خواص درمانی سنگها و سنگ درمانی – علم یا شبه علم؟
اگر خواص درمانی سنگها یا سنگ درمانی را در فضای وب فارسی جستجو کنید، انبوهی از وبسایتها را میبینید که در مورد آن مطلب نوشتهاند.
توجه به سنگها و باور به اینکه سنگها انرژیهایی دارند که در کنار انسان و یا در تماس با نقاط مختلف بدن انسان میتوانند بر روی فعالیتهای فیزیولوژیک بدن تاثیر بگذارند، عموماً ریشه در باورهای هند و شرق دور (چین) دارد (+).
البته امروزه در سراسر جهان، افراد زیادی را میبینید که به خواص درمانی سنگها اعتقاد دارند و کسب و کارهای زیادی هم بر این اساس شکل گرفته است.
کتابهایی هم در زمینه سنگ درمانی نوشته شدهاند و شاید در میان نویسندگان آنها، مطرحترین و شناخته شدهترین مدافع خواص درمانی سنگها دکتر ویلیام تیلر استاد اسبق علوم مواد دانشگاه استنفورد باشد.
سابقهی تحصیل و تدریس ویلیام در استنفورد باعث شد که مشتاقان زیادی در سراسر جهان، بدون توجه به شواهد و تحقیقات علمی و صرفاً با توجه به برند یک دانشگاه مطرح، بیش از پیش به خواص درمانی سنگها باور پیدا کنند.
کتابهای او را عموماً Pavior Publishers منتشر میکند که سابقهای قابل توجه در نشر کتب غیرعلمی دارد (+).
سایت دکتر ویلیام تیلر در مورد سنگ درمانی و خواص درمانی سنگها
یکی از تحقیقات مطرح در رد خواص سنگها، مطالعهی کریستوفر فرنچ استاد کالج Goldsmiths دانشگاه لندن است که گزارش آن را میتوانید در Livescience بخوانید (+).
اون آزمایش خود را بر روی یک گروه ۸۰ نفری انجام داده است و به نیمی از این گروه، سنگهای کوارتز واقعی و به نیمی دیگر، سنگهای کوارتز تقلبی داده است.
در هر گروه چهل نفری، در گفتگو با نیمی از گروه (بیست نفر) در مورد خواص درمانی سنگها اشاراتی وجود داشته است (به این کار اصطلاحاً Priming میگویند).
سپس، هر کدام از این هشتاد نفر، ۵ دقیقه این سنگها را در دست نگه داشتند و بر روی آنها تمرکز کردند.
نتیجهی تحقیق چنین بود که کسانی که ذهن آنها آمادگی پذیرش خواص درمانی سنگها را پیدا کرده بود (Prime شده بودند) مستقل از اینکه سنگ واقعی یا غیرواقعی در دستشان بود، احساس گرما یا مورمور را در تن خود گزارش دادند.
با توجه به این تحقیق، کریستوفر فرنچ این مسئله را مطرح میکند که خواص درمانی یا روانی سنگها را باید بیشتر از نوع پلاسیبو دانست.
[لینک مرتبط: اثر پلاسیبو چیست؟]
البته با توجه به آشنایی با روش علمی، میدانیم که انجام یک تحقیق، به معنای رد یک دیدگاه نیست.
بلکه به معنای این است که آن تحقیق مشخص، از ادعای مطرح شده، حمایت نمیکند.
اما مشخصاً تا این لحظه، تحقیقی علمی انجام نشده که بتواند اثر درمانی سنگها یا Crystal Healing را تایید کند.
بنابراین، سنگ درمانی و خواص درمانی سنگها، در گروه شبه علم طبقه بندی میشود.
دوستان عزیز متممی.
لطفاً در مورد سنگ درمانی و خواص درمانی سنگها، با توجه به حساسیت علمی بحث، صرفاً نظرات خود را با استناد به مقالات تحقیقاتی با منبع مشخص و منتشر شده در نشریات علمی Peer-Reviewed مطرح کنید.
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کرده و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید. لطفاً برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : پوپک جهانشاهی
با سلام و تشکر از متممی ها
درخصوص بحث سنگ درمانی و خواص درمانی سنگها، بدلیل نداشتن اطلاعات کافی نمی توانم نظری بدهم اما درخصوص شبه علم همواره این سوال را در زندگی روزمره هم از خودم می پرسم براستی دنیایی که در آن زندگی می کنیم آیا توهمی بیش نیست؟ آیا کلیه علوم مدیریت و روانشناسی و ... که سعی در توصیف زندگی، زنده بودن و انسان دارند یک جور شبه علم می باشند؟
نظریه نسبیت اینشتین و هزاران نظریه فیزیک دیگر بصورت علمی اثبات نمودند که جهان پیرامون ما جهانی نیست که ما حس و درک می کنیم بقول دانشمند ایتالیالی فیزیک اقای کارلو روولی در خصوص زمان می فرمایند:
کارلو روولی: « حقیقت جهان، فاقد گذشت زمان است، اما شناخت ناکامل ما از این حقیقت است که مفهوم زمان را شکل می دهد. بنابراین زمان از جهل ما شکل می گیرد. »
شاید در عمیق ترین سطوح واقعیت، زمان همانند تابلوی نقاشی مشهور “تداوم حافظه” سالوادور دالی، ذوب شده و محو شود. شاید همان طور که روولی و برخی فیزیکدان های دیگر می گویند، زمان صرفا نتیجه ی نوع نگاه ما به جهان باشد. شاید زمان، نه بخشی از حقیقت جهان بلکه ناشی از آگاهی ناکامل ما از حقیقت جهان باشد.
بنابراین سوال من از متمم این است که
1- درخصوص علوم انسانی چگونه می توان علم را از شبه علم تشخیص داد ؟
2- آدمی در کجای این جهان هستی قرار دارد؟
باتشکر
جهانشاهی