابهای زیادی با عنوان Crisis Management و Organizational Crisis Management وجود دارند و مطمئنم شما هم مثل من در موردشون جستجو کردید.
اما نکتهٔ جالبی که من در جستجوهام بهش برخوردم این بود که این موضوع الان اونقدر تخصصی شده که در مورد زیرمجموعههاش کتابهای مستقل منتشر میشه.
یکی از این زیرمجموعهها، Crisis Communication هست و صرفاً به این سوال میپردازه که در شرایط بحران، چه پیامهایی رو باید ارسال کنیم و با چه کسانی حرف بزنیم و چی بگیم.
یک پله تخصصیترش میشه Organizational Crisis Communication که «ارتباطات در شرایط وقوع بحران» رو صرفاً برای محیط شرکتها، و نه در سطح ملی، مطرح میکنه.
حتی باز هم تخصصیتر شده و کتابی دیدم با عنوان Internal Crisis Communication که موضوعش حرف زدن از بحران با کارکنان شرکت هست. در این کتاب، یک جملهٔ ساده و مهم بارها به شکلهای مختلف مطرح شده: «حرف زدن از بحران را در خانهٔ خود آغاز کنید.» در واقع مدام تأکید میکنه که اگر با کارکنان و زیرمجموعهٔ خودتون به شکل درست و شفاف و اصولی دربارهٔ بحران حرف نزنید، نمیتونید سراغ مشتریان و مخاطبان بیرونی برید. چیزی که در عمل، کمتر میبینیم و زیاد پیش اومده که وقتی بحرانی پیش میاد، فقط به کارکنان اخطار میدن که حرف بزنید چنین و چنان میکنیم و خودشون میرن سراغ رسانهها و خبرنگارا. بدون این که داخل سازمان، افراد توجیه شده یا قانع شده باشن که چی شده.