Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


مارک تواین کیست؟ شخصی که وجود نداشته است


مارک تواین - نجف دریابندری

پیش از این در پاراگراف فارسی متمم به بهانه های مختلف به سراغ نجف دریابندری رفته‌ایم؛ مترجم پرکار و نامدار کشورمان که او را در اردیبهشت ۱۳۹۹ از دست دادیم.

یک بار حرف‌های دریابندری را دربارهٔ سابقهٔ ترجمه در زبان فارسی خواندیم و بار دیگر، ترجمهٔ مصاحبهٔ دکتروف را در کتاب «از این لحاظ» خواندیم و مرور کردیم.

این بار بخش کوتاهی از مقدمهٔ نجف دریابندری بر کتاب سرگذشت هکلبری فین را می‌خوانیم. کتابی که ترجمه‌های متعددی از آن در زبان فارسی وجود دارد و داستان ‌آن را در قالب کارتون و فیلم هم دیده‌ایم.

دریابندری در مقدمه‌‌ٔ این کتابِ مارک تواین، کمی هم در مورد خود او صحبت کرده است.

بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که بسیاری از ما نام این نویسنده (Mark Twain) را «توآین» می‌خوانیم. به همین علت دریابندری اصرار دارد که نام او را به شکل مارک توین بنویسد که به شکلِ تواِین خوانده شود.

ما در این میان، Twain را به شکل تواین می‌نویسیم تا هم آن‌ها که به توآین عادت کرده‌اند آزار نبینند و هم آن‌ها که تواِین می‌خوانند، دلگیر نشوند.

مارک تواین کیست؟

البته شخصی به نام مارک تواین وجود نداشته است، نه تنها به این معنی که می‌دانیم مارک تواین نام مستعار نویسنده‌ای است به نام سمیوئل لنگهورن کلمنز که در پایان قرن نوزدهم مشهورترین چهره‌ی ادبی آمریکا شمرده می‌شد،

بلکه چون آن داستان سرای شوخ و شیرین‌کاری که ما به نام مارک تواین می‌شناسیم در حقیقت نوعی شخصیت ساختگی است.

کمابیش نظیر نقشی که در نمایشی به بازیگری واگذار می‌کنند…

سم کلمنز پیش از رفتن به غرب زندگی عادی یک جوان جنوبی جویای نام را گذرانده بود.

رفتن به غرب در اصطلاح آمریکای آن زمان، گاه به معنای یاغی شدن یا حتی سر به صحرا نهادن نیز بوده است…

نویسنده نام آور پایان قرن نوزدهم سالهای سازندهٔ زندگی‌اش را در کنار آن رود پهناور گذراند، که پیش از کشیده شدن خط آهن، شاه‌راه کسب و کار غرب آمریکا بود و در دامن طبیعت وحشی بسیار زیبایی که حتی در آن دوران هم، نصیب هر کودکی نمی‌شد.

در آن دوران، کشور آمریکا در حال پدید آمدن بود. در جنوب، رسم برده داری هنوز برقرار بود، اما آثار انقلاب صنعتی دوردست اروپا و شرق آمریکا رفته رفته پدیدار می‌شد…

اما این دوران چندان دوام نداشت.

زیرا سم فقط دوازده ساله بود که پدرش درگذشت و برادر بزرگش، که روزنامه نگار شهرستانی خرده پا و ناموفقی بود، او را در چاپ‌خانه‌ی روزنامه خود به شاگردی و حروف چینی گماشت.

بسیارند مردان برجسته‌ای که در قرن نوزدهم آمریکا و اروپا، تحصیلات خود را در چاپ‌خانه‌ها انجام دادند.

سم کلمنز نیز پس از ده سال حروف چینی، جوان چیزخوانده‌ای به شمار می‌رفت.

در واقع او یک دوره ادبیات انگلیسی و تاریخ و جغرافیا و حتی علوم و فلسفه را در چاپخانه دیده بود…

***

سم کلمنز در شمار شوخی سازان غرب درآمد… پیش از آن شاید در هیچ کجای دنیا چنین حرفه‌ای دیده نشده بود.

این زاییده شرایط بسیار دشوار زندگی در مرزهای غرب آمریکا بود.

در سرزمین‌هایی که یک گام بعد از آن، انسان با مخاطرات طبیعت وحشی و با تیر و تبر قبایل به جان آمده‌ی سرخ‌پوست رو به رو می‌شد.

شوخی ساز آدمی بود که مانند نعل بند و دندان کش، همراه جماعت حرکت می‌کرد.

ظاهراً جامعه‌ی مرزنشین برای نگهداری تعادل روانی خود، به کسانی نیاز داشت که بتوانند از شرایط توان‌فرسای زندگی، تعبیر تحمل پذیری ارائه کنند.

به این ترتیب در خطه‌ی غرب، هر نوع استعداد شاعری و داستان‌سرایی به صورت قریحه‌ی طنز و هزل در می‌آمد. آنچه در ادبیات آمریکا، طنز غربی نامیده‌ می‌شود.

***

این نام [مارک تواین] را کلمنز در سال ۱۸۶۲ روی خود گذاشت و نوشتن تجربه های رنگارنگ زندگی غرب و جنوب را به زبان شوخی و طنز آغاز کرد.

کلمات مارک تواین اصطلاح ملوانان می سی سی پی بود. به معنای نشانه‌ی دوم:

هنگام نزدیک شدن کشتی به ساحل همیشه یک ملوان از روی دماغه‌ی کشتی شاغولی به آب می‌انداخت و ژرفای آب را اندازه می‌گرفت و تا زمانی که آب، دو بالا [واحد] ارتفاع داشت و خطر به گل نشستن کشتی در پیش نبود دم به دم فریاد می‌کشید: مــــــــــــــارک تواین. مــــــــــــــــــــارک تواین.

این صدایی بود که در بندرهای رودخانه‌ی می سی سی پی مدام به گوش می‌رسید.

چند پرسش و پاسخ آن‌ها

کدام‌یک از آثار مارک تواین به فارسی ترجمه شده‌اند؟

تقریباً همهٔ آثار او به فارسی ترجمه شده‌اند.

علاوه بر ماجراهای هکلبری فین که در متن به آن اشاره شد، «ماجراهای تام سایر»، «شاهزاده و گدا» و نیز «زندگی روی می سی سی» پی از جمله رمان های مارک تواین هستند که در فارسی هم از آن‌ها استقبال شده است. کتاب «بشر چیست» نیز اثر دیگری از مارک تواین است که رنگ و روی فلسفی دارد.

مارک تواین در چه دوره‌ای زندگی می‌کرده است؟

مارک تواین در سال ۱۸۳۵ به دنیا آمده و در سال ۱۹۱۰ (حدود ۷۵ سالگی) فوت کرده است.

از معاصران او در ادبیات جهان می‌توان به لئو تولستوی، ژول ورن، هکتور مالو، لوییس کارول (نویسندهٔ کتاب آلیس در سرزمین عجایب) و ادوین ابوت (نویسندهٔ کتاب \پختستان) اشاره کرد.

پیشنهاد عضویت در متمم

دوست عزیز.

شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمه‌ی عبور) می‌توانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همه‌ی درس‌های متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درس‌های مختص کاربران ویژه متمم را نیز می‌توانید در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

از میان درس‌هایی که در فهرست بالا آمده است، درس‌های زیر از جمله پرطرفدارترین‌ موضوعات هستند:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  |  رابطه عاطفی

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  پرورش کودکان هوشمندتر

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     تعدادی از دوستان علاقه‌مند به این مطلب:    شهاب مخلص گرامی ، ایمان نظری ، الهام فیض اللهی ، امینه علی محمدی ، مسعود عبد

 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۲۶ نظر برای مارک تواین کیست؟ شخصی که وجود نداشته است

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : شهرزاد

    * این جمله از مارک تواین رو خیلی دوست دارم: "تا وقتی که حقیقت، فرصت کند بند کفش هایش را ببندد و به راه بیفتد، دروغ، دنیا را دور زده و برگشته است."

    * با توجه به اینکه مارک تواین، یک شوخی ساز بوده، میخواستم یه شوخی کوچیک هم باهاش بکنم. اینکه، حالا اسم دقیقش خیلی مهم نیست. میخواد مارک تو«این» باشه، یا مارک تو«آن»! :)

    * شاید براتون جالب باشه که عکسی از مارک تواین رو به همراه خانواده اش ببینین:


    source: www.marktwainhouse.org
    * مرکزی هم در آمریکا وجود داره، به نام: خانه و موزه ی مارک تواین که ماموریت خودش رو ترویج فرهنگ قدردانی از میراث مارک تواین به عنوان یکی از بزرگترین چهره های فرهنگی ملت شون میدونه و وقتی این سایت و فعالیتهای خوبش رو دیدم، به این فکر میکردم که چقدر خوب میشد اگر ما هم میتونستیم نظیر چنین کارهای خوب و ارزشمندی رو برای بزرگان فرهنگی و هنری و ادبی کشور خودمون انجام بدیم.

    یکی از کارهایی که این مرکز انجام میده، برگزاری تورهای بازدید از خانه ای است که کلمنز یا همون مارک تواین در خلال سالهای 1874 تا 1891، به همراه خانواده اش در اونجا زندگی میکرده. یعنی این خونه:


    source: www.marktwainhouse.org

    و نکته ی خیلی جالب دیگه به نظرم، کلاس ها و workshop ها (کارگاه های آموزشی) یی بود که این مرکز در کتابخانه ی خود مارک تواین، برای نوشتن، و داستان نویسی و ایجاد رابطه ی نزدیک تر بین کودکان و نوجوانان و بقیه ی آدمها با کتابها و میراث او برگزار میکنه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .