Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)

از کتاب | حرف‌هایی درباره کتاب و کتابخوانی

کتاب از کتاب - نوشته محمدرضا شعبانعلی

مشخصات «از کتاب»

عنوان از کتاب
عنوان فرعی حرف‌هایی درباره کتاب و کتابخوانی
نویسنده محمدرضا شعبانعلی
ویراستار مریم عطری
تعداد صفحه ۴۰۰
قطع رقعی
شابک ۹۷۸-۶۲۲-۹۴۶۸-۹۱-۳
ناشر انتشارات متمم
نوبت چاپ دوم
قیمت ۴۸۰ هزار تومان

پیش‌فروش | قیمت کتاب و شرایط ارسال

قیمت کتاب «از کتاب» ۴۸۰ هزار تومان است که فعلاً شرایط زیر هم برای فروش آن در نظر گرفته شده است:

  • ۲۰٪ تخفیف (بعد از تخفیف = ۳۸۴ هزار تومان)
  • ارسال رایگان به همهٔ نقاط کشور با پست پیشتاز

برای سفارش کافی است تعداد نسخه‌های مد نظر را انتخاب کرده بر دکمهٔ ثبت سفارش کلیک کنید تا صفحهٔ ثبت آدرس و پرداخت  نمایش داده شود:

ثبت سفارش

 

ما سفارش‌ها را روزهای فرد (یکشنبه، سه‌شنبه و پنجشنبه) تحویل پست می‌دهیم. اولین سری ارسال کتاب از روز سه‌شنبه ۲۹/آبان/۱۴۰۳ آغاز خواهد شد.

اگر در زمینهٔ خرید کتاب سوالی داشتید یا در دریافت کتاب مشکلی پیش آمد، به صفحهٔ‌ پشتیبانی متمم مراجعه کرده و با انتخاب گزینهٔ «پیگیری خرید محصول» سوال یا مشکل خود را مطرح کنید.

هم‌چنین می‌توانید سوال خود را مستقیماً به ایمیل azketab at motamem.org ارسال کنید (به جای at علامت @ را قرار دهید).

فهرست مطالب کتاب «از کتاب»

فصل اول | کتاب چیست؟

فصل دوم | چرا باید کتاب بخوانیم؟

فصل سوم | چرا کتاب نمی‌خوانیم؟

فصل چهارم | معیارهای انتخاب کتاب

فصل پنجم | سطوح مختلف مطالعه

فصل ششم | چگونه کتاب بخوانیم؟

فصل هفتم | پرورش عادت کتابخوانی

فصل هشتم | هدیه دادن کتاب

فهرست با جزئیات بیشتر

نوشتهٔ محمدرضا شعبانعلی در پشت جلد کتاب

کارهای بسیاری هست که سال‌های سال فکر می‌کنیم راه انجام دادن آن‌ها را به‌درستی می‌دانیم و به همین علت دنبال روش درست انجام‌ دادنشان نمی‌رویم، در حالی که می‌شود آن‌ها را به شیوه‌ای‌ بهتر و مؤثرتر انجام داد. نفس کشیدن شاید بهترین مثال باشد. همهٔ ما جایی در مسیر زندگی متوجه شده‌ایم که می‌شد بهتر تنفس کرد. با اینکه از بدو تولد، بی‌ لحظه‌ای وقفه، مشغول همین کار بوده‌ایم و به یک معنا عمری آن را تمرین کرده‌ایم.
کتاب‌‌خوانی از همین کارهاست. حتی کتاب‌خوان‌های حرفه‌ای هم گاهی پس از سال‌ها متوجه می‌شوند که می‌شد کتاب‌ها را بهتر خواند و از مطالعهٔ آن‌ها بیشتر بهره برد.
از کتاب بر پایهٔ همین فرض نوشته شده، البته نه با ادعای نشان دادن بهترین راه‌ها، بلکه صرفاً در حد تلاشی برای آشنایی‌زدایی از این کار آشنا: کتاب‌خوانی.

