Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


کتاب زیر این هفت آسمان | باستانی پاریزی


کتاب زیر این هفت آسمان - نوشته دکتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی

پیش از این هم یک بار به سراغ نوشته‌های باستانی پاریزی رفته‌ایم و بخش‌هایی از کتاب از پاریز تا پاریس را خوانده‌ایم.

چون در آن‌جا مختصری درباره‌ی دکتر باستانی پاریزی صحبت کرده‌ایم، بی‌مقدمه و معرفی به سراغ بخش‌هایی از کتاب زیر این هفت آسمان می‌رویم که این بار، برای پاراگراف فارسی انتخاب کرده‌ایم.

نوشته‌ها و مقاله‌های کتاب زیر این هفت آسمان، اغلب در محدوده‌ی تاریخی ۱۳۲۸ تا ۱۳۵۷ نوشته شده‌اند. بنابراین مطالعه‌ی آن‌ها بیشتر برای کسانی جالب خواهد بود که می‌خواهند با فضا و ادبیات و دغدغه‌های آن دوران آشنا شوند.

مطلبی که ما برای شما انتخاب کرده‌ایم، بخش‌هایی از مقاله‌ی آرزوی شیر است که حدود نیم قرن پیش (پنجشنبه اول خرداد ۱۳۴۸) در روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده است:

در جزء اخبار گوناگون هفته‌ی قبل، در حالی که جمعی نگران سرنوشت ویتنام بودند و گروهی از خاورمیانه وحشت داشتند؛
و فرقه‌ای منتظر کَر و فَر [ستیز و گریز و جنگ و جدال] طرفداران دوگل و مخالفین او و انتخاب رئیس‌جمهور جدید ماندند؛
و تنی چند اخبار مسافرت جدید فضانوردان را بررسی می‌کردند؛
یک خبر کوتاه چندسطری نیز توجه دنیا را به خود جلب کرد.

خبر این بود که در تانزانیا، چهل شیر به‌طور دسته‌جمعی، به قریه‌ای حمله بردند و آناً یازده نفر را خوردند و جمعی را زخمی کردند و از دِه خارج شدند – و هم‌اکنون ژاندارمری تانزانیا، تفنگ‌ به دست، اعلام بسیج عمومی کرده و «رد پای شیر» را می‌جوید که آنان را به سزای خود برساند.

گمان بنده این است که در مناسبات میان آدمیزاد و شیر، این آخرین حمله‌ی برق‌آسای شیران به آدمیزاد باشد، زیرا همان‌طور که اطلاع داریم، نسل شیر در اروپا و آسیا و آمریکا تقریباً قطع شده است و آن‌چه مانده فعلاً در آفریقاست و گمان می‌رود با توسعه‌ی تعلیمات عمومی در قاره‌ی آسیا و رسیدن منشور ملل متحد و پیدا شدن جمعیت‌های طرفداران محیط زیست در آن دیار و ریشه‌کن‌شدن بی‌سوادی، و مراجعه به آراء عمومی و حق‌ رأی، و بدتر از همه، راه یافتن آزادی و مساوات و دموکراسی شرقی و غربی در این قاره‌ی تاریک، کم‌کم مجال نفس کشیدن برای «سلطان جنگل» و «پادشاه وحوش» نیز تنگ شود و هم‌چنان که در ایران نیز، از زمان ظل‌السلطان نسل شیر مقطوع شد و به‌قول پژمان بختیاری «آخرین شیر بختیاری مرد» در آفریقا هم با ورود بمب‌های آتش‌زا و تفنگ‌های دور زن [برای شلیک از فاصله‌ی دور] – که لازمه و همراه و همزاد آزادی‌ها و دموکراسی‌های قرن اخیر است – دیگر امکان حیات حتی برای قوی‌ترین درندگان نیز در جنگل‌ها باقی نماند.

دلیل آن، مبارزه و کوشش همه‌جانبه‌ای است که ژاندارم‌های تانزانیا با تفنگ‌های آخرین سیستم علیه این حیوان پر حشمت پیش گرفته‌اند و طبق گزارش‌های خبرگزاری‌ها در همان روزهای اول، سی چهل شیر را نابود کرده‌اند.

از روباه پرسیدند: ناجوانمردترین کسی را که در تاریخ تمدن می‌شناسی کیست؟ جواب داد: مخترع باروت! زیرا این آدم باعث شد که مقتول، بعد از اختراع تفنگ، دیگر نتواند قاتل خود را لااقل در برابر چشمان خود ببیند.

