Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu

چند کتاب درباره کمونیسم و اروپای شرقی در دوران کمونیسم به زبان ساده

کتاب ۱۹۸۴

کتاب ۱۹۸۴کتاب ۱۹۸۴ یک رمان سیاسی است دربارهٔ سرزمینی که تحت کنترل یک رژیم کاملاً تمامیت‌خواه اداره می‌شود. این داستان در شهری به نام لندن اتفاق می‌افتد. اما لندنی که بخشی از کشور اوشنیا است.

در جغرافیایی که اورول در رمان خود خلق کرده، سه ابرقدرت بزرگ جهان را در اختیار دارند: اوشنیا (Oceania)، ایست‌‌ایشیا (Eastasia)، اوراسیا (Eurasia).

اگر چه این کتاب در سال ۱۹۴۹ منتشر شده، اما یک سال قبل، یعنی در ۱۹۴۸ نوشته شده است. عدد ۸۴ هم وارونهٔ همان عدد ۴۸ است. شاید اورول با این کار می‌خواسته وضعیت ۱۹۸۴ را دقیقاً‌ در تقابل با وضعیت فعلی کشورش قرار دهد و یادآوری کند که زندگی مردم انگلیس می‌تواند شکل دیگری هم باشد.

داستان ۱۹۸۴ حاصل بافته‌ شدن دو روایت به یکدیگر است. یک روایت به رژیم توتالیتر برمی‌گردد و این که این رژیم چگونه حکومت را اداره می‌کند. روایت دوم که بر روایت اول سوار شده، داستان عاشقانه است که به خواننده کمک می‌کند حوصله به خرج دهد و با نویسنده تا پایان کتاب همراه بماند.

اگرچه کتاب ۱۹۸۴ صرفاً یک داستان است، و فضای آن لزوماً به کشورهای کمونیستی محدود نیست و هر نوع نظام تمامیت‌خواهی را در بر می‌گیرد، اما می‌توان کتاب را الهام‌گرفته از فضای زندگی در کشورهای کمونیستی دانست.

معرفی کتاب ۱۹۸۴ جورج اورول

معرفی کتاب خرس های رقصان

کتاب خرس های رقصانویتولد شابوفسکی در کتاب خرس های رقصان به داستان زندگی مردم در اروپای شرقی و آمریکای جنوبی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی می‌پردازد.

شابوفسکی ابتدا به ماجرای رقصاندن خرس‌ها در بلغارستان اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد که حتی وقتی این کار ممنوع شد، خرس‌ها نتوانستند به زندگی عادی برگردند. سپس در ادامه داستان‌هایی را از شهرها و کشورهای مختلف، پس از رهایی از سلطهٔ کمونیسم نقل می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه سختی‌ها و تلخی‌ها دامن مردم را، حتی پس از فروپاشی شوروی، رها نکرده است.

در مقدمه کتاب می‌‌خوانیم:

«از همان سال ۱۹۸۹ که در لهستان سوسیالیسم جایش را به دموکراسی داد، زندگی‌مان شد پروژه‌ای تحقیقاتی برای آزادی. یک دورهٔ بی‌پایان دربارهٔ چیستی آزادی، طرز به‌کارگرفتن آن، و تاوانی که برایش می‌دهیم. یاد می‌گرفتیم که مردم آزاد چطور از خود، خانواده‌شان، و آیندهٔ پیش‌رو مراقبت می‌کنند؛ چطور غذا می‌خورند، می‌خوابند، عشق می‌ورزند. چرا که نظام توتالیتر تحت لوای سوسیالیسم همواره سرش در بشقاب و رختخواب و زندگی خصوصی شهروندان بود.»

معرفی کتاب خرس های رقصان

کتاب نیم دانگ پیونگ یانگ

نیم دانگ پیونگ یانگنمی‌شود از زندگی در کشورهای کمونیستی حرف بزنیم و یاد کره شمالی نیفتیم. کشوری که آن‌قدر جدامانده و از دنیا منزوی شده که بسیاری از مردم جهان حتی نمی‌دانند جمعیت آن چند نفر است و مردمش چگونه زندگی می‌گذرانند.

رضا امیرخانی دو سفر به کره شمالی داشته و مشاهدات و تجربیات خود را در قالب کتاب نیم دانگ پیونگ یانگ ارائه کرده است. روایت دست اول و امانت‌دارانهٔ امیرخانی از مواجهه با این کشور کمونیستی برای همهٔ کسانی که می‌خواهند با کیفیت زندگی در سایهٔ کمونیسم آشنا باشند جذاب و آموزنده است.

