Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


کتاب متخصص اهل تأمل |‌ دونالد شون و روش تبدیل شدن به یک متخصص حرفه ای


عکس کتاب متخصص اهل تأمل - نوشته دونالد شون

نمی‌شود از تفکر تأملی (Reflective Thinking) حرف بزنیم و از دونالد شون (Donald Schon) صحبت نکنیم. دونالد شون، جان دیویی و دیوید کولب، سه نام اصلی این بحث هستند.

معمولاً ویژگی مشترک همهٔ افراد پیشتاز و جریان‌ساز این است که افق‌هایی دورتر را می‌دیده‌اند و حرف‌هایشان جلوتر از زمان خودشان بوده است. به همین علت، حتی چند دهه بعد از نگارش هم، خوانندگان خود را لابه‌لای نوشته‌هایشان شگفت‌زده می‌کنند. آثار دونالد شون هم این ویژگی را دارند.

معروف‌ترین اثر دونالد شون، کتاب The Reflective Practitioner است که در اوایل دههٔ هشتاد میلادی منتشر شد و می‌شود عنوان آن را به «متخصص اهل تأمل» یا «متخصص اهل بازاندیشی» ترجمه کرد. این کتاب، آغازگر جریانی از صدها کتاب و هزاران مقاله در سراسر جهان دربارهٔ تفکر تأملی شد که این جریان تا امروز هم ادامه دارد.

از آن‌جا که فکر کردن، با کیفیت و دقتی که دونالد شون می‌گوید، معمولاً از طریق نوشتن امکان‌پذیر است، عملاً افکار و ایده‌های دونالد شون به پای ثابت بحث فکر کردن با نوشتن هم تبدیل شده‌اند.

ما در متمم با این کتاب بسیار کار داریم و بارها به آن ارجاع خواهیم داد. بنابراین لازم بود به سبک همیشگی‌مان، صفحه‌ای مستقل را به معرفی «کتاب متخصص اهل تأمل» اختصاص دهیم.

کتاب متخصص اهل تأمل - دونالد شون - The Reflective Practitioner

بی‌اعتمادی به تخصص | هستهٔ اصلی کتاب دونالد شون

دونالد شون کتاب خود را حول یک دغدغه شکل داده است. دغدغه‌ای که با وجودی که نزدیک به نیم قرن قبل مطرح شده، بسیار نزدیک به فضای امروز زندگی ماست: بحران بی‌اعتمادی به متخصصان و دانش تخصصی.

خود شون در کنار تدریس، فعالیت در حوزهٔ طراحی شهری و کمک به سیاست‌گذاری در این زمینه، در حرفهٔ مشاوره مدیریت هم فعالیت می‌کرده و به کارخانجات و شرکت‌های صنعتی مشورت می‌داده است. به همین علت، از نزدیک می‌دیده که به‌تدریج اعتماد مردم و مدیران به خدمات حرفه‌ای رو به کاهش است.

این‌که شون آن زمان روندی را می‌دیده که بسیاری از ما فکر می‌کنیم پدیدهٔ سال‌های اخیر است، گواهی بر نگاه پیشرو و چشم تیزبین‌ اوست.

بحران دانش تخصصی چگونه به وجود آمده است؟

شون معتقد است که «متخصص بودن» میوهٔ عصر جدید و رونق تفکر علمی است. نگاه علمی با این اعتقاد که بسیاری از چیزها را می‌شود فرموله کرد، مدل‌ها و چارچوب‌هایی برای رشته‌های مختلف به وجود آورد و این باور شکل گرفت که بسیاری از تخصص‌ها را می‌توان با آموزش رسمی طی یک دورهٔ محدود در دانشگاه‌ها یا مراکز تخصصی آموزش داد. یعنی این مراکز می‌توانند:

  • پزشکانی تربیت کنند که بسیاری از بیماری‌های مردم را درمان کنند
  • وکلایی که فرمول‌ها و چارچوب‌های حقوقی را برای دفاع از حقوق موکلان خود به‌کار بگیرند
  • معمارانی که پس از تحصیل و کسب تخصص بتوانند خدمات خود را به جامعه عرضه کنند
  • روانشناسان و روانکاوانی که پس از چهار یا شش یا هفت سال درس دانشگاهی بتوانند به مراجعان خود در حل مشکلات‌شان کمک کنند
  • مدیرانی که پس از گذراندن دوره‌های مدیریتی بتوانند کسب‌و‌کارهای خود را بهتر از قبل اداره کنند

آیا این اتفاق در عمل افتاده؟ شون معتقد است در اغلب موارد نه. و در مواردی که هم که موفقیتی بوده، گسترده و فراگیر نبوده است. مشخص‌ترین شاهدش هم این که مردم صرفاً به خاطر این که کسی مدرکی از دانشگاه یا موسسات حرفه‌ای کسب کرده، حتی اگر در بالاترین سطح و با بهترین نمره و درجه باشد، اعتماد نمی‌کنند.

مردم از هم می‌پرسند که آیا فلانی وکیل خوبی است؟ یا فلان دکتر توانست بیماری شما را درمان کند؟ آیا جلساتی که با فلان روانشناس داشتی خوب بود؟ راضی بودی؟ و جالب این‌جاست که معمولاً در نهایت، زیاد پیش می‌آید که نظر خودشان را هم به نظر متخصص اضافه کنند:‌ فلانی گفت که این کار را بکن. البته من می‌گویم که …

جامعه، بنا بر مشاهدات شون، شاید به یک یا چند «متخصص» مشخص اعتماد داشته باشد،‌ اما به «متخصصان» اعتماد ندارد. به نظر می‌رسد که همه کم‌و‌بیش پذیرفته‌اند که بسیاری از تخصص‌ها فراتر از چیزی هستند که به شکل رسمی آموزش داده می‌شوند. نه این‌که دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی خود را به آموزش باکیفیت متعهد ندانند (که بسیاری از آن‌ها چنین تعهدی ندارند). بلکه به این علت که حتی اگر هم بخوانند، بخش مهمی از دانش تخصصی،‌ دانشی ضمنی و پنهان است که در قالب کلمه و فرمول نمی‌گنجد و هر متخصصی باید خودش به تدریج آن را فرا بگیرد. کاری که بسیاری از «متخصصان رسمی» انجام نمی‌دهند: یا نمی‌خواهند و یا بلد نیستند انجام دهند.

راهکار دونالد شون: آموزش و ترویج تفکر تأملی و بازاندیشی

شون در این‌جا یک راه‌حل سه‌بخشی را پیشنهاد می‌کند (تقسیم‌بندی از متمم است). بخش اول یک «تصمیم حرفه‌ای» است، بخش دوم «دانش حرفه‌ای» و بخش سوم «روش حرفه‌ای»:

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های فکر کردن با نوشتن

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های فکر کردن با نوشتن برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

اعضای ویژه‌ی متمم علاوه بر دسترسی به این درس‌ها به مجموعه‌ی گسترده‌ای از درس‌ها به شرح زیر دسترسی پیدا می‌کنند:

 فهرست درس‌های متمم

البته بررسی‌های ما نشان داده که علاقه‌مندان به درس‌های فکر کردن با نوشتن از میان فهرست فوق، معمولاً برای مطالعه‌ی درس‌های زیر وقت می‌گذارند:

  خودشناسی | شخصیت شناسی | کوچینگ

  تصمیم گیری | مهارت ارتباطی | زندگی شاد | عزت نفس

  تفکر سیستمی | مشاوره مدیریت | مدیریت زمان

  دوره MBA (مطالعه‌ی منظم همه‌ی درس‌ها)

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت عضویت کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

تمرین و مشارکت در بحث

آیا شما هم در میان متخصصان و در رشته‌های تخصصی، کسانی را دیده‌اید که از مسائل واقعی یا مسائل دشوار و پردردسر اجتناب کنند و دنبال مسیر کم‌زحمت و کم‌دردسر بروند؟

دربارهٔ عکس این رفتار چه تجربه‌ای دارید؟ آیا کسانی را می‌شناسید که به قول شون،‌ «باتلاق‌های ناهموار و دردسرساز» حل مسئله را انتخاب کرده‌ باشند؟

آیا در مسیر حرفه‌ای خودتان با چنین گزینه‌ای روبه‌رو بوده‌اید؟‌ یا بر اساس شناختی که دارید، فکر می‌کنید ممکن است در آینده چنین دوراهی‌ای پیش رویتان قرار گیرد؟

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری فکر کردن به کمک نوشتن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه فکر کردن به کمک نوشتن

سوال‌های پرتکرار دربارهٔ متمم

متمم چیست و چه می‌کند؟

متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحث‌های مهارتی و مدیریتی.

برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.

فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟

هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه»  دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص می‌‌‌کند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری می‌توانید نقشه راه‌های مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.

هم‌چنین در صفحه‌های دوره MBA و توسعه فردی می‌توانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.

هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟

شما می‌توانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.

اعتبار را می‌توانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیم‌سال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.

توجه داشته باشید که خرید شش‌ماهه و یک‌ساله به‌ترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یک‌ماهه) محسوب می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.

آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟

مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که می‌توانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.

هم‌چنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آن‌ها را می‌توانید در فروشگاه متمم ببینید.

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۱ نظر برای کتاب متخصص اهل تأمل |‌ دونالد شون و روش تبدیل شدن به یک متخصص حرفه ای

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : علی محمد افراسیابی

    آیا شما هم در میان متخصصان و در رشته‌های تخصصی، کسانی را دیده‌اید که از مسائل واقعی یا مسائل دشوار و پردردسر اجتناب کنند و دنبال مسیر کم‌زحمت و کم‌دردسر بروند؟

    در حوزه مشاوره سیستمهای مدیریتی تقریباً میتونم بگم آموزش و استقرار استاندارد ISO 9001 به عنوان یک استاندارد عمومی از مصادیق مسیرهای کم زحمت و کم دردسر است و تعداد مشاوران و مدرسان مرتبط با آن بسیار زیادتر از سایر استانداردهای سیستمی است.دوستان و همکارانی دارم که شاید 80 درصد فعالیت حرفه ای خود را دراین قسمت می گذرانند.خودم هم در ابتدای مسیر شغلی از همین استاندارد شروع کردم و اکنون بعد از 22 سال هنوز پروژه هایی مرتبط با آن دارم.

    باتلاق‌های ناهموار و دردسرساز

    درهمین حوزه کاری (سیستمهای مدیریتی) استانداردهای ISO 17025 برای تایید صلاحیت آزمایشگاههای غیر پزشکی، ISO 15189 برای تایید صلاحیت آزمایشگاههای پزشکی(طبی) و IATF 16949 برای تولید کنندگان زنجیره صنعت خودرو از همان موارد دردسرساز و ناهموار هستند یا به تعبیر خودم زخم معده. تقریباً ده سال پیش که تصمیم گرفتم با این استاندارد آشنا بشم و در این زمینه تخصص کسب کنم برخی از دوستان از سختی و پیچیدگی مباحث آن( مثل عدم قطعیت ها/ مباحث آماری برای ارزیابی صحت و دقت در آزمایشگاه /صحه گذاری روشها و...) برایم گفتند و تقریبا به نرفتن در این مسیر توصیه میکردند.البته مسیر واقعاً مسیر دشواری بود و به نظر خودم هنوز هم نمیتوانم ادعایی در این زمینه داشته باشم. با اینکه چیزی حدود 130 آزمایشگاه را به عنوان سرارزیاب، ممیزی کرده ام و حداقل 40 پروژه استقرار سیستم در آزمایشگاهها داشته ام و تعداد زیادی دوره های آموزشی در مراکز آموزشی و در محل آزمایشگاهها. اما وقتی با برخی افراد متخصص پیشتاز دراین حوزه مقایسه میکنم واقعاً چیز زیادی نمیدونم شاید به کناره های باتلاق رسیده باشم.

    ممکن است در آینده چنین دوراهی‌ای پیش رویتان قرار گیرد؟ بله

    دوراهی ای که چند سال قبل به آن رسیدم ، محاسبات مربوط به عدم قطعیت اندازه گیری ها درآزمایشگاههای میکروبی و آزمایشگاههای تعیین ماهیت بود که خوشبختانه تا مقدار قابل قبولی وارد این بخش ها شدم و با شاگردی نزد متخصصین مربوطه کمی تجربه کسب کردم و فعلا تو باتلاق در حال دست و پا زدن هستم و امیدوار به نجات.

    البته هنوز باتلاق های ناهموار و دردسرساز دیگری وجود دارند که شاید برای عبور از آنها دیگه پیرشده باشم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .