تاریخ بیهقی
مدتی است که در پاراگراف فارسی متمم، به سراغ #کتابهای کلاسیک میرویم و با مرور بخشهای کوتاهی از آنها، میکوشیم با فضای حاکم بر این کتابها آشنا شویم.
این کار باعث میشود تا کتابها و نویسندگان کلاسیک، برایمان کمی بیش از یک نام باشند و تصویر شفافتری از آنها در ذهنمان شکل بگیرد.
این بار به سراغ تاریخ بیهقی میرویم. کتابی که به روایت تاریخ در دوران سلطان مسعود غزنوی (فرزند سلطان محمود غزنوی) میپردازد.
اگر چه حرفها و روایات و حکایتهای بیهقی، به عصر خود محدود نیست و با ارجاع به گذشته، اطلاعات ارزشمندی از تاریخ پیشینیان را در اختیار ما قرار میدهد.
کتاب تاریخ بیهقی به نامهای دیگری هم شناخته میشود که از جمله آنها میتوان به تاریخ مسعودی و تاریخ آل ناصر اشاره کرد.
متاسفانه بخت چندان با کتاب تاریخ بیهقی یار نبوده است؛ چنانکه معمولاً اسناد تاریخی را یاری نمیکند.
بخشهای زیادی از تاریخ بیهقی، معدوم شدهاند و به دست ما نرسیدهاند.
آنچه امروز در اختیار ماست، از جلد پنجم تا جلد دهم کتاب است. البته قسمتهایی از بخشهای اول جلد پنجم هم موجود نیست.
تصحیح کتاب هم به همت دکتر علی اکبر فیاض انجام شده که ایشان هم قبل از به پایان رساندن کار فوت کردهاند. بنابراین آنچه امروز موجود است تصحیحی ناتمام بر کتابی ناقص است و در تمام پاورقیها، حروف انگلیسی A و N و K و BG سایر حرفها و نمادها را میبینید که معنای آنها مشخص نیست و صرفاً به همان صورت که بوده، چاپ شده است.
ظاهراً بیهقی از تاریخ نگاری، به عنوان یک ابزار آموزشی هم استفاده میکرده و اگر پیامی برای درباریان یا پادشاه داشته، در لابهلای نوشتهها بیان میکرده تا شاید به گوش آنها که باید برسد.
از ویژگیهای ارزشمند بیهقی، اصرار بر حرف زدن مستند و ارائهی رفرنس و مرجع است.
این رفتار کاملاً آگاهانه و عامدانه انجام میشده. چنانکه خود او میگوید:
سخنی نرانم تا خوانندگان این تصنیف گویند شرم باد این پیر را. غرض من آن است که تاریخ پایهای بنویسم و بنایی بزرگ افراشته گردانم، چنان که ذکر آن تا آخر روزگار باقی ماند.
در ادامه، چند جمله از کتاب تاریخ بیهقی را با هم میخوانیم. جملههایی که بیشتر از جنس نصیحت برای شاه و درباریان هستند (علامتگذاریها و بخشبندی جملهها با هدف تسهیل خوانش، توسط متمم انجام شده است).
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آنها را میتوانید از طریق لینک زیر ببینید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
عناوین زیر تعدادی از درسهای مختص اعضای ویژه متمم هستند:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
فنون مذاکره | خودشناسی | شخصیت شناسی
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
چند تذکر درباره بخش معرفی کتاب
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنکتر از نقاط قوتشان باشد.
معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است (مگر این که صریحاً به این نکته اشاره شده باشد). در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدفی مشخص (نقل یک مطلب از کتاب، نقد کتاب، آشنایی با نویسنده و ...) به کتاب اشاره شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.بنابراین اگر ناشر هستید و کتابی در متمم معرفی شده، کتاب مرتبط دیگری را که در آن حوزه ترجمه یا تألیف کردهاید (یا اگر ترجمه دیگری از همان کتاب را عرضه کردهاید) در کامنتها معرفی کنید. متمم ممکن است بعد از بررسی کتاب را به متن بیفزاید یا معرفی آن را در قالب مطلبی مستقل منتشر کند.
دستهبندی موضوعی کتاب های مدیریت
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
فهرست کامل کتاب های روانشناسی | نقد و خلاصه کتاب
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : رحیمه سودمند
با بیهقی در کتاب ادبیات سال دوم دبیرستان آشنا شده ایم و با داستان " بر دار شدن حسنک وزیر " . واقعا همانطور که در درس اشاره شد مرز بین تاریخ و داستان در نوشته هایش باریک است . من که هر بار این داستان رو می خوندم اشک تو چشمام جمع می شد ( البته عیب از من بود که در نگهداری اشک ضعیف بودم ) .
حسنک وزیر آخرین وزیر سلطان محمود غزنوی بوده که به دستور مسعود غزنوی بر دار شده و این روایت به شکل زیبایی توسط بیهقی برای آیندگان ثبت شده است .
در قسمتی از انتهای داستان نقل قولی دارد از مادر جگر آور ( یعنی بی باک و دلیر) حسنک که می گوید : بزرگا مردا که این پسرم بود ، که پادشاهی چون محمود این جهان بدو داد و پادشاهی چون مسعود آن جهان .
https://goo.gl/aPo1XL