Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu

معرفی کتاب درباره هوش مصنوعی و علم داده

کتاب استراتژی همجوشی (هوش مصنوعی و استراتژی کسب و کار)

عکس جلد کتاب استراتژی و هوش مصنوعیبا وارد شدن بحث هوش مصنوعی به گفتگوهای عمومی و رواج یافتن گستردهٔ برخی از کاربردهای آن (مانند مدلهای زبانی و هوش مصنوعی مولد) این دغدغه در ذهن بسیاری از مدیران شکل گرفته که چگونه می‌توانند از هوش مصنوعی در کسب و کار خود استفاده کنند؟ و یا به زبان دقیق‌تر:‌ استراتژی کسب و کار خود را چگونه با تحولاتی که در حوزه هوش مصنوعی به وجود آمده تطبیق دهند؟

ویجی گوینداراجان و ونکات ونکاترامان در کتاب «استراتژی همجوشی» یا «Fusion Strategy» کوشیده‌اند به این سوال پاسخ دهند. نویسندگان بر اساس مصاحبه‌هایی که با مدیران موفق انجام داده‌اند به نتیجه رسیده‌اند که اگر سازمان‌ها و کسب و کارها در پی رهبری تحول آفرین با استفاده از هوش مصنوعی در صنعت خود هستند، باید به سراغ استراتژی همجوشی (به معنای درهم‌آمیختن کامل دنیای فیزیکی و دیجیتال) بروند.

کلمه کلیدی ویجی و ونکاترامان دیتاگراف است و معتقدند که اوج ارزش آفرینی هوش مصنوعی زمانی است که داده‌ها به شکل real-time (در لحظه) ثبت و بررسی و تحلیل شوند و تا زمانی که داده و تحلیل داده ها را جدی نگرفته باشیم، به لایه‌های بعدی – که استفاده از هوش مصنوعی به منظور استفادهٔ بهینه از داده‌ها است – نمی‌رسیم.

در این کتاب مثال‌هایی از کاربرد هوش مصنوعی در بخش‌ها و سطح‌های مختلف مدیریتی، از طراحی و توسعه محصول گرفته تا مدیریت عملیات و زنجیره تامین ارائه شده است.

این کتاب را انتشارات دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۲۴ منتشر کرده است.

 

معرفی و خلاصه کتاب استراتژی همجوشی

درس‌های مرتبط: علم داده | استراتژی

معرفی و نقد کتاب همه دروغ می گویند

کتاب همه دروغ می گویندهمه دروغ می گویند کتابی ساده و روان دربارهٔ کلان داده یا همان بیگ دیتا است. شاید این کتاب چندان قوی نباشد، اما نثر روان آن باعث می‌شود گزینهٔ مناسبی برای ورود به دنیای علم داده و بیگ دیتا باشد. به جای توضیح زیاد، چند جمله از ابتدای فصل چهارم کتاب را نقل می‌کنیم تا اگر آن را پسندیدید، معرفی کامل‌تر و نقد کتاب را در متمم بخوانید:

همه دروغ می‌گویند. مردم در مورد تعداد نوشیدنی‌هایی که در راه خانه خورده‌اند راست نمی‌گویند. درباره‌ی این‌که چند وقت یک‌بار باشگاه می‌روند، قیمت کفش‌های جدیدی که خریده‌اند چقدر بوده، یا این‌که فلان کتاب را خوانده‌اند یا نه دروغ می‌گویند. آدم‌ها می‌گویند «در تماس خواهیم بود» در صورتی که دیگر خبری ازشان نمی‌شوند. می‌گویند از دست تو ناراحت نیستند ولی هستند. می‌گویند دوستت دارند در حالی که ندارند. با این‌که در لجن دست و پا می‌زنند می‌گویند خوشحالند. می‌گویند زن‌ها را دوست دارند حال آن‌که در حقیقت از مردها خوش‌شان می‌آید.

مردم به دوست‌ها دروغ می‌گویند؛ به رئیس‌ها دروغ می‌گویند؛ به بچه‌ها دروغ می‌گویند؛ به پدر و مادرها دروغ می‌گویند؛ به دکترها دروغ می‌گویند؛ به همسرها دروغ می‌گویند؛ حتی به خودشان هم دروغ می‌گویند. و بی‌برو برگرد به پیمایش‌ها [مطالعات، پرسشنامه‌ها و نظرسنجی‌ها] هم دروغ می‌گویند.

معرفی و نقد کتاب همه دروغ می گویند

درس‌های مرتبط: علم داده | بازار کار علم داده | بیگ دیتا

کتاب اهمیت آموزش پذیری (معیاری برای ارزیابی هوش مصنوعی)

کتاب اهمیت آموزش پذیرییکی از پیچیدگی‌های هوش مصنوعی این است که هنوز تکلیف هوش طبیعی چندان مشخص نیست! وقتی از پای مصنوعی حرف می‌زنیم،‌ می‌دانیم پای طبیعی چیست. وقتی از تنفس مصنوعی حرف می‌زنیم، تنفس طبیعی را می‌شناسیم. وقتی از گل مصنوعی صحبت می‌کنیم، گل طبیعی را می‌شناسیم. اما در مورد هوش مصنوعی چنین نیست.

لزلی ولینت (Leslie Valiant) یکی از کسانی است که سال‌هاست در پی پیشنهاد مفهومی جایگزین به جای هوش است. او در میان کسانی که می‌خواهند و می‌توانند پاسخ این سوال را جستجو کنند، یکی از بهترین گزینه‌ها است. ولینت در سال ۲۰۱۰ جایزهٔ تورینگ را دریافت کرده که آن را معادل نوبل در علوم کامپیوتر فرض می‌‌کنند.

او معتقد است که مفهومی که باید به جای «هوش» جدی گرفته شود «آموزش‌پذیری» است. او در کتاب خود آموزش‌پذیری را شرح داده و توضیح داده که رابطهٔ هوش مصنوعی با این مفهوم چیست. هم کسانی که به هوش مصنوعی علاقه‌مندند اما در این زمینه تخصص ندارند و هم کسانی که به شکل تخصصی در این حوزه کار کرده‌اند، لابه‌لای حرف‌های ولینت، نکات و ایده‌های نو و آموزنده‌ای خواهند یافت.

معرفی کتاب اهمیت آموزش پذیری

کتاب علوم مصنوعی

کتاب علوم مصنوعیکتاب علوم مصنوعی یک کتاب در مورد تصمیم گیری (به معنای سنتی و محدود کلمه) نیست. ‌همچنین محتوای آن به تصمیم گیری و حل مسئله محدود نشده است.

اما از آن‌جا که این کتاب را یکی از آثار جریان‌ساز در زمینهٔ تفکر طراحی می‌دانند و تفکر طراحی هم یکی از رویکردهای حل مسئله محسوب می‌شود، کتاب علوم مصنوعی را در فهرست کتاب های مهارت حل مسئله و تصمیم گیری قرار داده‌ایم.

هربرت سایمون نویسندهٔ کتاب، برنده جایزه نوبل در رشتهٔ اقتصاد است. اما سهم او در توسعه دانش فراتر از اقتصاد بوده و یکی از صاحب‌نظران روانشناسی شناختی و نیز از پایه‌گذاران هوش مصنوعی محسوب می‌شود.

او در کتاب علوم مصنوعی به همهٔ مصنوعات بشر (از ابزارهای مکانیکی تا ابزارهای اجتماعی پیچیده مثل اقتصاد و سنت‌های فرهنگ) پرداخته و معتقد است که آن‌چه به عنوان ساخته‌های بشری در دسترس ماست، حاصل فرایند دائمی حل مسئله است که بشر همواره مشغول آن بوده است.

معرفی و مرور کتاب علوم مصنوعی

کتاب هوش یار (استفاده از چت جی پی تی به عنوان دستیار)

کتاب هوش یار - چت جی پی تی به عنوان دستیاریتان مولیک استاد مدیریت کسب و کار و کارآفرینی در مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا است. او علاقهٔ ویژه‌ای به حوزهٔ‌ نوآوری و فراگیر شدن نوآوری دارد و در این زمینه کتابها و مقالات متعددی هم تألیف کرده است.

مولیک از زمانی که چت جی پی تی به بازار معرفی شد، به این محصول نیز علاقه نشان داد. او در همان سال ۲۰۲۲ مقاله‌ای هم در این باره برای وبلاگ HBR نوشت که بعداً در کنار مقالات دیگران در کتاب HBR Must Reads on AI هم منتشر شد و در گام بعد در اوایل سال ۲۰۲۴ کتاب هوشیار (Co-intelligence) را به بازار عرضه کرد.

ناآشنا بودن ایتان مولیک با جنبه‌های عمیق‌ و تخصصی هوش مصنوعی و مدل‌های بزرگ زبانی و در عین حال آشنایی او با اصول علمی برای مواجهه با ابزارهای جدید و نیز تسلط او بر مدل‌های تحلیل تکنولوژی باعث شده کتاب او به متنی ساده، روان و نسبتاً قابل‌اتکا برای کسانی تبدیل شود که می‌خواهند اولین قدم را به سمت این ابزارها بردارند.

کتاب هوش یار – درباره چت جی پی تی و [کمی] هوش مصنوعی

کتاب انسان چارچوب ساز

کتاب انسان چارچوب سازنویسندگان کتاب انسان چارچوب‌ساز معتقدند مهم‌ترین نقطهٔ قوت ذهن انسان‌ها چارچوب‌سازی و مدل‌سازی است. به این معنا که مغز می‌تواند بسته به نیاز و اهداف خود، تصویری ساده‌شده از جهان بسازد و بر پایهٔ آن تصمیم بگیرد.

ما معمولاً ساده‌سازی را نقطهٔ ضعف در نظر می‌گیریم. یعنی فکر می‌کنیم حالت ایده‌آل این بود که مغز می‌توانست مجموعهٔ گسترده‌تری از عوامل و پارامترها را در تحلیل‌ها و تصمیم‌های خود لحاظ کند. اما نویسندگان در این کتاب توضیح می‌دهند که «توانایی حذف زوائد» یعنی «قدرت قضاوت دربارهٔ اهمیت نسبی موضوعات مختلف» و این توانمندی – اگر به درستی پرورش پیدا کند – می‌تواند مهم‌ترین نقطهٔ قوت انسان در مقایسه با هوش مصنوعی باشد.

معرفی کتاب انسان چارچوب ساز

 

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۰ نظر برای معرفی کتاب درباره هوش مصنوعی و علم داده

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .