روانشناسی محیطی چیست؟
روانشناسی محیطی از جمله علومی است که طی سالهای اخیر، به صورت گسترده مورد توجه قرار گرفته است.
اگر چه تحقیقات متعددی در حوزه روانشناسی محیطی وجود دارند که طی دهه هفتاد و هشتاد میلادی انجام شدهآند، اما تنها حدود یک دهه است که دانش روانشناسی محیطی به صورت گسترده در حوزه های مختلف علوم، مورد توجه و استفاده قرار میگیرد.
شاید شما هم احساس کرده باشید که در دفتر بعضی از شرکتها، میتوان ساعتها در یک جلسه نشست و هیچ احساس بدی هم به ما دست نمیدهد. اما در محل دفتر دیگری، بعد از چند دقیقه، احساس میکنیم دیگر نمیشود در آنجا باقی ماند.
اینها نمونههای بسیار کوچکی از موضوعاتی است که در حوزه روانشناسی محیطی یا Environmental Psychology مورد توجه قرار میگیرند.
اگر چه تعاریف متعددی از روانشناسی محیطی وجود دارد، اما شاید تعریف ساده و قابل درک آن، تعریف هارولد پروشانسکی باشد.
او حدود ۴۰ سال قبل، کتابی تحت عنوان روانشناسی محیطی : انسانها و چیدمان محیط فیزیکی اطراف آنها (لینک کتاب در آمازون) نوشت و در آن، بخشی از مطالعات و تحقیقات خود را در مورد اثر محیط فیزیکی بر انسانها منتشر کرد. تعریف او از روانشناسی محیطی بسیار ساده است:
روانشناسی محیطی رشته ای است که روابط میان انسانها و محیط شان را بررسی میکند.
از تعریفی که در این حد کلی است، میتوانید حدس بزنید که روانشناسی محیطی یک حوزهی میان رشتهای است و ترکیبی از علوم مختلف را مورد استفاده قرار میدهد و همچنین، حوزههای متعددی نیز از خدمات این علم استفاده میکنند.
شهرداریها در طراحی شهری، از آن استفاده میکنند و میکوشند شهری دوستداشتنیتر و آرامشبخشتر طراحی کنند.
در فضاهای آموزشی، با اتکا به دستاوردهای روانشناسی محیطی میکوشند چیدمان کلاسها را به شکلی انجام دهند که کارایی محیط آموزشی افزایش یابد.
همانطور که انتظار دارید، در حوزهی ارتباطات و مذاکره هم مذاکره کنندگان میکوشند با استفاده از روانشناسی محیطی مشخصات فیزیکی و چیدمان فضا را به شکلی تنظیم کنند که فضا به نفع آنها تغییر کند.
[لینک مرتبط: مطلب Environmental Psychology در ویکی پدیا]
تمرین:
چه سوالاتی در ذهن دارید که فکر میکنید در تعریف روانشناسی محیطی میگنجد و علاقمند هستید در این درس، مورد بحث قرار بگیرند
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری روانشناسی محیطی به شما پیشنهاد میکند:
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : طاهره خباری
علیرغم اینکه می دونم نمیشه نظر 100 % افراد رو به دلیل داشتن سلیقه های متفاوت، جلب کرد، اما علاقه مندم بدونم چگونه و با رعایت چه اصولی از روانشناسی محیطی می توان به حداکثر رضایتمندی افراد دست پیدا کرد؟
روانشناسی طراحی محیط های آموزشی چه اثرات مشخصی بر سطح یادگیری آموزش گیرنده ها می گذارد؟
عدم رعایت اصول روانشناسی محیطی چه هزینه های پنهان و آشکاری را بر روان افراد می گذارد؟ و یا رعایت اصول روانشناسی محیطی چه اثرات پنهان و آشکاری را بر روان افراد می گذارد؟
روانشناسی محیطی به چه میزان عملکرد افراد را در محیط های سازمانی، آموزشی، شهری و ... بهبود می بخشد؟
نقش فرهنگ در روانشناسی محیطی چگونه است و توجه به فرهنگ در این زمینه به چه میزان اهمیت دارد؟
پی نوشت: به نظرم مهد کودکی که توسط آقای تاکاهارو تزوکا در سال 2007 در شهر فوجی در ژاپن که به شیوه ای کاملا متفاوت ساخته شده نمونه ای موفق در زمینه به کارگیری روانشناسی محیطی است. این مهد کودک با توجه به اصول روانشناسی کودک طراحی شده. طرحی دایره وار، بدون در نظر گرفتن مرزی بین فضای بیرونی و درونی به شکلی که هیچ دیواری بین کلاس ها وجود نداره. چون معتقدند که کودکان در فضاهای کاملا بسته مضطرب و عصبی می شوند ولی در کلاس هایی به این شکل کودکان تمرکز فوق العاده ای دارند:
در سایت TED ویدئویی از توضیحات طراح این مهد کودک وجود داره. در انتهای این سخنرانی آقای تاکاهارو تزوکا می گه: معماری (البته به نظرم میشه گفت: "معماری با توجه به روانشناسی محیطی") توانایی تغییر جهان و زندگی مردم را دارد و این تنها یکی از تلاش های صورت گرفته برای تغییر زندگی کودکان است.