درباره سوگواری و فقدان | کتاب زندگی خوب مارک ورنون
مارک ورنون (Mark Vernon) به روزنامهنگاری اشتغال دارد و سالهاست مقالاتش در رسانههای مختلف از جمله نشریهی گاردین منتشر میشود (+).
کتابهایش هم، تا حد زیادی به حال و هوای مقالات روزنامهای نزدیکند. معمولاً پیوستگی چندانی بین مطالب وجود ندارد و به زحمت زیر یک عنوان قرار میگیرند. چنانکه خواننده حس میکند یک وبلاگنویس، مجموعهای از نوشتههای پراکندهی خود را صحافی و منتشر کرده است.
عنوان کتابهایش نشان میدهد که خودش هم، کمابیش این فضا را پذیرفته است (مثلاً ۴۲ نکته دربارهی زندگی، هستی و همهچیز؛ یا کتاب ۳۰ گام فلسفی برای زندگی خوب).
این بار برای پاراگراف فارسی، بخشهایی از فصل نهمِ کتاب زندگی خوب (۳۰ گام فلسفی برای کمال بخشیدن به هنر زیستن) را انتخاب کردهایم. عنوان اصلی کتاب ورنون چنین است:
Use Philosophy to be Happier: 30 Steps to Perfect the Art of Living
فصل نهم کتاب زندگی خوب، به سوگواری و فقدان اختصاص دارد و نویسنده میکوشد به ما یادآوری کند که سوگواری، رفتار نادرستی نیست و اتفاقاً مکانیزمی طبیعی و اثربخش برای کنار آمدن با فقدانهاست:
فقدان از همان لحظهی تولد با ماست، و تولد اولین فقدان بزرگ زندگی است: از دست دادنِ خلوتِ گرمِ رحِم.
… با این همه، من بر این گمانم که ما امروزه در از دست دادنها به خوبیِ نیاکانمان عمل نمیکنیم. پیش از پیدایش پزشکی نوین، مصیبتِ مرگ حی و حاضرتر بود. آن مرگآگاهی از دردِ مرگ نمیکاست، اما بر ضرورت سوگواری تأکید میکرد.
آیینهای سوگواری، از افروختن شمعی در سکوت تا عزاداریهای انبوهِ سیاهپوشان، بسیار رایجتر از امروز بود.
… و این آیینها اهمیت دارند، نهتنها برای سوگواریهایی که باید در برخورد با فقدانهای بزرگِ زندگیمان به جا آوریم (که با وجود همهی برکات علمِ نوین باز هم اتفاق میافتند)، که حتی برای فقدانهای کوچک هم.
روانکاوها میدانند که ما با چه خطری مواجهیم: اگر نتوانیم سوگواری کنیم – که همه باید بکنیم – افسرده میشویم.
تفاوت در اینجاست: سوگوار میداند چه / که را از دست داده است، افسرده اما نمیداند. افسرده نمیتواند سوگواری کند و به جای آن، افسردگی همهی وجودش را فرا میگیرد.
… افسردگی بیماری فراگیرِ دنیای امروز است.
… آیا ممکن است مشکل در این باشد که ما داریم از هنر سوگواری بیبهره میشویم؟ آیا ممکن است حقیقت این باشد که زندگی غنیتر میشود اگر ما، به جای انکارِ از دستدادههامان، آنها را در آغوش بکشیم؟
… اولین بار فروید بود که تمایز میان سوگواری و افسردگی را تشخیص داد. او متوجه شد که بیمارانِ افسردهحالش دچار فقدانی عمیقاند اما – برخلاف بیمارانی که با موفقیتی گر چه دردناک دوران سوگواری را سپری میکنند – خودشان هم نمیدانند چه / که را از دست دادهاند.
شاید عزیزی را. شاید جایگاه و منزلتی اجتماعی را. شاید اعتقادی سیاسی یا مذهبی را، باوری را.
اما بنا به دلایلی، جزئیات این فقدان دردآورتر از آن بوده که بتوانند با آن رودررو شوند. آنها نمیتوانند از آنچه بر سرشان آمده بود سر درآورند.
توضیح پایانی: این کتاب توسط پژمان طهرانیان به فارسی ترجمه شده و فرهنگ نشر نو (به همکاری نشر آسیم) زحمت عرضهی آن به بازار را بر عهده گرفتهاند. اگر قصد تهیهی آن را داشتید، پیشنهاد میکنیم ابتدا یکی از فصلهای آن را در کتابفروشی بخوانید و مطمئن شوید که با ترجمه راحت هستید. از نظر تیم متمم، در برگردان متن به فارسی، اصرار به حفظ تک تک واژهها در ترجمه، گاهی اوقات مانع انتقال روان پیام و مفاهیم ذهنی نویسنده شده است.