در بخشی از این سفرنامه می‌خوانیم: «کارت ویزیت‌های مدیران، معمولاً یا ای‌میل ندارند یا ای‌میلی دارند از سایت‌های غیرمشهور چینی. جی‌میل اصلاً ندیدم و یاهو را فقط یک بار. از آن سو هیچ شرکتی سایت ندارد. نکته‌ی جالب‌تر در مذاکرات اقتصادی این است که تقریباً هیچ حرفی از قیمت زده نمی‌شود. یا می‌گویند می‌خواهیم یا می‌گویند نمی‌خواهیم. کالاهای خودشان را هم که عمدتاً کشاورزی است با «می‌خواهید» معرفی می‌نمایند و پرزنت می‌کنند… انگار قیمت و عدد در اختیار آن‌ها نیست.»

بریده هایی از کتاب نیم دانگ پیونگ یانگ

کتاب جهان مکتوب

کتاب جهان مکتوبکتاب جهان مکتوب کمونیسم و زندگی در کشورهای کمونیستی نیست و چنان‌که از نامش پیداست به تاریخ ادبیات و نشر کتاب می‌پردازد. اما چون هدف اصلی نویسنده پرداختن به اثرات ادبیات بر جامعه بوده، طبیعتاً به برخی از کتاب های کمونیستی و متن‌های مرتبط با کمونیسم (مانند مانیفست کمونیست) پرداخته است.

اگر صرفاً می‌خواهید دربارهٔ‌ کمونیسم مطالعه کنید، تهیه و خواندن این کتاب منطقی نیست. اما اگر آن را در دسترس دارید، می‌توانید فصل دوازدهم (مارکس، انگلس، لنین، مائو: خوانندگان مانیفست کمونیست متحد شوید!) و فصل سیزدهم (آخماتووا و سولژنیتسین: نوشتن علیه شوروی) را بخوانید.

این دو فصل مجموعاً چهل صفحه از این کتاب پانصد صفحه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند.

جملاتی از کتاب جهان مکتوب (و نقد آن)

کتاب کافه اروپا

کافه اروپافضای کتاب کافه اروپا در سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ می‌گذرد. سال‌هایی که سایهٔ کمونیسم از سر اروپای شرقی برداشته شده بود و مردم کشورهای کمونیستی به تدریج به زندگی عادی برمی‌گشتند (یا می‌خواستند برگردند).

دراکولیچ در این کتاب می‌کوشد با روایت زندگی انسان‌های عادی، تصویری شفاف‌ از آن دوران ترسیم کند و به خواننده یادآوری کند که اروپا فقط به اروپای غربی محدود نیست. اروپای شرقی هم بخشی از تاریخ و هویت و سرشت و سرنوشت اروپاست. واقعیتی که معمولاً فراموش شده یا چندان جدی گرفته نمی‌شود.

در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «وقتی از اسم اروپا در جایگاه یک اسم خاص استفاده می‌شود، فرض بر این است که همه می‌دانند منظور ما از اروپا دقیقاً چیست. در یک چیز شکی نیست: این کلمه دیگر نام یک قاره‌ی کامل نیست، بلکه تنها وصف بخشی از آن است؛ بخش غربی در مفهوم جغرافیایی، فرهنگی، تاریخی، و سیاسیِ آن. اروپا بنا به اتفاقات و تغییرات تاریخی مختلفی که در بخش‌های تشکیل‌دهنده‌اش رخ داد به دو نیم تقسیم شد و عوامل اصلیِ نشان‌گرِ این دوپارگی، کمونیسم و فراتر از همه فقر بود.»

معرفی کتاب کافه اروپا

معرفی کتاب کمونیسم رفت

کتاب کمونیسم رفت ما ماندیم

اسلاونکا دراکولیچ، روزنامه نگار کروات در این کتاب به داستان‌ها و ماجرای مرتبط با حضور کمونیسم در اروپای شرقی، با تاکید و توجه خاص بر زندگی زنان در آن دوران می‌پردازد. خواننده به همراه دراکولیچ او در قالب داستان و خاطرات، با شیوهٔ گذران زندگی زیر پرچم کمونیسم به زبان ساده آشنا می‌شود.

دراکولیچ قطعاً منتقد کمونیسم است و این را در تک‌تک صفحات کتابش می‌توان دید. اما در لا‌به‌لای نوشته‌هایش به نکتهٔ ظریف دیگری هم اشاره می‌کند:

در کنار ساختارهای رسمی و سیستم‌ها، انسان‌ها هم با ضعف‌ها و بی‌اخلاقی‌ها و خودخواهی‌های خود، به افزایش مشکلات و چالش‌ها کمک می‌کنند. نباید سهم یکایک‌مان را در آنچه در اطرافمان می‌گذرد، نادیده بگیریم.

معرفی کتاب کمونیسم رفت ما ماندیم

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۲ نظر برای چند کتاب درباره کمونیسم و اروپای شرقی در دوران کمونیسم به زبان ساده

  1. محسن شیروانی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۱ درس)

    من می خوام به این فهرست، کتاب انقلاب های ۱۹۸۹ رو هم اضافه کنم.
    از نام کتاب پیداست که  این کتاب، به شکل جامع ای، به زندگیِ مردم تحت کمونیسم نمی پردازه؛
    ولی اشاراتی هم به وضع زندگی مردم داره که شوک کننده و بسیار آشناست.
    یک نمونه اش رو، از زندگی مردم رومانی، تحتِ دیکتاتوریِ چائوشسکو می آورم.
    (منبع: صفحات ۳۰۱ و ۳۰۲ کتاب)
     
    “زنان در اغلب دوران حکمرانی چائوشسکو رنج کشیدند. چائوشسکو در سال ۱۹۶۸، همزمان با سالروز تولدش، قانون جدیدی
    را اعلام کرد که بر اساس آن سقط جنین برای زنان زیر چهل و پنج سال ممنوع می شد.”
     
