Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu


تفاوت استراتژی و تاکتیک و تکنیک


تفاوت تاکتیک و استراتژی - تفاوت تاکتیک و تکنیک

در مورد تفاوت استراتژی و تاکتیک و نیز تفاوت تاکتیک و تکنیک تقریباً در هر کتاب و مقاله و وب‌سایتی می‌توانید چند جمله پیدا کنید.

با این حال، به علت اینکه سه واژه‌ی استراتژی و تکنیک و تاکتیک در درس‌های مختلف متمم به کار رفته‌اند و می‌روند و از سوی دیگر، اتفاق نظر کامل هم در مورد تعریف استراتژی و تاکتیک و تکنیک و تفاوت استراتژی و تاکتیک و تکنیک وجود ندارد، تصمیم گرفتیم تفاوت این سه واژه را – بر اساس معنایی که در درس‌های متمم برای آنها در نظر گرفته می‌شود – به صورت مختصر بیان کنیم.

تفاوت استراتژی و تاکتیک

به نظر می‌رسد نخستین کسی که بحث تفاوت تاکتیک و استراتژی را مطرح کرده، آنتوان هنری جومینی فرمانده نظامی دوران ناپلئون بوده است.

او در زمینه‌ی جنگ و استراتژی‌های جنگ، نوشته‌های متعددی دارد و برخی از اصطلاحات و واژه‌هایی که بعداً از ادبیات جنگ وارد ادبیات استراتژی و مدیریت شدند، به واسطه‌ی او مطرح شده‌اند.

[ درس مرتبط: نگاه به سازمان به عنوان یک ارتش جنگی]

جومینی توضیح می‌دهد که استراتژی مفهومی کلان‌تر، عمیق‌تر، بلندمدت‌تر و گسترده‌تر است. 

در مقابل، تاکتیک به صورت مقطعی و در افق زمانی کوتاه‌تر و با حوزه‌ی اثر کوچک‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به عبارتی، شما یک هدف استراتژیک کلان تعریف می‌کنید و در مقاطع مختلف تاکتیک‌های متفاوتی را انتخاب می‌کنید تا به آن هدف نزدیک شوید.

اگر چه بسیاری از تاکتیک‌ها همسو با استراتژی هستند، اما بعید نیست در یک مقطع زمانی به علت چالش‌ها و محدودیت‌ها، تاکتیکی را انتخاب کنید که ظاهراً با استراتژی شما همسو نیست.

به عنوان یک مثال کلاسیک از تفاوت استراتژی و تاکتیک، معمولاً این مورد را مطرح می‌کنند که اگر رسیدن به قله را استراتژی خود بدانید، هر گام یک تاکتیک محسوب می‌شود.

گام‌ها عموماً رو به سوی قله هستند، اما اگر مانع یا مشکلی باشد، بعید نیست گام‌هایی بردارید که در ظاهر شما را به قله نزدیک نمی‌کنند اما در نهایت، با دور زدن موانع موجود کمک می‌کنند به قله برسید.

تفاوت تکنیک و تاکتیک

در هر حوزه‌ای، تکنیک کوچک‌ترین واحد یادگیری یک مهارت است.

شما تخفیف را به عنوان یک تکنیک در بحث مهارت فروش می‌آموزید.

استفاده از سیگنال های مبهم را به عنوان یک تکنیک در مجموعه ترفندهای مذاکره می‌آموزید.

ایمیل مارکتینگ را به عنوان یک تکنیک در بازاریابی و فروش می‌آموزید.

اما تا اینجا فقط تکنیک و فن را یاد گرفته‌اید.

وقتی حاشیه‌های تکنیک را هم بیاموزید و بدانید که تکنیک در کجا به کار می‌رود و در کجا به کار نمی‌رود و چه فرصت‌ها یا تهدیدهایی ایجاد می‌کند و در مقابل چه کسانی قابل استفاده است و در مقابل چه افرادی قابل استفاده نیست و زمان مناسب بکارگیری آن چیست، و بر این اساس تکنیک را در دستیابی به استراتژی خود به کار بگیرید، می‌توانید بگویید از یک تاکتیک استفاده کرده‌اید.

اجازه بدهید این درس را با جمله‌ای از کتابِ بزرگِ کوچک (The Small BIG) نوشته‌ی استیو مارتین به پایان ببریم:

تفاوت تکنیک و تاکتیک