البته این را هم میدانیم که قضاوت دربارهی سبک نگارش، تا حد زیادی بر سلیقهی خواننده استوار است.
[ درس مرتبط: افسردگی چیست و چه نشانه هایی دارد؟ ]
چند تذکر دربارهٔ بخش معرفی کتاب متمم
متمم سایت فروش کتاب نیست. و جز کتاب «از کتاب» محمدرضا شعبانعلی - که خود متمم آن را منتشر کرده - صرفاً به معرفی، بررسی و نقد کتاب میپردازد.
صِرف معرفی کتاب در متمم لزوماً به معنای تأیید محتوای آن کتاب نیست. پس حتماً متن معرفی را کامل بخوانید. ممکن است نقاط ضعف برخی کتابها پررنگتر از نقاط قوتشان باشد. ضمن این که معرفی کتاب در متمم لزوماً به این معنا نیست که آن کتاب جزو منابع تدوین درسها بوده است. جز در مواردی که صریحاً به این نکته اشاره، در باقی موارد صرفاً ممکن است با هدف آشنایی کلی با موضوع یا نویسنده و یا نقد کتاب به آن پرداخته شده باشد.
متمم برای معرفی کتابها هیچ نوع هزینهای دریافت نمیکند و صرفاً اهداف آموزشی خود را مد نظر قرار میدهد.
دستهبندی کتاب های روانشناسی و توسعه فردی
کتابهایی در مورد یادگیری و مدل ذهنی
چند کتاب درباره بهبود مهارت های ارتباطی
مطالب، فایلها و کتابهای مربوط به کتابخوانی
خرید کتاب از کتاب نوشته محمدرضا شعبانعلی
راهنمای خواندن و خریدن کتاب (فایل صوتی)
کتابخوانی | چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست کتابهای پیشنهادی برای ترجمه
پاراگراف فارسی | جملات منتخب کتابها
دوست عزیز.
شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمهی عبور) میتوانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.
همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همهی درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درسهای مختص کاربران ویژه متمم را نیز میتوانید در اینجا ببینید:
فهرست درسهای مختص کاربران ویژه متمم
از میان درسهایی که در فهرست بالا آمده است، درسهای زیر از جمله پرطرفدارترین موضوعات هستند:
دوره MBA | مذاکره | کوچینگ | توسعه فردی
فنون مذاکره | تصمیم گیری | مشاوره مدیریت
تحلیل رفتار متقابل | تسلط کلامی | افزایش عزت نفس
چگونه شاد باشیم | هوش هیجانی | رابطه عاطفی
خودشناسی | شخصیت شناسی | پرورش کودکان هوشمندتر
اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید دربارهی متمم بیشتر بدانید، میتوانید نظرات دوستان متممی را دربارهی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی میشناسند:
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سامان عزیزی
توی دی ماه، که حدود دو هفته بخاطر درد دیسک زمین گیر شده بودم از بین کتاب های نخوانده ام، خیلی اتفاقی کتاب "چرخ زندگی" الیزابت کوبلر راس رو برداشتم و شروع به خوندن کردم. این کتاب رو به پیشنهاد اروین یالوم گذاشته بودم توی لیستم و حالا حالاها قصد خوندنش رو نداشتم اما زمین گیر شدنم ظاهراً بستر خوندنش رو فراهم کرد.(تا اینجا هر چی گفتم حاشیه بود:)
در کل کتاب خوبی به نظرم اومد و فکر می کنم میشه چیزهای زیادی ازش یاد گرفت(و البته چیزهایی هم برای یاد نگرفتن داره!).
بیشتر زندگی کوبلر راس صرف تحقیق درباره بیماران نزدیک به مرگ شد. یعنی تحقیق روی کسانی که در حال تجربه ی یکی از بزرگترین فقدان های عمرشون بودن(و نه الزاماً بزرگترین فقدان).
خروجی این مطالعات مدلی پنج مرحله ای شد که به مدل کوبلر راس معروفه(شامل انکار،خشم،چانه زنی،افسردگی و پذیرش).
کتاب چرخ زندگی، زندگی نامه خود نوشت کوبلر راس هست که به نظرم برای کسانی که به مسئله فقدان و مرگ اهمیت میدن، میتونه نکات جالب و مفیدی داشته باشه.
به هر حال چون بحث سوگواری و فقدان بود گفتم شاید بد نباشه اینجا یه چیزایی بگم در مورد کوبلر راس.
کتاب چرخ زندگی با ترجمه فرناز فرود توسط انتشارات کلک آزادگان روانه بازار کتاب شده(به نظرم ترجمه خوب و روانی هم بود)