او گوشه‌ای کمین می‌کند و از هزاران متر دورتر قلب طرف را نشانه می‌گیرد و شکار بیچاره به‌ خاک می‌غلتد، در حالی که نمی‌داند تیر از کجا و تیرزن که بود! تا لااقل روز قیامت بتواند در برابر عدل الهی دامن قاتل خود را بگیرد و به پای میز محاکمه ببرد!

نخستین نکته‌ای که مناسب است پس از نقل این چند جمله از باستانی پاریزی به آن اشاره کنیم این است که هنگام صحبت از جستار و جستارنویسان، صرفاً به چند نمونه‌ی رایج که همه آن‌ها را مثال می‌زنند محدود نشویم و جستارنویسان کارکشته‌ای مانند باستانی پاریزی را به فراموشی نسپاریم.

نکته‌ی دوم، چند سطر اول این مقاله است و شگفت این‌که پس از نیم قرن، نوع دغدغه‌ها و خبرهایی که سرگرم‌کننده‌ی مخاطبان روزنامه‌ها بوده، تفاوت چندانی نکرده است. به خوبی می‌توان نیم قرن بعد را تصور کرد که بسیاری از خبرهایی که ما امروز، با هیجان و جدیت،‌ آن‌ها را دنبال می‌کنیم، در چند جمله‌ی کهنه‌ی قدیمی در صدر و ذیل مقاله‌های آرشیو شده خلاصه شوند و از وقت و دغدغه‌ و انرژی صرف شده برای آن‌ها هم، چندان اثری به‌جا نماند.

اما شاید ظریف‌ترین نکته‌ی این جمله‌های نقل شده از باستانی پاریزی، اشاره به اختراع باروت باشد. مصداق‌های مسئله‌ی باروت، در دنیای امروزی ما، از آن‌چه در تصور باستانی پاریزی نیز می‌گنجیده، بیشتر شده است.

سیستم و سیستم‌سازی، فرایندهای پیچیده‌ی اداری و سازمانی، نظام بانکداری، اینترنت و شبکه‌های گسترده‌ی ارتباطی، فاصله‌ و رابطه‌ی نقطه‌ی اقدام و نقطه‌ی اثر را چنان دور و پیچیده کرده است که نه‌تنها بسیاری از قربانیان خطاها و فسادها، چهره‌ی فرد خاطی و فاسد را نمی‌بینند، بلکه حتی فرد خاطی و فاسد هم نمی‌تواند به سادگی تشخیص دهد که تیری که از کمانش جَسته، بر دل و جان و زندگی چه کسانی نشسته است.

[ مطلب مرتبط: باستانی پاریزی – از پاریز تا پاریس ]

چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم

متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب می‌پردازد.

صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگ‌تر از نقاط قوت‌شان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درس‌ها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.

متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینه‌ای دریافت نمی‌کند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار می‌دهد.

دسته‌بندی کتاب های مدیریت

دسته‌بندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی

مطالب، فایل‌ها و کتابهای مربوط به کتابخوانی

پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها

پیشنهاد عضویت در متمم

با ثبت نام رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهٔ عبور) می‌توانید به حدود نیمی از هزاران درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل با پرداخت هزینهٔ عضویت ویژه به همهٔ درس‌های متمم از جمله درس‌های زیر دسترسی خواهید داشت:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  | هدف گذاری

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  فکر کردن با نوشتن

ثبت نام    تجربه‌ٔ متممی‌ها

برای خرید محصولات صوتی هم می‌توانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۰ نظر برای کتاب زیر این هفت آسمان | باستانی پاریزی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محمد بهشتی زواره

    مسئله اشاره باستانی پاریزی به اختراع باروت و اینکه مقتول بعد از این اختراع دیگر نمیتواند چهره قاتل را ببیند ، این روزها دقیقا در مورد هدایت کنندگان پهپادها و موشک های کروز مصداق دارد . بحث های فلسفی مختلفی در مورد این افراد بوجود آمده است و فیلمهایی مانند Eye in the sky  ، هم به همین مسئله میپردازند که دقیقا دغدغه چندین دهه قبل باستانی پاریزی است.

    در حقیقت فردی با یک پهپاد ، افرادی را در یک قاره دیگر هدف قرار می دهد و سپس برای شام به خانه اش میرود بدون اینکه مفهوم سنتی حضور در میدان جنگ را درک کرده باشد.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .