تعریف کار تیمی چیست؟ یک تیم چه ویژگیهایی دارد؟
توضیح و تذکر
این درس با رویکرد آکادمیک نوشته شده و برای کسانی مفید است که بخواهند تعریف تعریف تیم و کار تیمی را بدانند و در مقالات، سخنرانیها و تحقیقات خود به کار ببرند.
اگر در پی آشنایی با مفاهیم کاربردی در کار گروهی و فعالیتهای تیمی هستید، پیشنهاد میکنیم درس مهارت کار تیمی را مطالعه کنید:
ما معمولاً در متمم، به جنبه های کاربردی بحثها توجه بیشتری داریم.
با این حال، با توجه به اینکه ممکن است برخی دوستان برای مطالعات یا ارائههای دانشگاهی خود، نیازمند ارائه تعریف کار تیمی باشند، در اینجا تعدادی از متداولترین و معتبرترین تعریف های کار تیمی را (که در فضای آکادمیک قابل نقل و استناد است) برای شما گردآوری کردهایم.
پیش از این که بحثمان را جلو ببریم، باید دربارهٔ تفاوت گروه و تیم (و به تبع آن تفاوت کار گروهی و کار تیمی) با هم توافق کنیم.
گاهی اوقات در کتابهای تیم سازی فارسی و نیز کلاسها و دورههایی که درباره تیم سازی و کار تیمی برگزار میشود، گروه را معادل فارسی کلمه تیم در نظر میگیرند و بر همین اساس کار گروهی و کار تیمی را هم یکسان فرض میکنند. چنین فرضی در گفتگوهای روزمره نادرست نیست. اما در بحث تخصصی بهتر است این دو کلمه را یکسان در نظر نگیریم و به تفاوت گروه و تیم توجه داشته باشیم.
چون در زبان انگلیسی هم که کلمه team به کار میرود، همچنان کلمهٔ group هم وجود دارد و بسیاری از منابع علمی این دو مفهوم را با هم مقایسه میکنند. وقتی دو کلمهٔ متفاوت را از زبان دیگری میآوریم و یک کلمه را به جای هر دو آنها به کار میبریم، «دقت بیان» را قربانی «حفظ زبان» کردهایم.
برای این که تفاوت گروه و تیم بهتر جا بیفتد، یک اصطلاح دیگر را هم در کنار آنها قرار میدهیم: جمع یا دسته یا crowd.
این سه اصطلاح، همانطور که در نمودار زیر میبینید، روی یک طیف قرار میگیرند. طیفی که از «جمع» شروع میشود، با «گروه» ادامه پیدا میکند و در پایان به «تیم» میرسد.
Crowd یا اجتماع یا توده یعنی چه؟
در بحث کار تیمی وقتی از «crowd / اجتماع / دسته / توده» حرف میزنیم، منظورمان افرادی هستند که صرفاً کنار هم قرار گرفتهاند. بدون این که ارتباط شفاف و مشخصی با یکدیگر داشته باشند. البته معمولاً اجتماع را برای جمعهای کوچکتر و توده (مناسبترین معادل برای mass) را برای جمعهای بزرگتر به کار میبریم.
مثلاً در زمان کرونا میشنیدیم که میگفتند: «اجتماع بیش از ۶ نفر ممنوع است.» در این موارد، دیگر مهم نیست رابطهای مشخص بین این چند نفر وجود داشته باشد. همین که یک جا «جمع» شدهاند، آنها را به اجتماع تبدیل کرده است.
تعریف گروه چیست؟
گاهی اوقات، بعضی از جمعها از یک «جمع» ساده فراتر میروند و به یک «گروه» نزدیکتر میشوند. ما در متمم، اصطلاح گروه را مطابق تعریفی که استیفن رابینز در کتاب مدیریت رفتار سازمانی خود پیشنهاد کرده به کار میبریم:
تعریف گروه | گروه بدون کار گروهی معنا ندارد
گروه وقتی معنا پیدا میکند که قرار باشد کاری به شکل گروهی انجام شود.
وقتی دو یا چند نفر در راستای یک هدف مشترک فعالیت میکردند و برای رسیدن به هدفشان به گفتگو، ارتباط و تبادل اطلاعات ارتباط با هم احتیاج داشتند، میگوییم گروه شکل گرفته و مشغول کار گروهی است.
پس ویژگیهای زیر در گروه وجود دارد:
- هدف مشخصی وجود دارد
- کار بین اعضا تقسیم شده و وظیفه هر کس مشخص است
- اعضای گروه اطلاعات خود را در اختیار یکدیگر قرار میدهند
- اعضای گروه تصمیمهای خود را به اعضای دیگر اطلاع میدهند
تفاوت کار گروهی و کار تیمی چیست؟
احتمالاً بعد از خواندن تعریف گروه - که کمی بالاتر آمد - میپرسید: پس فرق گروه و تیم چیست؟ این چیزی که خواندیم، دقیقاً همان تعریف تیم است. مگر کار تیمی چیز دیگری است؟
هم رابینز (در کتاب رفتار سازمانی) و هم ریچارد هکمن (در کتاب رهبری تیمها) تأکید میکنند که تیم وقتی معنا پیدا میکند که کار گروهی سینرژی ایجاد کرده باشد. یعنی تیم کاری انجام دهد که فراتر از حاصلجمع توانمندیهای تکتک اعضایش باشد.
حرف رابینز و هکمن را میتوان اینگونه توضیح داد که بسیاری از کارهایی که ما به عنوان کار تیمی میشناسیم، صرفاً کار گروهی ساختاریافته با تقسیم شفاف نقشها هستند. چیزی که ما در فارسی معمولاً اصطلاح «کار تشکیلاتی» را برای آن به کار میبریم.
اما فعالیت گروهی باید چیزی فراتر از کار تشکیلاتی باشد تا بتوان آن را کار تیمی دانست و این فراتر بودن خود را در «ایجاد سینرژی» نشان میدهد. البته با توجه به اینکه سینرژی یک طیف دارد و صفر و یک نیست، عملاً میتوان گفت مرز بین تیم و گروه یک مرز مشخص نیست. هر چه همافزایی در یک گروه افزایش یابد، ماهیت آن «گروه» به «تیم» نزدیکتر میشود.
در اینجا هم رابینز و هم هکمن به یک نکتهٔ مهم هم اشاره میکنند که احتمالاً شما هم آن را تجربه کردهاید: سینرژی لزوماً صفر یا مثبت نیست و میتواند منفی هم باشد. یعنی گاهی اوقات، وقتی افراد در یک گروه با هم کار میکنند، آنقدر دردسر و اصطکاک و فرار از مسئولیتها ایجاد میشود که حاصل کار گروه از حاصلجمع کار اعضا کمتر است. در این مواقع در کارهای گروهی کوچکتر گاهی به نتیجه میرسیم که اگر از اول تنها کار کرده بودم، نتیجهٔ بهتری میگرفتم.
نگاه دقیقتری به تعریف تیم
حالا که گروه و تیم را روبهروی هم قرار دادیم و با هم مقایسه کردیم، زمان مناسبی است که تیم و کار تیمی را دقیقتر تعریف کنیم و با هم قرار بگذاریم که وقتی در متمم از تیم حرف میزنیم منظورمان دقیقاً چیست. تعریفی که در ادامه میآوریم، تلفیقی از توصیفهای رابینز، کتزنباخ و ریچارد هکمن است.
تعریف تیم
یک تیم شامل دو یا چند نفر است که:- یک یا چند هدف مشترک دارند
- کارها و وظایفشان مرتبط و درهمتنیده (interdependent) است
- با هم تعامل اجتماعی دارند و میکوشند خود را با یکدیگر تطبیق دهند و خود را در برابر اعضای دیگر مسئول میدانند
- مرزی را بین جمع خود و محیط اطراف قائلند و برای حفظ و مدیریت آن مرز تلاش میکنند
- نقش های مشخص دارند و مهارتهایشان مکمل است
- به شیوهای کار میکنند که عملکرد جمعشان از حاصلجمع عملکرد تکتکشان بیشتر است
تیم باید کوچک باشد
در کنار همهٔ موارد بالا که به عنوان ویژگی های تیم مطرح کردیم، یک ویژگی ساختاری هم وجود دارد که بیشتر صاحبنظران کار تیمی بر آن تأکید دارند: تیم باید کوچک باشد.
کتزنباخ این نکته را در کتاب The Discipline of Teams گفته و مردیت بلبین هم بارها تأکید کرده که اگر تیم کمی بزرگ شود، دیگر جز نام تیم از آن باقی نمیماند (چنین محدودیتی در گروه و کار گروهی وجود ندارد). هکمن هم در کتاب هدایت تیمها کوچک بودن را یکی از ویژگی های تیم برشمرده است.
جالب اینجاست که بسیاری از کارآفرینان و بنیانگذاران استارتاپها هم بر اساس تجربه خود به این نکته رسیدهاند. شاید معروفترین نقلقول در زمینه از جف بیزوس بنیانگذار شرکت آمازون باشد که میگوید: تیم باید آنقدر کوچک باشد که بتوان آن را با دو پیتزا سیر کرد (+).
دسترسی کامل به این درس و ۳۳ درس دیگر دربارهٔ کار تیمی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است. تا کنون ۳۵۲۳ نفر از متممیها مجموعاً ۲۰۲۲ تمرین در درسهای کار تیمی ثبت کردهاند.
با عضویت ویژهٔ متمم علاوه بر این ۳۳ درس به هزاران درس دیگر از جمله درسهای زیر دسترسی خواهید داشت:
مذاکره | هوش هیجانی | کوچینگ | مسیر شغلی
شخصیت شناسی | خودشناسی | هدف گذاری
مهارت های ارتباطی | حمایت اجتماعی | مدیریت تعارض
تصمیم گیری | حل مسئله | مشاوره مدیریت
دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درسها)
در ادامهی بحثهای مربوط به کار تیمی، بسته به اینکه چه سوال و دغدغهای در ذهن دارید میتوانید مطالب زیر را بخوانید:
- - دوره تیم سازی و کار تیمی | از کار گروهی تا کار تیمی موفق
- - نقش ارزیاب (یا مراقب یا ناظر) در کار تیمی
- - نقش هماهنگ کننده فعالیت ها در پروژه ها و کار تیمی
- - نقش موتور محرک در کار تیمی
- - افراد اجرایی یا اجراکارها در کار تیمی
- - تمام کننده ها و نقش و اهمیت آنها در کار تیمی
- - نقش Teamworker یا گروهی کار در فعالیت تیمی
- - متخصصها (Specialists) و نقش آنها در کار تیمی
- - هواپیمای کنکورد و سندروم کنکورد در کار تیمی و کسب و کار
- - مدل تاکمن و مراحل پنج گانه رشد یک تیم
- - موانع کار تیمی اثربخش | تیم هایی که تیم نیستند
- - مردیت بلبین | نظریه پرداز کار تیمی و طراح تست بلبین
- - موانع کار تیمی اثربخش | سندرم آپولو در تشکیل تیمها
- - مشکلات کار تیمی اثربخش | تفکر گروهی یا گروه اندیشی
- - تنبلی گروهی | وقتی اعضای گروه به اندازهی کافی مایه نمیگذارند
- - ایدهها را به کمیتهها نسپارید
- - اثر تماشاگر | چگونه پخش شدن مسئولیت روی رفتار ما تأثیر میگذارد؟
- - کتاب پنج دشمن کار تیمی | آشنایی با چالش های کار تیمی اثربخش
- - کتاب بازیکن تیمی ایده آل (پاتریک لنچیونی) | سه ویژگی ضروری برای کار تیمی
- - معرفی کتاب تیم سازی و رهبری تیم | ریچارد هکمن
- - معرفی چند کتاب تیم سازی و کار تیمی
- - جان کاتزن باخ | اصول کار تیمی و تیم سازی
- - فعالیت های تیمی ناموفق (تجربههای مردیت بلبین)
- - تقسیم کار در تیم | مدل رنگی مردیت بلبین
- - کارهای صورتی: یکی مهمترین علل کاهش اثربخشی کار تیمی
- - مدل بلبین و نقش افراد در تیم ها
- - کار تیمی و نقش ایده پردازی در آن
- - کار تیمی و نقش جستجوگر منابع
کتابهای زیر از جمله منابع مناسب برای آشنایی با مباحث کار تیمی هستند. البته مثل همیشه، کتابها و مقالات دیگری هم وجود دارند که در درسها به آنها اشاره شده است. لازم است به این نکته هم اشاره کنیم که در بسیاری از کتاب های مدیریتی یک یا چند فصل به کار تیمی پرداختهاند. ما در اینجا صرفاً آن دسته از کتابها را فهرست کردهایم که اختصاصاً درباره این موضوع نوشته شدهاند.
ضمناً کتابهایی که در ادامه معرفی میشوند، عیناً در صفحهٔ کتاب های تیم سازی و کار تیمی هم آمدهاند. اگر کتابی (با استاندارد کیفی بالا) در ذهن دارید که به این حوزه مربوط است و مناسب میدانید در متمم معرفی شود، نام آن کتاب را در قالب کامنت زیر همان صفحه ثبت کنید.
کتاب تیم سازی و رهبری تیمها
کتاب تیم سازی و رهبری تیمها یکی از کتابهای معتبر و کاربردی درباره کار تیمی است. ریچارد هکمن در این کتاب به اصول تیم سازی در کسب و کار پرداخته است.
ریچارد هکمن که از صاحبنظران کار تیمی محسوب میشود معتقد است که بسیاری از ویژگیهایی که ما برای همکاری تیمی برمیشماریم، در دنیای واقعی کمتر به وجود میآیند. تیمها لزوماً در برنامه ریزی و حل مسئله بهتر نیستند و لزوماً کارها را سریعتر و اثربخشتر انجام نمیدهند.
او بر اساس تحقیقات خود و دیگر محققان، مدلی از اثربخشی کار تیمی ارائه کرده که اگر تیم سازی بر اساس آن مدل انجام شود و اعضای تیم به درستی برای کار تیمی آموزش ببینند، حاصل کار یک تیم موفق خواهد بود. البته به شرطی که رهبری تیم هم بر عهدهٔ فردی آموزشدیده و دارای روحیه تیمی باشد.
با وجودی که بیش از دو دهه از انتشار کتاب هکمن میگذرد، هنوز این کتاب در مقایسه با بسیاری از کتابهایی که پس از آن منتشر شدند، معتبرتر، کاربردیتر و قابلاتکاتر است. و جایگاه و اعتبار خود را از دست نداده است.
معرفی کتاب تیم سازی و رهبری تیمها
درسهای مرتبط: کار تیمی | تعریف تیمکتاب خِرد تیم
کتاب کار تیمی کاتزن باخ را در ایران به اندازهٔ کتابهای لنچیونی دربارهٔ کار تیمی نمیشناسند. در حالی که کاتزن باخ از صاحبنظران و نظریهپردازان کار تیمی است.
بسیاری از کسانی هم که دربارهٔ کار تیمی و تیم سازی در کسب و کار کتاب و مقاله نوشتهاند، مستقیم یا باواسطه از آثار او بهره بردهاند و ارجاع به نام او را در بهترین کتاب های مدیریت و رهبری میبینید. او در کتاب خِرد تیمها (یا با توجه به محتوای کتاب: پختگی کار تیمی ) به اصول کار تیمی میپردازد و نکات بسیار ارزشمندی را برای کار تیمی موفق آموزش میدهد.
اگر بهره وری کار تیمی برایتان مهم است و دوست دارید هدف گذاری و تقسیم کار و پیگیری فعالیتها را به شکلی اثربخشتر انجام دهید، حتماً برای مطالعهٔ پیشنهادهای کتزن باخ وقت صرف کنید. این کتاب برای مدیران جدید هم بسیار مفید و آموزنده است.
کتاب پنج دشمن کار تیمی
اگر از چند نفر بخواهید که تعدادی کتاب ساده و عمومی در زمینه کار تیمی و تیم سازی به شما پیشنهاد کنند، احتمالاً کتاب پنج دشمن کار تیمی (Five Dysfunctions of a Team) یکی از موارد مشترک در میان فهرستها خواهد بود.
پاتریک لنچیونی (Patrick Lencioni) نویسندهی پنج دشمن کار تیمی، آن را در سال ۲۰۰۲ منتشر کرده و پس از آن، این کتاب همواره مورد توجه خوانندگان کتابهای عمومی مدیریتی قرار داشته است.
کتاب پنج دشمن کار تیمی، بر اساس مشاهدات و تجربیات شخصی لنچیونی تألیف شده است. بنابراین، نباید انتظار داشته باشید که با یک کتاب آکادمیک یا مجموعهی گستردهای از ارجاع به کتابها و مقالات دیگر روبرو شوید.
بنابراین بهترین شکل رویایی با این کتاب آن است که فرض کنید پای صحبتهای یک مشاور با تجربهی مدیریت نشستهاید و او میخواهد تجربیات و دیدگاههای خود را در زمینهی کار تیمی برای شما بیان کند.
لنچیونی کتاب پنج دشمن کار تیمی را به دو بخش اصلی تقسیم کرده است: بخش اصلی که بیش از ۸۰٪ حجم کتاب را به خود اختصاص داده، یک داستان مدیریتی است و بخش دوم، شکل رسمیتر یک کتاب مدیریتی را دارد و در آن، نویسنده چارچوبی را برای تحلیل چالشها و مشکلات کار تیمی، تنظیم و ارائه کرده است.
معرفی و خلاصه کتاب پنج دشمن کار تیمی
درسهای مرتبط: فرهنگ سازمانی | #موانع کار تیمی اثربخشکتاب بازیکن تیمی ایدئال
بازیکن تیمی ایدئال کتاب دیگری از پاتریک لنچیونی درباره تیم سازی است؛ نویسندهای که او را به خاطر نگارش کتابهای مختلف در حوزهٔ کار تیمی و به طور خاص، کتاب پنج دشمن کار تیمی میشناسند.
لنچیونی به سبک داستانگویی در آموزش مدیریت علاقه دارد و نیمهٔ اول این کتاب را هم به یک داستان مدیریتی اختصاص داده است. داستانی که در آن مدیران یک شرکت میکوشند چارچوبی برای انتخاب و جذب اعضای جدید تیم خود بیابند.
او بر این باور است که تواضع، ولع و هوشمندی، سه ویژگی است که بدون آنها نمیتوان یک بازیکن تیمی موفق بود. کتاب بازیکن تیمی ایدئال برای کسانی که میخواهند با چالشهای تیم سازی و توسعه تیم آشنا شوند مفید است.