عکس پشت جلد کتاب از کتاب

فایل ویدئویی معرفی کتاب (از کانال یوتیوب محمدرضا زمانی)

دوست عزیز متممی‌مان محمدرضا زمانی اخیراً کانالی در یوتیوب راه‌اندازی کرده و هر از گاهی کتابی را در آن معرفی و مرور می‌کند. او کتاب از کتاب را هم در یک ویدئوی ۱۸ دقیقه‌ای معرفی کرده است:

معرفی کتاب از زبان محمدرضا زمانی

عناوین فرعی فصل‌های کتاب

کتاب چیست؟

تعریف کتاب با توجه به هدف ما معنا پیدا می‌کند / با این تعریف موافق نیستید؟

چرا باید کتاب بخوانیم؟

نشستن در چشم و ذهن دیگری / یادگیری منسجم و ساختارمند / تنفس در افقی گسترده‌تر / تسهیل موفقیت / شکل‌گیری تجربه‌های مرجع در ذهن / بهبود حال روحی / گسترش دایرهٔ واژگان / تأثیر بر فن بیان و سخنوری / تقویت مهارت نوشتن / نوشتن مفید است، حتی بدون مخاطب / چگونه «نوشتن بی‌مخاطب» را تمرین کنیم؟ / این فهرست را کامل‌تر کنید…

چرا کتاب نمی‌خوانیم؟

خواندن کتابهای ضعیف / خواندن کتابهای نامناسب / کتاب‌هایی که سطح نامناسب دارند / خواندن کتابهای غیرمرتبط / اصرار بر مطالعهٔ کامل همهٔ کتاب‌ها / تفسیر نادرست تجربه‌های ناخوشایند قبلی / روش‌های نادرست در ایجاد و تقویت عادت مطالعه / مطالعه لزوماً دوست‌داشتنی نیست

معیارهای انتخاب کتاب

انتخاب کتاب با توجه به پرسش‌های کلیدی‌مان / انتخاب کتاب بر اساس نویسندهٔ آن / تصمیم‌گیری دربارهٔ کتاب‌ها با توجه به ناشر / انتخاب کتاب بر اساس پیشنهاد دوستان / انتخاب کتاب بر اساس پیشنهاد متخصصان / انتخاب‌های سرندیپی / توجه به اهمیت ارجاعات، منابع و مآخذ / کتاب‌های دم‌بریده، بی‌توجهی به منابع و مآخذ در کتاب‌های فارسی / از تعداد نوبت‌های چاپ کتاب چه می‌فهمیم؟ / از تعداد ویراست‌های کتاب چه می‌فهمیم؟ / اهمیت مولفه‌های ظاهری در خرید نسخهٔ کاغذی / اهمیت تأیید کتاب توسط دیگران

سطوح مختلف مطالعه

منظور از یادگیری چیست؟ / مدل بلوم از کجا آمده است؟ / دانستن و به خاطر سپردن / درک مطلب / یادگیری کاربردی / تجزیه و تحلیل / ارزیابی و قضاوت / سطح خلق و ترکیب

چگونه کتاب بخوانیم؟ روش های مطالعه موثر

آیا واقعاً خواندن کار دشواری است؟ / وضعیت محیط و فضای مطالعه / پیش‌خوانی / چقدر در برابر نویسنده تسلیم شویم؟ / خواندن فعالانه در مقابل خواندن منفعلانه / کتاب‌خوانی گروهی / خاطرات کتابی / دربارهٔ تندخوانی

اصول و تکنیک های پرورش عادت کتابخوانی

بیانیه‌ای شخصی در اهمیت کتابخوانی بنویسید / در برنامه‌تان جایی برای کتابخوانی باز کنید / مشخص کنید کتابخوانی جایگزین چه کاری است / قبل از کتاب‌خوانی به چه کاری مشغولید؟  تعداد صفحه‌ها معیار خوبی برای برنامه‌ریزی نیست / از کم شروع کنید / سعی کنید خواندن دو یا سه کتاب را به طور موازی پیش ببرید / دفترچه‌ای برای کتابخوانی داشته باشید / گزارش عملکرد بنویسید / بازخوانی کتابها را در برنامه‌تان بگنجانید / برای مطالعه موثر به طراحی محیط توجه کنید

هدیه دادن کتاب

آیا کتاب هدیهٔ‌ خوبی است؟ / هدیه دادن کتاب به کسانی که کتاب نمی‌خوانند / به پیام هدیه‌تان توجه کنید / نقش علایق هدیه‌دهنده در انتخاب کتاب / انتخاب میان نسخهٔ‌ کاغذی و دیجیتال / به برچسب قیمت کتاب هم توجه کنید / دربارهٔ نوشتن در کتاب هدیه

عکس محمدرضا شعبانعلی

داستان نگارش «از کتاب»

چند سال قبل در یک فایل صوتی آموزشی دو ساعته دربارهٔ کتاب و کتابخوانی صحبت کردم. فایلی که اکنون با عنوان راهنمای خواندن و خریدن کتاب در فروشگاه محصولات صوتی متمم قرار دارد.

حدود دو سال پیش تصمیم گرفتم آن حرف‌ها را در قالب کتابی به همان نام تدوین کنم. کاری که ابتدا ساده به نظر می‌رسید، اما بعداً متوجه شدم که چنین نیست. هم حجم مطالب – در مقایسه با آن‌چه مناسب یک کتاب است – بسیار کم بود و هم بحث‌های بسیاری حول کتاب و کتابخوانی وجود داشت که انتظار می‌رفت در کتابی که دربارهٔ کتاب است، وجود داشته باشد (مثلاً پژوهش‌هایی که دربارهٔ کارکرد تندخوانی انجام شده است).

علاوه بر این‌ها، پس از انتشار آن فایل صوتی کتاب‌ها و مقالات بسیاری هم به دستم رسیده بود که دوست داشتم آن‌ها را در کتاب بگنجانم.

موضوع دیگری هم که وجود داشت، مطالب پراکنده‌ای بود که در روزنوشته‌ها و متمم دربارهٔ کتاب نوشته بودم و منطقی بود حالا که قرار است کتابی دربارهٔ کتاب منتشر شود، آن‌ها هم بازنویسی و تکمیل شده و با منابع جدیدتر و محکم‌تر به‌روز شوند.

بنابراین، برای کسانی که روزنوشته‌ها و متمم را منظم خوانده‌اند، در کنار بخش‌ها و حرف‌های جدید، بخش‌هایی هم تکراری خواهند بود. اما به گمانم بازنویسی و توسعه و تکمیل آن‌ها و ساختاری که در آن قرار گرفته‌اند، به ارزش همان بخش‌های تکراری هم چیزهایی افزوده است.

خلاصه این‌که تصمیم اولیه – که گمان می‌کردم کاری چندهفته‌ای است – به پروژه‌ای تبدیل شد که تا تبدیل شدن به «از کتاب» نزدیک به دو سال وقت گرفت.

این کتاب، گام اول از پروژهٔ بزرگ‌تری است که طی آن قصد دارم به تدریج به آن‌چه در سال‌های اخیر گفته و نوشته‌ام سامان دهم. و صمیمانه امیدوارم از وقت و منابعی که برای خواندنش صرف می‌کنید، راضی باشید.

دانلود رایگان فایل PDF گاهنامه‌های «نسخهٔ‌ بعدی / Next Edition»

همان‌طور که داخل کتاب از کتاب گفته شده، قرار بر این است که این صفحه به تدریج با مطالبی درباره کتاب و کتابخوانی تکمیل شود (اضافه بر آن‌چه در درس کتابخوانی متمم آمده است).

در همین راستا از طریق لینک‌های زیر می‌توانید فایل‌های گاهنامه از کتاب محمدرضا شعبانعلی را بخوانید. قرار است در سال‌های آتی ویراست دوم از کتاب منتشر شود. اما تا زمان انتشار کتاب جدید، می‌توانید با خواندن گاهنامه‌های «نسخهٔ‌ بعدی» از مسیر مطالعه محمدرضا شعبانعلی و کارهایی که برای ویراست بعدی انجام می‌دهد مطلع شوید:

شماره اول گاهنامه

در این شماره، ضمن معرفی گاهنامه به موضوع اپیگراف (پیشانی‌نوشت) پرداخته شده است: متن‌ها، نقل‌قول‌ها یا شعرهایی که در اول کتاب یا ابتدای فصل‌های آن نوشته می‌شود. همچنین کمی دربارهٔ حاشیه نویسی و اهمیت آن صحبت شده است. بحثی که در زبان انگلیسی با اصطلاح مارجینالیا شناخته می‌شود.

دانلود فایل PDF شماره اول گاهنامه

شماره دوم گاهنامه

در شماره دوم به پاورقی و جایگاه آن در کتابها پرداخته شده است. علاوه بر این اشارهٔ کوچکی هم به کتاب بعدی محمدرضا شعبانعلی شده و در پایان عکس دو نمونه از علامت گذاری های محمدرضا شعبانعلی در کتابهایش را می‌بینید. احتمالاً توضیحات این گاهنامه برای علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی جذاب خواهد بود:

دانلود فایل PDF شماره دوم گاهنامه

۱۶۸ نظر برای از کتاب | حرف‌هایی درباره کتاب و کتابخوانی

  1. علی کریمی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    یک پیشنهاد
    تجربه شخصی خودم و بسیاری از دوستان کتابخوان را که دیدم. واقعا هیچ آشنایی با اهمیت ارگونومی صحیح مطالعه ندارند. این ممکن است باعث آسیب به بدن فرد بشود.
    چقدر خوب می‌شد در حد یک صفحه ضمیمه در کتاب، در حدی که مخاطب اصلا با اهمیت ارگونومی آشنا شود. به این موضوع پرداخته می‌شد.
     

