سوزان سانتاگ | درباره سل و سرطان | بیماری به عنوان یک استعاره
نویسنده، نظریه پرداز ادبی، فعال سیاسی، فیلمساز، فیلسوف و معلم، از جمله توصیفهایی است که در نخستین جستجوهای نام سوزان سانتاگ (Susan Sontag) در وب، با آنها مواجه میشوید.
گفتهاند مقالهی علیه تفسیر (Against Interpretation) از جمله معروفترین مقاله های سانتاگ است.
اما اگر آن را هم پیدا کنید و بخوانید، احتمال بالایی دارد که سانتاگ را چندان دوستداشتنی نیابید. این همه پیچیدهگویی فقط بر علیه تفسیر؟
کتاب بیماری به عنوان یک استعاره (Illness as a Metaphor) هم بهسادگی نمیتواند هر مخاطبی را جذب خود کند.
کتابی که دو بیماری سل و سرطان را محور خود قرار داده؛ اما نه از درمانشان میگوید و نه حرفی مستند و علمی دربارهشان مطرح میکند: کند و کاوی در ادبیات، از شرق تا غرب، در جستجوی هر شخصیت داستانی که سل یا سرطان داشته یا هر نویسندهای که این کلمات را در قالب تشبیه یا استعاره مفهومی بهکار برده است.
سوزان سانتاگ کتاب بیماری به عنوان یک استعاره را چنین شروع میکند:
بیماری، بخش تاریک زندگی ماست؛ سرزمینی سختتر و دشوارتر، برای زندگی.
هر یک از ما، از نخستین روز تولد، تابعیت دوگانه داریم و به دو کشور تعلق داریم: کشورِ سلامت و کشور بیماری.
هر چند که همهی ما ترجیح میدهیم همواره گذرنامهی خوبِ سرزمینِ سلامت در دستمان باشد، اما دیر یا زود، حتی اگر برای مدتی کوتاه، وادار میشویم با گذرنامهی سرزمین بیماران تردد کرده و در آنجا اقامت کنیم.
آنچه میخواهم به شرح و بررسیاش بپردازم، مهاجرت و سبک زندگی در هر یک از این قلمروها نیست؛ بلکه بررسی احساسات و تعبیرهای خیالپردازانهای است که با وضعیت بیماری گره خورده است.
… من میدانم که بیماری، یک استعاره نیست و اتفاقاً واقعیترین و سالمترین و خالصترین شکل درک بیماری، به شدت با استعاره فاصله دارد و بیماری برای پوشاندن لباس استعاره بر تن خود، مقاومت میکند.
اما اگر وادار شوید به سرزمین بیماری سفر کنید و به قلمرو آن وارد شوید، ناگزیر خواهید بود با استعارههای تیره و ترسناکی که از سرزمین بیماری برایتان ترسیم میکنند روبرو شوید.
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آنها را میتوانید از طریق لینک زیر ببینید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
عناوین زیر تعدادی از درسهای مختص اعضای ویژه متمم هستند:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
فنون مذاکره | خودشناسی | شخصیت شناسی
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : علی رمضانی
"دوست دارم که زنده بمانم. هر روز که بیدار می شوم از زنده بودنم خوشحالم. این چیزی فراتر از لذت است. از زنده بودنم خیلی خوشحالم."
این جملات را از ابتدای فیلم مستند زندگی سوزان سانتاگ ساخته نانسی کیتس 2014 برداشتم.
چیزی که در مورد خانم سانتاگ برای من جالب است ارزشی است که او روی زندگی می گذارد و بخشی از این ارزش گذاری نتیجه رنج و مهنتی است که از بیماری سرطان کشیده است. تعریف و توصیف او از بیماری نیز بسیار دقیق است "سل، بدن را تسخیر میکند و سرطان مصرف. و این دومی، بیشتر از اولی به طول میانجامد."
می خواهم بگویم که کشف ارزش زندگی و بهبود کیفیت آن و لذت بردن بیشتر از زندگی را شاید بتوان از لابلای گفتار خانم سانتاگ بیرون آورد. از این جهت که او دوبار بیماری را تجربه کرده است که به خاطر ناشناخته بودن انسان را معلق و سرگردان می کند.
اما اینکه هر روز که بیدار می شوی از زنده بودن خود خوشحال باشی و اساسا "فکر به اینکه زنده هستی" را با خود مرور کنی شاید احساس زیباتری نسبت به زندگی در انسان ایجاد کند و قطعا تاثیر عمیق تری بر سبک و شیوه زندگی می گذارد.
لینک مستند زندگی خانم سانتاگ: http://simafekr.tv/video/25670/