تاریخچه کوتاهی از تحلیل رفتار متقابل
اکثر ما راجع به «تحلیل رفتار متقابل» چیزهایی شنیدهایم. اگر چه بنیانگذار این نظریه را اریک برن میدانند، ولی واقعیت این است که اریک برن تا حد زیادی تحت تاثیر فروید بوده و سه مفهوم «کودک»، «بالغ» و «والد» تا حد زیادی با مفاهیم «ID» و «Ego» و «Super-Ego» که فروید مطرح میکند مطابقت دارند (اگر چه این مطابقت کامل نیست).
واقعیت این است که تحلیل رفتار متقابل، به دلیل برخی سادهسازیها و نیز به دلیل فراگیر شدن بیش از حد که از تبعات اجتناب ناپذیر آن، «ساده انگاری» نیز میباشد، آنچنان که انتظار میرفته و میرود مورد توجه رواندرمانگرها قرار نگرفته و به همین دلیل عملاً مدل «تحلیل رفتار متقابل» از حوزهی «روانشناسی» به حوزهی «ارتباطات» و «مذاکره» و «توسعه مهارتهای فردی» کوچ کرد!
اریک برن ایده اصلی خود در زمینه تحلیل رفتار متقابل را در کتاب Games People Play مطرح کرد که در فارسی آن را به عنوان کتاب بازیها از اریک برن میشناسیم. اگر چه کتاب وضعیت آخر و همینطور کتاب ماندن در وضعیت آخر تامس هریس نیز به همان اندازه شهرت کسب کردهاند.
روش تحلیل رفتار متقابل بعدها به شاخههای متعددی تقسیم شد که اکثر آنها در چند مفهوم با یکدیگر مشترک هستند:
تحلیل ساختار: به معنای بررسی مفاهیم «کودک»، «بالغ» و «والد» و سهم هر یک از این نقشها در ساختار شخصیت
تحلیل رفتار متقابل: به معنای بررسی الگوی رفتاری دو فرد در تعامل با یکدیگر
بازیها: به عنوان نقشهایی که انسانها در تعامل با یکدیگر در ایفا میکنند تا بتوانند در لایهی دیگری، نتیجهی دیگری را که مد نظر دارند به دست بیاورند.
نمایشنامه زندگی: به معنای داستانهایی از زندگی ما که بارها و بارها تکرار میشوند و اگر چه محیط تغییر میکند، من و شما هنوز همان نقش قدیمی را در هر نمایشنامهی جدید ایفا میکنیم.
امروزه تحلیل رفتار متقابل، نه فقط در مورد «انسانها»، بلکه در مورد «سازمانها»، «برندها» و حتی «دولتها» و «کشورها» نیز مورد استفاده قرار میگیرد و کمک میکند تصویر شفاف تری از رفتار آنها و ابزار بهتری برای تحلیل آنها در اختیار داشته باشیم. در نوشتههای آتی، به بررسی دقیقتر دانش «تحلیل رفتار متقابل» میپردازیم.
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
سوالهای پرتکرار دربارهٔ متمم
متمم مخففِ عبارت «محل توسعه مهارتهای من» است: یک فضای آموزشی آنلاین برای بحثهای مهارتی و مدیریتی.
برای آشنا شدن بیشتر با متمم به صفحهٔ درباره متمم سر بزنید و فایل صوتی معرفی متمم را دانلود کنید و گوش دهید.
فهرست دوره های آموزشی متمم را کجا ببینیم؟
هر یک از دوره های آموزشی متمم یک «نقشه راه» دارد که مسیر یادگیری آن درس را مشخص میکند. با مراجعه به صفحهٔ نقشه راه یادگیری میتوانید نقشه راههای مختلف را ببینید و با دوره های متنوع متمم آشنا شوید.
همچنین در صفحههای دوره MBA و توسعه فردی میتوانید با دوره های آموزشی متمم بیشتر آشنا شوید.
هزینه ثبت نام در متمم چقدر است؟
شما میتوانید بدون پرداخت پول در متمم به عنوان کاربر آزاد عضو شوید. اما به حدود نیمی از درسهای متمم دسترسی خواهید داشت. پیشنهاد ما این است که پس از ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، با خرید اعتبار به عضو ویژه تبدیل شوید.
اعتبار را میتوانید به صورت ماهیانه (۱۶۰ هزار تومان)، فصلی (۴۲۰ هزار تومان)، نیمسال (۷۵۰ هزار تومان) و یکساله (یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان) بخرید.
توجه داشته باشید که خرید ششماهه و یکساله بهترتیب معادل ۲۰٪ و ۳۸٪ تخفیف (نسبت به خرید یکماهه) محسوب میشوند.برای اطلاعات بیشتر به صفحه ثبت نام مراجعه کنید.
آیا در متمم فایل های صوتی رایگان برای دانلود وجود دارد؟
مجموعه گسترده و متنوعی از فایلهای صوتی رایگان در رادیو متمم ارائه شده که میتوانید هر یک از آنها را دانلود کرده و گوش دهید.
همچنین دوره های صوتی آموزشی متنوعی هم در متمم وجود دارد که فهرست آنها را میتوانید در فروشگاه متمم ببینید.
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : هومن کلبادی
با سلام به دوستای عزیزم
با توجه به اینکه من شاگرد جدید متمم هستم ، ترجیح میدم همۀ سرفصل ها رو از ابتدا شروع به خوندن کنم . این مطلب هم برام بسیار جذاب هست و به دوستای عزیزی که مثل من تازه کار هستن پیشنهاد می کنم برای اینکه درک بهتری از این مطلب داشته باشید ، بهتره از سایت shabanali.com و قسمت آرشیو رادیو مذاکره ، به فایل 19 رادیو مذاکره که دیالوگی بین محمدرضا شعبانعلی عزیز و آقای دکتر علیرضا شیری هست گوش کنید . فکر می کنم با گوش دادن اون فایل ، برای ادامۀ این مسیر ، بسیار مصمم تر و استوار تر میشید . این مبحث و همینطور مبحث آزمون MBTI از مباحث بسیار زیبا و آموزنده هستن
http://radio.shabanali.com/neg19.mp3 این لینک فایل نوزدهم رادیو مذاکره هست که پیشنهاد کردم بهش گوش کنید
ارادتمند و به امید دیدار به زودیِ زود