عادت میکنیم: یک روایت علمی – تخیلی در مورد خواب
عادت میکنیم.
به هر چیز عادت میکنیم.
به همه چیز عادت میکنیم.
همین عادت کردن، باعث شده است که در دنیای اطراف خود، با دیدن این همه اتفاقهای شگفت انگیز، چندان شگفت زده نشویم و حتی دنیا و هر آنچه در آن هست، برایمان عادی و معمولی به نظر برسد.
این بار میخواهیم متن کوتاهی را از کتاب Brain Droppings بخوانیم. این متن برای چند لحظه، میتواند به ما یادآوری کند که میتوانیم به سادگی به دنیای اطراف خود، عادت نکنیم:
آنقدر راحت میگوییم که میروم بخوابم. انگار یک کار خیلی معمولی است.
در حالی که قرار است یک اتفاق شگفت انگیز بیفتد:
برای چند ساعت، طی مدت زمانی که خورشید در آسمان نیست، میخواهم در حالتی ناخودآگاه فرو بروم.
به صورت موقت، کنترل خودم را بر روی محیط اطرافم از دست بدهم.
وقتی خورشید برگشت، زندگی را از سر خواهم گرفت.
فرض کنید که نمیدانستیم خواب چیست و به این اتفاق، عادت نکرده بودیم.
فرض کنید که در یک فیلم علمی – تخیلی، با چنین پدیدهای روبرو میشدیم:
موجوداتی را میبینیم که تمام روز راه میروند.
وقتی هوا تاریک شد،
در فضاهای خاصی، اتاقکهایی که به این منظور آماده شده، بر روی سکوهای خاصی دراز میکشند.
بعد وارد حالت ناخودآگاه می شوند.
تقریباً تمام عملکرد آنها متوقف میشود.
فقط در لایههای عمیق ذهن خود، به ماجراها و داستانها و رویدادهایی فکر میکنند که وقوع خیلی از آنها در دنیای واقعی غیرممکن است.
آنها در طول مدت استقرار روی سکو، نسبت به دشمنان خود و تهدیدها، بسیار آسیب پذیر هستند.
فقط ممکن است تکانهای کوچکی به چپ و راست داشته باشند.
اگر هم چیزی که در دنیای خیالی خود میبینند، خیلی واقعی به نظرشان برسد، بلند میشوند. جیغ میکشند. قهوه میخورند و دوباره به حالت ناخودآگاه فرو میروند!
این بار که کسی گفت میروم بخوابم، سعی کنید تصور کنید که در یک فیلم علمی-تخیلی هستید و با خود زمزمه کنید:
این مخلوق عجیب و غریب، زمان میخواهد که خود را بازآفرینی کند.
چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگتر از نقاط قوتشان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : هیوا
عالی بود. فکر میکنم آدمهای بسیار کمی هستند که معنی عادی شدن شگفتیها و شگفت انگیز بودن بعضی چیزهای عادی رو درک میکنند.
یکی از آزمایشاتی که امسال روی خودم انجام دادم مربوط به زمانبندی های خاص خوابیدن، آگاهی در خواب و کنترل خواب بود. مدتی در این زمینه مطالعه و تمرین انجام میدادم. تجربیات عجیبی رو هم داشتم که به نظرم درکش برای کسایی که عین این تجربیات رو نداشتن غیر ممکنه.
به چند موردش اشاره میکنم:
- در شرایط خاصی (uberman sleep) و 7-8 بار این تجربه رو داشتم که ذهنم هوشیار و بیداره، خواب هم نمیبینم، میدونم کی هستم، کجا هستم، ک خوابیدم، صبح میخام چکار کنم اما جسمم کاملاً خواب بوده. یعنی وسط خواب ذهنم بیدار شده و دیدم که جسمم از ذهنم جداست. به شکل یک موجود خارجی خوابیده. انگار راننده ای هستم که جسمم رو پارک کردهام. در آن حالت مواظبم که جسمم رو بیدار نکنم. تجربه عجیبیه.
- چند بار در این حالتی که گفتم چیزی رو تجربه کردم که حتی وقتی خودم سعی میکنم برای خودم شرحش بدم نمیتونم. ولی گاهی برای خودم از یه استعاره استفاده میکنم که بتونم بیانش کنم: حالتی رو در نظر بگیرید که آدم عریان باشه، خیلی گرمش باشه، نسیم ملایم خنک خیلی لذتبخشی بوزه. حالا اگر این نسیم، فقط یه حس لذت و سبکی خاصی باشه که برای چند لحظه از روی جسم و ذهن عبور میکنه، میشه چیزی که من تجربه کردم. بار اول گفتم یاخدا این دیگه چ بود، دفعات بعدی میگفتم آخ جون خودشه دوباره اومد :)) چی گفتم!. بگذریم!
-در مورد کنترل خواب هم خیلی خلاصه بگم: 1-2 ماه پیش داشنم خواب میدیدم. بعد ناگهان فهمیدم که این خوابه(یه مدتی روی این کار میکردم که حساس بشم نسبت به اتفاقاتی که نمیتونه واقعی باشه و نشان دهنده خوابه). مدتی فقط نظارهگر جریان خواب بودم. میدونستم اگه سعی کنم تغییرش بدم بیدار میشم. بعد یه مدتی سعی کردم یه تغییری در خوابم ابجاد کنم. اینکارم کردم بعد از چند ثانیه بیدار شدم دیدم با چشم باز خواب بودم! و بعد یه سری جریانات دوباره بیدار شدم فهمیدم که توی خواب با چشم باز خوابیده بودم، یعنی خواب در خواب :))
- بعد از چند روز دوباره آگاهی در خواب رو تجربه کردم و سعی کردم کنترلش کنم، آگاهانه گفتم چون خوابه، پس قوانین فیزیک اینجا کار نمیکنن، پس میخام پرواز کنم و اینارو کردم. بعد گفتم پس میتونم از ماده هم رد بشم. چندباری از ساختمونهای مختلف رد شدم و یک سری اتفاقات دیگه که نمیونم تعریفشون کنم.
این نوع خواب، آنقدر شفاف و HD هست که آدم بعد از بیداری هاج و واج میمونه از این تجربه.
-اما عجیب ترین تجربیاتی که داشتهام رو نمیتونم به خاطر پیش داوری هایی که قطعا 99% مون داریم، بگم. تا حالا اینها رو به 3-4 نفر بیشتر نگفتم. فقط هم به کسایی میگم که این همت رو داشته باشن که زمان و انرژی صرف خوندن حداقل یک کتاب مشخص بکنن از اساتید برجسته هاروارد و جان هاپکینز و دانشگاه های مشابه که چندین دهه ست روی این حوزهها کار میکنن. به عنوان مثال کتاب waking up سام هریس، استاد نورولوژیست UCLA
چقدر حرف بی سر و ته زدم :(