خلاقیت به عنوان یک مهارت
ما در فهرست مهارتهای کلیدی میکوشیم کمک کنیم تا دوستان متممی، اولویتها و نیازهای مهارتی خود را بهتر تشخیص دهند و بر اساس آن، برای توسعه مهارتهای فردی خود اقدام کنند.
این بار خلاقیت را به عنوان یک مهارت مورد بررسی قرار میدهیم.
ممکن است برخی دوستان، با دیدن خلاقیت به عنوان یک مهارت، کمی تعجب کنند. چون کم نیستند کسانی که خلاق بودن را یک صفت شخصیتی میدانند و ترجیح میدهند آن را به عنوان یک مهارت در نظر نگیرند.
[ مطلب مرتبط: تعریف خلاقیت چیست (مرور چند مقاله) ]
با این حال ما به چند علت، خلاقیت را به عنوان یک مهارت مورد توجه قرار دادهایم و در آینده نیز باز هم از اصطلاح مهارت خلاقیت استفاده خواهیم کرد:
علت اول: خلاقیت، مانند بسیاری از مهارتهای دیگر، با تمرین و تکرار و یادگیری بهتر میشود.
علت دوم: هیچ کس به صورت مطلق، غیرخلاق نیست. اگر چه سطح خلاقیت ما با یکدیگر تفاوت دارد.
علت سوم: شاید ما نتوانیم در حد خلاقترین افراد جهان باشیم. اما میتوانیم با یادگیری و تمرین، از آنچه امروز هستیم خلاقتر شویم.
علت چهارم: بسیاری از مولفههای خلاقیت، در دوران کودکی وجود دارند و به تدریج سرکوب میشوند. پس خلاقیت را نمیتوان صرفاً از جنس استعداد دانست. بلکه پذیرفتنیتر است که آن را یک توانایی بدانیم که به تدریج کمرنگ میشود و مهارت خلاقیت، تلاش برای دور شدن از روند تدریجی مرگ خلاقیت است.
در اینجا، پارهای توضیحات در مورد مهارت خلاقیت ارائه میکنیم و شما میتوانید بر اساس آن، در مورد اهمیت و اولویت این توسعهی این مهارت در سبد مهارتهای خود قضاوت کنید و پس از مقایسه با سایر مهارتهای کلیدی تصمیم بگیرید که آیا قصد دارید در کوتاه مدت، به این مهارت بپردازید یا اولویتهای مهمتری در زندگی شخصی و شغلی شما وجود دارد.
خلاقیت را به عنوان توانایی نگاه از زاویهی جدید به یک مسئلهی قدیمی تعریف میکنیم. همچنین خلاقیت به معنای ارزش قائل شدن برای راهکارها و روشهایی است که قبلاً سابقهای در محیط زندگی شخصی و فضای شغلی ما نداشتهاند.
وقتی از خلاقیت به عنوان یک مهارت نام میبریم، تمایلی به تفکیک آن از نوآوری نداریم. به عبارتی، برایمان مهم نیست که ایدهها نگاههای جدید و راهکارهای جدید، واقعاً از هیچ خلق شدهاند یا از فضای دیگری وارد شدهاند. برایمان مهم است که بتوانیم در سیستمی که هستیم بهبود و نگرش تازهای را ایجاد کنیم و رواج دهیم که قبلاً وجود نداشته است.
احتمالاً اهل هنر، این نوع تعریف را چندان دوست نخواهند داشت؛ چون با مفهوم Originality و اصالت که مد نظر آنهاست تفاوت دارد.
اما در محیط کسب و کار و سازمان و زندگی روزمره، لازم نیست چنین تعصبی به خرج دهیم.
چنانکه در فضای کسب و کار، شرکت اپل را نمادی از خلاقیت و طراحی جدید میدانند، در حالی که اپل تقریباً هیچ محصولی به بازار ارائه نکرده که قبل از آن، در مقیاس محدود و با طراحی مشابه ارائه نشده باشد.
اگر به کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید فکر میکنید.
اگر قصد دارید مهارت حل مسئله خود را بهبود دهید.
اگر طی کردن مسیر متعارفی که دیگران رفتهاند، شما را راضی و خوشحال نمیکند.
در صورتی که فعالیت شغلی شما به شکلی است که روند آن چندان روتین و تکراری نیست.
در صورتی که در محیط شما، حفظ وضع موجود، مزیت محسوب نمیشود و به این کار تشویق نمیشوید. بلکه از شما انتظار دارند که همواره به بهتر شدن وضعیت فکر کنید.
اگر قصد دارید به عنوان یک مشاور در زندگی فردی انسانها یا در محیط کسب و کار فعالیت کنید و دیگران برای مشورت در تصمیم گیری به شما مراجعه کنند.
سطح پایه: برایم مهم است که راهکارهای خلاقانه و جدید را مورد استفاده قرار دهم. حتی اگر نتوانم همه جا خلاق باشم، به این مسئله توجه دارم که چه راهکارهایی تکراری و چه راه و روشهایی خلاقانه هستند. ضمناً به دیگرانی که راهکارهای خلاقانه را مطرح میکنند احترام میگذارم و کمک میکنم بستری ایجاد شود که آنها ایدههای خود را آزمایش و پیادهسازی کنند.
سطح میانی: هنگامی که در یک جمع هستم، چه این جمع دوستانه باشد و چه کاری، میتوانم ایدهها و راهکارهای جدیدی مطرح کنم. در حدی که اگر مشکلی وجود داشته باشد که راه حل آن چندان شفاف و مشخص نباشد، دوستان، همکاران و مدیرانم ترجیح میدهند که من در جلسهی حل مسئله حاضر باشم.
سطح پیشرفته: در هر مجموعهای که حضور داشته باشم، میتوانم کمک کنم تا موانع خلاقیت برطرف شده و افراد خلاق، بتوانند ایدهها و حرفهای خود را با هزینه و زحمت کمتری مطرح کرده و اجرا کنند.
سطح خبره: حتی اگر کسانی باشند که لذت خلاقیت و تجربهی راهکارهای جدید را نچشیده باشند و تمایلی به این نوع نگرش نداشته باشند، میتوانم – هر چقدر هم جزئی – میل و رغبت آنها را به خلاقیت افزایش دهم و این کار را برای آنها از یک تکلیف دشوار و دردآور، به یک تجربهی شیرین یا لااقل قابل تحمل تبدیل کنم.
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا میکنید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی از جمله درسهای زیر دسترسی داشته باشید لازم است حق اشتراک بپردازید:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
خودشناسی | شخصیت شناسی | هدف گذاری
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
تصمیم گیری | عزت نفس | زندگی شاد
تسلط کلامی | مهارت ارتباطی | فنون مذاکره
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
برای خرید دوره های صوتی هم میتوانید به صفحهٔ فروشگاه متمم سر بزنید.
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری توسعه مهارتهای فردی به شما پیشنهاد میکند:
- توسعه فردی چیست؟ | آشنایی با انواع برنامه ریزی توسعه فردی
- اهمیت رشد شخصی و توسعه فردی | چرا این روزها بسیاری از ما به اینها فکر میکنیم؟
- مهارت چیست؟ | تعریف مهارت و انواع مهارت
- مهارت نرم چیست؟ | مهارت های نرم چه ویژگی هایی دارند؟
- سبد مهارت چیست؟ | در مسیر رشد شخصی به سراغ یادگیری کدام مهارتها برویم؟
- تعریف مهارت های زندگی چیست؟ | فهرست مهارتهای ده گانه زندگی
- خودآگاهی چیست؟ | برای تقویت خودآگاهی چه کارهایی انجام دهیم؟
- چگونه برنامه ریزی کنیم که آن را دوست داشته باشیم؟
- روش نوشتن برنامه رشد شخصی (تنظیم شناسنامه مهارت)
- مهارتهای شغلی | کدام مهارت شغلی برای شما مهمتر است؟
- میکرواکشن (اقدامک) | ارزش گامهای کوچک را فراموش نکنیم
- طراحی مسیر شغلی: فرصتهای کار دیجیتال (۱)
- لیست مهارت های فردی | فهرست مهارت های کلیدی برای توسعه سبد مهارتهای شما
- معرفی مهارت ارتباط نوشتاری
- معرفی مهارت ریسک کردن
- معرفی مهارت کار تیمی
- معرفی مهارت حل مسئله
- معرفی مهارت ارتباط شفاهی
- معرفی مهارت خودانگیزی و بحث خودانگیزش
- مهارت تخمین زدن و برآورد کردن
- خلاقیت به عنوان یک مهارت
- مهارت برنامه ریزی
- کتاب مهره حیاتی از ست گادین | آیا غیر قابل جایگزینی هستید؟
- جملاتی از کتاب مهارتهای استادی | رابرت گرین
- بهترین کتاب های توسعه فردی