متخصصها (Specialists) و نقش آنها در کار تیمی
- در پایان این درس باید بتوانید نقش Specialist را به عنوان یکی از نقش های نُه گانهی بلبین، توصیف و تعریف کنید.
پس از آشنایی با مردیت بلبین و مدل او در مورد نقش افراد در کار تیمی، بررسی مورد به مورد نقش های ۹ گانه بلبین را آغاز کردیم.
در درسهای قبل، به بررسی نقش افراد ایده پرداز و نیز نقش جستجوگر منابع توجه کردیم.
همچنین نقش ارزیاب و نقش هماهنگ کننده و نقش افراد اجرایی یا اجراکارها و نقش تمام کنندهها را با شرح و تفصیل مورد بحث قرار دادیم.
نقش موتور محرک و نقش Teamworkerها، دو مورد دیگری بود که مورد اشاره قرار گرفت و در این درس، با بررسی نقش متخصصان یا Specialist، شرح مدل نقشهای ۹ گانه بلبین به پایان میرسد.
تمرین
چه تجربهای از مواجهه و تعامل با نقش Specialist یا متخصص در کار تیمی داشتهاید؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت کار تیمی به شما پیشنهاد میکند:
- دوره تیم سازی و کار تیمی | از کار گروهی تا کار تیمی موفق
- مردیت بلبین | نظریه پرداز کار تیمی و طراح تست بلبین
- جان کاتزن باخ | اصول کار تیمی و تیم سازی
- فعالیت های تیمی ناموفق (تجربههای مردیت بلبین)
- تقسیم کار در تیم | مدل رنگی مردیت بلبین
- کارهای صورتی: یکی مهمترین علل کاهش اثربخشی کار تیمی
- مدل بلبین و نقش افراد در تیم ها
- کار تیمی و نقش ایده پردازی در آن
- کار تیمی و نقش جستجوگر منابع
- نقش ارزیاب (یا مراقب یا ناظر) در کار تیمی
- نقش هماهنگ کننده فعالیت ها در پروژه ها و کار تیمی
- نقش موتور محرک در کار تیمی
- افراد اجرایی یا اجراکارها در کار تیمی
- تمام کننده ها و نقش و اهمیت آنها در کار تیمی
- نقش Teamworker یا گروهی کار در فعالیت تیمی
- متخصصها (Specialists) و نقش آنها در کار تیمی
- هواپیمای کنکورد و سندروم کنکورد در کار تیمی و کسب و کار
- مدل تاکمن و مراحل پنج گانه رشد یک تیم
- موانع کار تیمی اثربخش | تیم هایی که تیم نیستند
- موانع کار تیمی اثربخش | سندرم آپولو در تشکیل تیمها
- مشکلات کار تیمی اثربخش | تفکر گروهی یا گروه اندیشی
- تنبلی گروهی | وقتی اعضای گروه به اندازهی کافی مایه نمیگذارند
- ایدهها را به کمیتهها نسپارید
- اثر تماشاگر | چگونه پخش شدن مسئولیت روی رفتار ما تأثیر میگذارد؟
- کتاب پنج دشمن کار تیمی | آشنایی با چالش های کار تیمی اثربخش
- کتاب بازیکن تیمی ایده آل (پاتریک لنچیونی) | سه ویژگی ضروری برای کار تیمی
- معرفی کتاب تیم سازی و رهبری تیم | ریچارد هکمن
- معرفی چند کتاب تیم سازی و کار تیمی
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : شاهد اشرفی
معمولا اگر همه ی همکارانم رو برای جلسه دعوت کنم، آخرین کسی که در اتاق حاضر می شه متخصص تیم ماست. نکته ی جالب اینه که در جلسات انفرادی به هیچ وجه علاقه ای به ادامه پیدا کردن بحث ندارند و به دنبال تمام شدن جلسه هستند. فکر می کنم خیلی اعتقادی به لزوم برگزاری جلسه جهت حل مشکلات ندارند چون بارها از زبان متخصص ها شنیدم که جلسات رو بی فایده می دونن و می گن: بیخود نشستیم اینهمه صحبت کردیم.
