پیتر تیل | کارآفرین، بنیانگذار پی پل و از صاحبنظران حوزه تکنولوژی
کمتر کسی است که در زمینهٔ تکنولوژی فعال باشد و نام پیتر تیل (Peter Thiel) را نشنیده باشد (در فارسی پیتر ثیل هم نوشته و خوانده میشود). رسانهها معمولاً او را «میلیاردر سرمایهگذار حوزه IT» و گاه «همبنیانگذار شرکت پی پل» معرفی میکنند. اما چنین تعابیری برای معرفی او بسیار ناقصاند.
تیل از جمله چهرههای برجستهٔ حوزهٔ تکنولوژی و سرمایهگذاران شناختهشده در جهان است که در دهههای اخیر نقش پررنگی در شکلگیری روندهای دنیای تکنولوژی ایفا کرده است. فعالیتهای او صرفاً به سرمایهگذاری محدود نیست و یک نظریهپرداز تأثیرگذار در زمینهٔ نوآوری، فناوری اطلاعات و استراتژی کسب و کار و حتی فلسفه کسب و کار نیز محسوب میشود.
در سالهای اخیر، حضور او در دنیای سیاست هم پررنگتر شده و بهویژه از زمانی که از ترامپ حمایت کرد، به یکی از سوژههای بحثبرانگیز و جنجالی رسانهها تبدیل شده است. اصرار بر آزادی فردی و آزادی بیان حداکثری، انتقاد از دخالت دولتها در تکنولوژی و رگولاتوری، و نظراتی که خلاف جریان اصلی سیلیکون ولی ابراز میکند، از جمله عواملی هستند که از او چهرهای بحثبرانگیز ساختهاند. با این حال، به رغم همهٔ جنجالها، آن ایدهٔ معروف که در تبلیغ قدیمی اپل شنیدهایم، در مورد پیتر تیل هم صادق است: «میشود او را نپسندید و دوست نداشته باشید، اما نمیشود او را نادیده بگیرید.»
پیتر تیل کیست؟
پیتر تیل متولد ۱۹۶۷ در کشور آلمان است و بعداً به همراه خانواده به آمریکا مهاجرت کرد (+). او که از کودکی علاقه زیادی به ریاضیات و فلسفه داشت، در دانشگاه استنفورد به تحصیل فلسفه پرداخت. او بعداً تحصیلات خود را همان دانشگاه در رشته حقوق تا مقطع دکترا ادامه داد. ترکیب فلسفه و حقوق، چیزی است که هنوز هم میتوان ردّ و رگههای آن را در حرفها، تحلیلها و اظهارنظرهای پیتر تیل مشاهده کرد.
پیتر تیل در سال ۱۹۹۸ به همراه چند رفیق خود شرکت پی پل (PayPal) را تأسیس کرد (آن زمان به نام کانفینیتی) و در سال ۲۰۰۰ ایلان ماسک هم که شرکت X.com را تأسیس کرده بود به آنها ملحق شد. در سال ۲۰۰۲ با عرضهٔ سهام پی پل به بازار، تیل پا بر نخستین پلهٔ رشد و قدرت گذاشت و پیمودن مسیری را آغاز کرد که تا امروز کم و بیش ادامه داشته است.
او همچنین یکی از اولین سرمایهگذاران بزرگ فیسبوک بود و ۵۰۰ هزار دلار به این شرکت در مراحل اولیه کمک مالی کرد. پیتر تیل اولین کسی بود که از بیرون فیسبوک آمد و در این شرکت سهم خرید. این سرمایهگذاری اولیه ضمن این که برای او سود خوبی به همراه داشت، در موفقیت فیسبوک نیز نقشی مؤثر ایفا کرد.
علاوه بر اینها، تیل در سال ۲۰۰۴ شرکت پالانتیر را راهاندازی کرد که هنوز هم فعال است و با دولتها و ارتشها همکاری میکند. این حرکت زودهنگام به سمت استفادهٔ تجاری از علم داده، یکی از دهها مصداق آینده نگری پیتر تیل است. او همچنین با سرمایهگذاری در لینکدین و چند شرکت دیگر، به تدریج تیمی از دوستان همراه را شکل داد که امروزه به نام مافیای پل پی (PayPal Mafia) شناخته میشوند (بار معنایی این اصطلاح، چندان منفی نیست و بیشتر به شبکه ارتباطی نزدیک و قدرت تأثیرگذاری این تیم اشاره دارد).
پورتفوی سرمایهگذاری تیل به تدریج بزرگ و بزرگتر شد. بهویژه پس از این که در سال ۲۰۰۵ به همراه تعدادی از دوستانش شرکت سرمایهگذاری Founders Fund را تأسیس کرد. شرکتی که در فیسبوک، airbnb، نورالینک، اسپاتیفای، فیگما، Open AI، دیپ مایند، آسانا، Quantcast و دهها شرکت مهم و تأثیرگذار دیگر سهم دارد (+).
راست در سرزمین چپها و میانهها | صدایی متفاوت در سیلیکون ولی
چند پرسش و پاسخ
برای آشنایی بیشتر با پیتر تیل چه کتابی بخوانیم؟یکی از بهترین کتابهایی که میتواند به آشنایی با پیتر تیل کمک کند، کتاب Contrarian به قلم مکس چفکین است. چفکین، جدا از این که قلم روان و جذابی دارد، شریک تیل در راهاندازی پی پل هم بوده و از این منظر، روایتی دست اول از مسیر زندگی حرفهای و سیاسی تیل به دست میدهد. واضح است که در مورد افراد بحثبرانگیزی مثل تیل، دیدگاهها بسیار متنوع و بعضاً متضاد هستند. بنابراین هنگام خواندن کتاب Contrarian به خاطر داشته باشید که شما «تیل از نگاه چفکین» را میشناسید و نه خود تیل را.
تیل معمولاً به سرمایه گذاری در چه شرکتها و استارتاپهایی علاقه دارد؟او در نقش سرمایه گذار معمولاً به سراغ استارتاپهایی میرود که نگاهی بلندپروازانه دارند و در پی در هم ریختن نظم بازار (disruption) هستند. او به استارتاپهایی که در پی رقابتهای خرد و جزئی هستند کمتر علاقه نشان میدهد. در همین راستا، علاوه بر تکنولوژیهای فضایی – که از طریق فاندرز فاند در آنها مشارکت میکند – به تحقیقات علمی در زمینهٔ افزایش طول عمر و مهندسی زیستی نیز توجه ویژه نشان میدهد.
این علاقه، با نظریه های اقتصادی او – که میگوید رقابتهای کوچک، ارزشمند نیستند و باید به سراغ فرصتهایی با پتانسیل انحصار رفت – نیز همخوانی دارد.
کتاب صفر به یک
بعد از این درس میتوانید معرفی کتاب صفر تا یک را بخوانید. بسیاری از مطالبی که از پیتر تیل نقل میشود، در این کتاب آمده و خود پیتر تیل هنوز هنوز در سخنرانیها و مصاحبههای خود به نکاتی که در این کتاب مطرح کرده اشاره میکند.
شرکت پالانتیر
اگر به مباحثی مانند علم داده و کلان داده علاقه دارید، معرفی شرکت پالانتیر هم برایتان جذاب خواهد بود.
لطفاً توجه کنید که ما در متمم بر اساس تعداد دوستان علاقهمند به هر درس و موضوع، دربارهٔ تعداد، ترتیب و اولویت بهروزرسانی مطالب تصمیم میگیریم.
بنابراین لطفاً اگر به این مطلب (یا هر مطلب و درس دیگری در متمم) علاقهمندید، حتماً زیر درس کنار عبارت «به این موضوع علاقه دارم» علامت بگذارید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری علم داده به شما پیشنهاد میکند:
- علم داده چیست | کاربردهای رشته دیتا ساینس
- بازار کار علم داده | چند مثال از کاربرد علم داده به زبان ساده
- فراداده یا متادیتا چیست؟ | تفاوت داده با اطلاعات
- کلان داده یا بیگ دیتا چیست؟ (+کاربردهای Big Data)
- کتاب همه دروغ می گویند | کتابی ضعیف اما خواندنی درباره بیگ دیتا
- تاریخچه هوش مصنوعی | چگونه از زمستان هوش مصنوعی فاصله بگیریم؟
- هوش مصنوعی و استراتژی کسب و کار | مروری بر کتاب استراتژی همجوشی
- انسانها و نکته ای در کاربرد هوش مصنوعی
- پروژه GFT | چرا گوگل در پیشبینی اپیدمی و پاندمی موفق نشد؟
- پیتر تیل | کارآفرین، بنیانگذار پی پل و از صاحبنظران حوزه تکنولوژی
- شرکت پالانتیر (Palantir) | داده کاوی در مقیاس بزرگ برای پرسشهای خاص
- Clearview AI | آیا با اینکه هوش مصنوعی تصویر شما را تشخیص دهد موافقید؟
- انسان در برابر هوش مصنوعی | آیا کاسپاروف درباره خیانت IBM به علم درست میگوید؟
- هوش مصنوعی و صنعت نشر کتاب | گام جدید مایکروسافت؛ انتشارات ۸۰۸۰
- مقاله آلن تورینگ (تست تورینگ) | نقطه آغاز دوران مدرن هوش مصنوعی
- کتاب اهمیت آموزش پذیری (لزلی ولینت) | کمکی برای فهم بهتر هوش مصنوعی
- هوش یار | کتابی درباره چت جی پی تی و [کمی] هوش مصنوعی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
۰ نظر برای پیتر تیل | کارآفرین، بنیانگذار پی پل و از صاحبنظران حوزه تکنولوژی