سهم زنان از مقالات علمی جهان: هنوز هم زنان سهم کمتری دارند
شرکت هلندی الزویر (Elsevier) که از بزرگترین ناشران نشریات معتبر علمی در سطح جهان است، برای ایرانیان ناشناخته نیست.
بسیاری از دانشجویان و دانشگاهیان، به صورت روزمره از محصولات این مجموعه استفاده میکنند و یا تحقیقات خود را در نشریات وابسته به آن منتشر میکنند.
به گزارش نشریهی اکونومیست، الزویر امسال در یک حرکت جالب، ۶۲ میلیون مقاله را در اتحادیه اروپا و نیز در چند کشور به صورت مستقل، مورد بررسی قرار داده و سهم زنان را در این مقالهها در مقاطع مختلف زمانی گزارش کرده است.
دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکانپذیر است.
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : طاهره خباری
علاوه بر اینکه نتایج این بررسی برای من جالب بود، دلایل ذکر شده برای پایین بودن سهم زنان در فعالیتهای پژوهشی نیز قابل تأمل بود.
اینکه شاید جامعه مردان این فرصت را در اختیار زنان قرار نمیدهد و یا شایستگیها و تواناییهای آنان را نادیده میگیرند، به نظرم میتواند فقط بخشی از پایین بودن این سهم را توجیه کند. از طرفی شاید بتوان عدم علاقه زنان و یا نقشی را که جامعه برای زنان تعریف میکند نیز از جمله دلایل پایین بودن این سهم دانست.
اگرچه هرگز تمایل و اعتقادی به برابری سهم زن و مرد نداشته و ندارم، ولی به نظرم گاهی از اوقات این خود زنان هستند که بهرغم فراهم بودن شرایط و فرصتهای برابر، از آنها بهرهمند نمیشوند.
از طرفی دیدن این بررسی مرا کنجکاو کرد که یک بررسی در مقیاسی بسیار کوچک انجام دهم.
اینکه ببینم در وبسایت آموزشی متمم که فرصت آموزشی کاملاً برابری را برای همه افراد فراهم کرده است، زنان تا چه اندازه از این فرصت استفاده کردهاند و توانستهاند جزء متممیهای برتر قرار بگیرند.
به دلیل اینکه اسامی افراد در دو بحث تخصصی و عمومی به تفکیک لیست شده و هر یک از لیستها شامل ۵۰۰ نفر بود، بررسی ساده و ابتدایی من نشان داد که سهم زنان در هر دو بحث پایینتر از مردان است:
-------------------------------------------------------------------------------------
همانطور که در دو نمودار مشخص است، پایین بودن سهم زنان در بحثهای تخصصی بسیار بیشتر از بحثهای عمومی است.
اگر چه این مقایسه و بررسی بهطور کلی ارزش علمی خاصی ندارد و من صرفاً برای ارضاء حس کنجکاوی خودم آن را انجام دادم ولی به نظرم گاهی از اوقات ما زنان بهرغم تمام نگاههای تبعیضآمیز جنسیتی که در جامعه وجود دارد، خودمان نیز از فرصتهای برابر فراهم شده بهدرستی استفاده نمیکنیم و تواناییهای خود را در برخی از زمینهها نادیده میگیرم.