خیلی شاهد بودم که سوالی از یک متخصص پرسیده شده و اونوقت متخصص از سیر تا پیاز اون موضوع رو برای طرف شرح و بسط داده. فکر می کنم متخصص ها آموزش رو دوست دارند. اونها وقتی درحال آموزش هستند تشنگی و گشنگی و زمان رو فراموش می کنند.
بارها با متخصص تیم در خصوص این که چرا پس از کسب نشدن هدف تیم به مسیر خود ادامه داده ای و مصر هستی که همچنان هم باید این مسیر ادامه پیدا کند بحث کرده ام. فکر می کنم ویژگی مطلوب تمام کننده بودن در متخصص ها خیلی کم یاب باشه. شاید شروع کردن خرده موضوعات جدید بدون به نتیجه رسیدن موضوع قبلی هم تکمیل کننده این ضعف در این افراد باشه.
گاهی از ارتباط دادن قسمت های پیچیده از ساختارهای نرم افزاریمان توسط متخصص تیم شگفت زده می شوم. چیزی که فهم آن در ابزار برای من خیلی سخت است توسط متخصص تیم خیلی عادی و راحت مطرح می شود. من با توانایی های بالای ذهنی این افراد که در متن اشاره شد کاملا موافقم.
خیلی از مواقع یا شاید با کمی اغراق بتونم بگم همیشه خودِ متخصص ما تصمیم می گیره یک کاری رو شروع کنه و ما هم وقتی متوجه می شیم که یک سوم کار انجام شده. این موضوع در کنار ارائه راه کارهایی در حضور کارفرما که کارِ تیم رو زیاد و سخت می کنه بشدت در خلاف برنامه ریزی های تیمی هست. شاید این یکی از مهم ترین دلایلی باشه که این افراد علاقه ای به کار تیمی ندارند.
اینکه متخصص اصرار می کند شما را بالاخره برای مفید بودن کارش توجیه کند (مخصوصا آن کارهایی که در برنامه نبوده) خیلی آزار دهنده است و تقریبا زیاد هم پیش می آید. توجیه آنها این است که: ببین، این خیلی خوبه. و اگر شما با تعجب و ناراحتی از عدم اجرای برنامه به آنها نگاه کنید عنوان می کنند: خواب این کار که خلاصه باید انجام می شد، حالا من یکم زودتر انجامش دادم.
آرشیو بسیار کاملی از مراجع و استانداردهایی را دارند که شاید خود مؤلفین این استانداردها هم نداشته باشند. فکر می کنم بخش خیلی زیادی از این منابع رو هیچ وقت استفاده نمی کنند اما از آرشیو داشتن آنها واقعا لذت می برند و عطش خاصی هم برای افزایش آن دارند.
خیلی کم پیش اومده که با یک متخصص حرفه ای در خصوص یک موضوع حیاتی سازمانی صحبت کرده باشم و در چند ساعت اول یا حتی چند روز اول تونسته باشم کمی دید کلی رو در اونها ایجاد کنم. اگر بی حوصلگی کنم و زود بخوام به نتیجه برسم قطعا تنش شروع میشه. من هم فکر می کنم متخصص ها در اغلب مواقع به موضوعات کلی نگاه نمی کنند. این یکی از مشکلات من هست و تا الآن صبر و عقب نرفتن از مواضعم برای حل این مشکل بهم کمک زیادی کرده . در اغلب مواقع با دادن زمان به این افراد تغییرات زیادی رو در نوع نگاهشون نسبت به موضوعی که اخیرا مخالفش بودن دیدم. من هم در شرایطی که مدیر متخصص داشتم و هم در شرایطی که سرپرستی متخصص رو بر عهده داشتم از این روش نتیجه خوبی گرفتم.
لذت بردن متخصص ها وقتی که دارن به کارشون با خیال راحت می رسند رو می شه به وضوح دید. چشمشون درشت میشه و خیلی متمرکز توی کار غرق می شن. حالا فکرشو بکنید شما گاهی برای ضایع نشدن اهداف تیم در این حالت باید متخصص رو متوجه این موضوع بکنید که کارش رو ادامه نده و با بقیه تیم همراه باشه. کار آسونی نیست. اصلا.