  2. نگین چراغی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    خوندن این جملات چقدر من رو یاد «از کتاب» انداخت:

    همسایه مون مثل من کتابخون بود. کنوت [همسر مرحومم] هیچ وقت کتاب نمی خوند. می گفت نویسنده ها هم مثل موسیقی دان،ها حرف تازه ای برای گفتن ندارن. اما اون یکی مرد همسایه مون همیشه یه کتاب زیر بغلش میزد و توی آسانسور می ایستاد. منم همین کار رو میکردم یه روز کتابش رو به من داد و گفت خودم خوندمش فکر کنم تو هم دوستش داشته باشی. از اون موقع کتاب هامون رو رد و بدل می‌کردیم کتاب‌های خیلی قشنگی می‌خوند. نمیتونم حسم رو توضیح بدم اما مثل این بود که با یکی بری سفر، کجا رفتنت مهم نبود. انگار وارد فضا می‌شدی مدتی طولانی همین جوری ادامه دادیم بعد من کم کم گوشه‌های صفحه ای که به نظرم قشنگ می اومد رو تا میزدم اون هم گوشه های کتاب نظرات کوتاه مینوشت. بیشتر یک کلمه ای مثل زیبا بود یا چقدر قشنگ. این قدرت ادبیاته. میتونه عشق رو در قالب کلماتی که بقیه به هم میگن بیان کنه. تابستون بود که یکی از کتابها رو باز کردم و دیدم که بین صفحه های کتاب شن ریخته. فهمیدم این قدر کتابه رو دوست داشته که حتی برای لب ساحل رفتن هم اون رو کنار نمیذاشته. بعد میدیدم چند برگه‌اش حباب حباب شده و می‌فهمیدم که با خوندنش گریه کرده. یک بار توی آسانسور بهش گفتم. جواب داد من تنها آدمی هستم که می‌دونم اون چجوریه.

    کتاب مردم مشوش؛ فردریک بکمن

  3. نگین چراغی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

    خوندن «از کتاب» تموم شد و همون طور که انتظار داشتم تجربه لذت‌بخشی بود واقعا.

    مدتی بود از کتاب خوندن، دور شده بودم و دست و دلم بهش نمی‌رفت و «از کتاب» باعث شد دوباره با کتاب خوندن آشتی کنم.

    دیگه انقدر متمم خوندم، با قلم ساده و روان و عمیق محمدرضا کاملا آشنایی دارم و حس خوبی ازش می‌گیرم.

    با اینکه یه قسمت‌هایی از کتاب رو قبلا توی متمم خونده بودم؛ این تکرار، نه تنها ناخوشایند نبود بلکه دوستش هم داشتم. چون همیشه میشه نکات جدیدی از مطالب قبلی متمم یاد گرفت.

    چند تا سوال هم واسم پیش اومده، امیدوارم مثل همیشه مورد لطف آقامعلم قرار بگیرم و جوابشون رو بهم بدن. (از دوستان متممی هم اگر کسی هست پاسخ سوال اول رو میدونه ممنون میشم بگه)

    ۱)‌ توی صفحه ۳۴۷ نوشته شده روخوانی گلوگاه مطالعه نیست، بعد از خوندن پاراگراف‌های مرتبط با این زیرتیتر و جستجوی معنی کلمه گلوگاه باز هم متوجه نشدم چرا اینجا از این کلمه استفاده شده.

    ۲) باز هم بارها و بارها با مثال‌های زیبا مواجه شدم و لذت بردم و این حسرت در دلم زنده شد که منم بتونم مثال‌های خوبی برای صحبت‌هام پیدا کنم. ممنون میشم نکات و راهنمایی‌های مرتبط با انتخاب و بیان مثال رو بگید یا اگر قبلا جایی در موردشون صحبت شده ارجاع بدید بهش.

    سوال سومی هم داشتم که بعد از تایپ کردن فهمیدم بهتره توی روزنوشته‌‌ها مطرحش کنم.

    • امیرحسین حسن‌زاده گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

      سلام خانم چراغی
      امیدوارم روزهای خوبی داشته باشید
      بعد از خوندن کامنت شما سری به کتاب زدم و برای من جالب بود که چرا موقع خوندن کتاب به این کلمه و مفهومش توجه نکرده بودم. و الان هم که جستجو کردم متوجه معنای اون بخش از کتاب نشدم. با یه کم جستجو به تعریف دقیق‌تری از این کلمه رسیدم: در تولید و مدیریت پروژه، گلوگاه یکی از فرایندها در زنجیره‌ای از فرایندهاست، به گونه‌ای که محدودیت ظرفیت آن، ظرفیت کل زنجیره را کاهش می‌دهد.

      با این حال حدس زدم که شاید توی بقیه‌ی نوشته‌های محمدرضای عزیز هم این کلمه استفاده شده باشه. یک سر به روزنوشته‌ها زدم و در چهارتا مطلب کلمه‌ی گلوگاه وجود داشت. مثلا این جمله: ” آنچه امروز گلوگاه توسعه‌ی تکنولوژی است، مغزهایی است که تکنولوژی را می‌فهمند و این مغزها چنان در دنیا کمیاب هستند که برای مهاجرت تک تک آن‌ها، چانه‌زنی انجام شود‌” برداشت من از این جمله با توجه به تعریف پاراگراف قبل، اینه که کمیاب بودن مغزها (یعنی محدودیت در این ظرفیت) باعث میشه که توسعه‌ی تکنولوژی با محدودیت مواجه بشه(کاهش ظرفیت کل). یعنی پیشرفت تکنولوژی تحت تاثیر کمیاب بودن مغزهاست.

      حالا داخل کتاب و صفحه‌ ۳۴۷، بحث درباره‌ی سرعت مطالعه و تندخوانی بود. آخر اون مطلب مثالی آورده شده بود. کسی که خودکارش رو با روان‌نویس عوض میکنه و سریع‌تر فرم‌ها رو پر می‌کنه، کیفیت و سرعت کارش بیشتر نخواهد شد چرا که برای افزایش سرعت باید ساز و کارهای دیگری در لایه‌های دیگری از نظام اداری رو تغییر بده ( روان نویس، گلوگاه افزایش سرعت در نظام اداری نیست). در بحث مطالعه هم برای افزایش سرعت و کیفیت مطالعه، روخوانی یا تندخوانی تاثیری نداره و کسی هم که می‌خواد سرعت مطالعه کردنش رو بیشتر کنه، باید این افزایش سرعت رو در لایه‌های دیگر مطالعه (که میشه فرایند تجزیه و تحلیل و ترکیب و …) اعمال کنه.

      این درک من بود از اون بخش کتاب. البته چندان مطمئن نیستم و امیدوارم خود محمدرضای عزیز یا بقیه‌ی دوستان متممی آگاه‌تر پاسخ دقیق رو به شما بدن.

    • مونا رضایی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

      سلام نگین عزیزم

      در مورد سوال اولت، کامنتت یادم بود و البته چون از کتاب رو هنوز مطالعه نکردم، مطمئن نیستم درست متوجه منظورت شده باشم یا نه. ولی در این درس درباره مفهوم گلوگاه توضیح دادن:

      گلوگاه هر ایده کجاست؟

      هر ایده‌ و راهکاری، نقطه‌ی شکننده‌ای دارد.

      نقطه‌ای که آسیب‌پذیرتر از نقاط دیگر است.

      لینک مرتبط

      • نگین چراغی گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۴ درس)

        سلام خانم رضایی عزیز

        ممنون از دقت نظرتون

        با توجه به توضیحات آقای حسن زاده و اشاره شما من به این جمع بندی رسیدم:

        اینکه کیفیت روخوانی (تندخوانی) کمتر یا بیشتر بشه روی کیفیت مطالعه تاثیر نمیذاره.

        روخوانی گلوگاه مطالعه نیست یعنی باعث شکننده شدن یا وارد شدن آسیب به کیفیت مطالعه نمیشه.

  4. سمانه هرسبان گفت: (عضو ویژه و ارزیاب ۵ درس)

    من “از کتاب” رو دوبار خوندم، بار اول مدلی که همیشه کتاب می‌خوندم، بار دوم مدلی که از “از کتاب” یاد گرفتم و تفاوت فاحشی بین این دو دفعه برای من وجود داشت.

    ممنون از محمدرضا که این کتاب رو نوشت.