    “رومانی ۲۳ میلیون نفر جمعیت داشت، اما رهبر خواهان این بود که در سریع ترین زمان ممکن جمعیت کشور سی میلیونی نفر شود.
    او در سال ۱۹۶۶ با صدور یک فرمان، حاملگی را تبدیل به سیاست حکومتی کرد.”
     
    “چائوشسکو در اواسط دهۀ ۱۹۸۰ گفت: جنین مال کل جامعه است. هر کسی از بچه دار شدن اجتناب کند، در حکم فرد خائنی است
    که قوانین تداوم نسل رومانیایی ها را نقص کرده است.” (قانون جوانی جمعیت شون رو داره میگه!)
     
    “در ابتدا نرخ زاد ولد به سرعت بالا رفت، اما بعد از سه سال به سرعت رو به کاهش گذاشت. چائوشسکو به روش های زورگویانۀ
    بربر صفتانه متوسل شد. زنان مجبور شدند هریک، تا سه ماه یکبار به معاینات پزشکی اجباری تن دهند. جوخه های مسلح ویژه که
    مردم اسمشان را پلیس قاعدگی گذاشته بودند، (شما بخونید گشت ارشاد قاعدگی!) زنان را از محل های کارشان جمع آوری می کردند و
    برای معاینه به درمانگاه ها می بردند تا مشخص شوند حامله اند یا سقط جنین کرده اند.”

    پی نوشت: در کتاب اشاره میشه که زنانی که فرزندهای بیشتری به دنیا می آوردند، انواع و اقسام مدال افتخار بهشون تعلق می گرفت و
    کلی مزایا به دست می آوردند؛ برعکس زنانی که نمی خواستند بچه دار بشن و بصورت  ناخواسته حاوی جنین شده بودند، باید برای سقط
    جنین، به درمانگاه های زیر زمینی و دور از چشم دولت مراجعه می کردند و به دلیل نبود بهداشت، حتی خانم های باردار هم حین سقط جنین
    کشته می شدند.
     
    البته آخر و عاقبت وضع کنندگان و مجریان این قوانین ضدّ انسانی کاملاً مشخصه.

  2. اگر لطف بفرمایید این فهرست رو غنی تر و بیشتر بکنید 

    ضمنا معرفی آثار (کتاب ها و …) با این رویکرد یعنی معطوف به یک مسئله جامعه شناختی بسیار سیستماتیک تر و مفید و ماندگارتر خواهد بود یعنی اگر منِ مخاطب به مسئله گذار این همه جوامع و خرده فرهنگ ها از زیر اتوریتهء حاکمیت ایدئولوژیک (کمونیسم) به سمت پروسه های واگرایانه که در حوزه های مختلف به شکلهای متفاوت پیگیری میشن, بپردازین بسیار ممنون خواهیم بود 

    حتی به صورت یک طیف هم میتونید کتابهای این حوزه رو معرفی کنید مثلا پسرامون همین کشورهای استقلال یافته؛ در موضوعات جامعه شناختی , اقتصاد , ادبیات (داستان کوتاه/داستان بلند/رمان/شعر/طنز و …), اشکال سیستمهای حکمرانی جایگزین و … کتابها و مقالات یا احتمالا ژورنالهای مرتبط رو معرفی بکنید. البته بابت نگارش خلاصه یا انتخاب قطعاتی از اون آثار بسیار مفید هست لیکن اگر لیست آثار بیشتری رو دارید همون رو هم صرفا بارگذاری کنید مخاطبانی که خیلی مشتاقند, به دنبال منابع خواهند رفت( این نکته رو از این جهت گفتم که معرفی به صورت شرح و همراه جزئیات ممکنه نیازمند صرف زمان باشه و بهمین علت, احتمالا اگر آثار دیگه ای رو که سراغ دارید اگر فعلا عناوین رو هم ذکر کنید, و منتظر نگارش چکیده  یا هرگونه معرفی مشروح نباشید هم متشکر خواهیم بود (البته به تدریج اگر به معرفی و شرح اونها هم اقدام بفرمایید با انتخابهای مناسب یا معرفی اجمالی با قلمهایی که خیلی جذاب و گیرا هستند هم لطف بیشتری خواهد داشت, هم برای افرادی که صرفا به همون معرفی شما بسنده خواهند کرد هم کمک میکنه) لیکن ما رو منتظر نذارید {موضوع و منظور اصلی ام اینه!}