Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


مدل تاکمن و مراحل پنج گانه رشد یک تیم


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۳۲۰۵۴
پیش نیاز مطالعه این درس: از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از مطالعه این درس:
  • بتوانند پنج مرحله رشد یک تیم را بر اساس مدل تاکمن فهرست کنند و نام ببرند.
  • بتوانند ویژگی‌های هر مرحله از مراحل رشد تیم را شرح دهند.
مراحل رشد یک تیم (مدل تاکمن)

اگر مقاله‌ی پروفسور بروس تاکمن در سال ۱۹۶۵ در بولتن روانشناسی را تحت عنوان مراحل رشد و توسعه در گروه‌های کوچک در زمان انتشار می‌خواندید، شاید تصورش برای شما ساده نبود که زمانی، همه‌ی دانشجویان مدیریت و کسانی که با مهارت کار تیمی سر و کار دارند، نام و شرح این مدل را شنیده باشند.

اشتباه نیست که بگوییم اگر کسی ادعا کند در زمینه فعالیت گروهی و کار تیمی مطالعه کرده اما مدل تاکمن را نمی‌شناسد، باید در صحت ادعایش تردید کرد.

مدل تاکمن برای توسعه تیم در ابتدا یک مدل چهار مرحله‌ای بود. حدود ده سال بعد، تاکمن یک مرحله پنجم هم به آن افزود:

پنج مرحله رشد تیم - مدل تاکمن

در ادامه هر یک از پنج مرحله رشد تیم را با هم مرور می‌کنیم. اما اجازه بدهید قبل از شروع بحث، یک نکته‌ی مهم را مورد تاکید قرار دهیم:

در سال ۱۹۶۵ که تاکمن این بحث‌ها را مطرح می‌کرد، هنوز تفاوت جدی بین دو مفهوم تیم و گروه وجود نداشت.

بعدها که کوچک بودن و داشتن هدف مشترک و هم افزایی به عنوان برخی از ویژگی‌های تیم مطرح شد، بسیاری از کتابها و مقالات، در نقل مدل و توضیحات تاکمن، از اصطلاح تیم استفاده کردند.

با توجه به تاکید تاکمن بر این مسئله که او در مورد گروه‌های کوچک هدفمند صحبت می‌کند، در تشریح مدل او، می‌توان این دو واژه را به جای یکدیگر به کار برد.

دسترسی کامل به این مطلب برای اعضای ویژهٔ متمم امکان‌پذیر است.

تمرین درس مراحل رشد تیم:

اگر در یک فعالیت تیمی مشارکت دارید، الان در کدام مرحله هستید؟ آیا می‌توانید کمی از ویژگی‌های آن مرحله را شرح دهید؟

اگر قبلاً کار تیمی انجام داده‌اید و امروز آن تیم وجود ندارد، آیا می‌توانید در مورد ویژگی‌های مرحله‌ی انحلال (پس از تمام شدن کار تیم) تجربیات و خاطرات خود را توضیح دهید؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت کار تیمی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت کار تیمی

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۶۶ نظر برای مدل تاکمن و مراحل پنج گانه رشد یک تیم

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محسن سعیدی پور

    سلام

    مرحله‌ی شکل گیری تیم :وقتی که به عنوان مدیر فروش  قرار بود تیمی تشکیل بدم که تمرکزش روی مشتریان بالقوه بازار بود؛ کسی به من اعتماد نداشت.یه نفر از پرسنل قدیمی همزمان با معرفی من به عنوان مدیر دفتر استعفا داد و رفت.یه نفر دیگه از پرسنل قدیمی هم بعد از چندماه اینکار رو  کرد.تا اینکه با نفرات جدید و تعریفی که من از هدف شکل گیری تیم براشون انجام دادم تازه تیم سرو شکل گرفت .

    مرحله‌ی درگیری در تیم و طوفان‌زایی:پیش میومد که بچه ها از کار هم ایراد میگرفتند .یکی حاضر نبودبااون یکی همزمان بره ماموریت و اون یکی ،همراه خودش رو بیشتر یه بچه میدونست تا یه کارشناس فروش.جلسات زیادی با اونها داشتم که بالاخره متوجه شدند برای هم تهدید نیستند و اینکه از هم برای من خبر بیارن زیاد برام دلچسب نیست و بعد مشغول کار اصلی شدند

    مرحله‌ی شکل‌گیری:کارها با سرعت بیشتری پیش میرفت بچه ها با اخلاق هم آشنا شده بودند و بهم کمتر گیر میدادند،گزارشها دیگه شفاهی نبود و اعضای تیم میدونستند که من دنبال چه گزارشی هستم و قسمتی از وقتشون صرف گزارش نویسی میشد.

    مرحله‌ی بهره‌وری :بعد از حدودِ ده ماه حاصل فعالیتهای تیم اصلی با یه صفحه4 A از طریق من رسید روی میز مدیر عامل .فعالیتهای ما چهارده درصد بازار رو پوشش داده بود. عددهایی که ما داشتیم توسط بچه ها، دهان به دهان گفته میشد وخود بچه هااز این موفقیت لذت میبردند.

    مرحله‌ی انحلال :ماموریت تیم تمام شد.مدیرعامل بچه های تیم رو پخش کرد .هنوز که هنوزه بچه ها از خاطره های اون موقع باهم حرف میزنند. تیمی رو که برای بازاریابی استان تهران درست شده بود بعد از حدود چهارده ماه با تعویض چند نفر، با همه ی خوبیها و بدیهاش منحل کردیم.

    .قرار نبود وظایف تیم  تا ابد ادامه داشته باشه .مشتریانی جدید به سیستم اضافه شده بودند .

    ولی بچه های تیم ناراضی بودند.تازمانی که دور هم بودند ،گاه گداری از هم ایراد میگرفتند ولی وقتی متوجه شدند که دیگه تیمی وجودنداره تاچند روز دپرس شده بودند .اینکه ،دردرس اشاره شده که قسمتی از هویت فرد با تیم شکل میگیرد رو، من توی بچه ها میدیدم .

    چندروز پیش با وجود گذشتن حدود یکسال از انحلال تیم سه تا از بچه ها ی تیم با هماهنگی هم ،دور هم ،جمع شده بودند (احتمالا غیبت من رو هم میکردند) و بعد دقیقا همون شوخیهایی رو باهم انجام داده بودند که روزهای هفته در زمان استراحتشون توی دفتر انجام  میدادند.

    متشکرم

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .