Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی مقدمه‌ای بر تفکر سیستمی (کلیک کنید)


ویژگی های شخصیتی کارآفرینان


ویژگی های شخصیتی کارآفرینان چیست

درباره‌ی ویژگی های رفتاری و شخصیتی کارآفرینان بسیار گفته و نوشته‌اند.

اما این موضوع، جنبه‌های مختلفی دارد و تا صورت مسئله را به شکل دقیقی مشخص نکنیم، نباید انتظار داشته باشیم که به یک پاسخ دقیق و قابل‌اتکا دست پیدا کنیم.

مثلاً آیا باید کارآفرین را با یک کارمند در رده‌های معمولی یک سازمان مقایسه کنیم؟ یا وقتی از کارآفرینی و ویژگی های شخصیتی کارآفرین‌ها حرف می‌زنیم، باید آن‌ها را در مقایسه با مدیران عاملی که کارآفرین نیستند بسنجیم؟

با توجه به این‌که بسیاری از کارآفرینان، لااقل در ابتدای راه‌اندازی کسب و کار، خود در جایگاه مدیریت مجموعه‌شان هم قرار می‌گیرند،  مخلوط شدن نقش مدیر و کارآفرین، تفکیک ویژگی‌های شخصیتی را دشوار می‌کند. 

فرض کنیم کسی می‌گوید کارآفرین‌ها، اهل تصمیم گیری شهودی هستند. به فرض که چنین باشد، آیا این مسئله را باید به کارآفرین بودن این افراد ربط بدهیم؟ یا ناشی از جایگاه مدیریتی‌شان بدانیم؟

شاید حتی یک مدیرعامل هم که صرفاً‌ حقوق می‌گیرد و نقشی در خلق کسب و کار نداشته، به علت جایگاه شغلی‌اش به سراغ تصمیم‌گیری شهودی برود.

به همین علت، محققانی که می‌خواهند دستاورد تحقیق‌شان معتبرتر و قابل اتکا‌تر باشد، مدیران ارشد کارمند را با کارآفرینانی که در جایگاه مدیریت ارشد هستند مقایسه می‌کنند.

ویژگی های شخصیتی کارآفرینان بر اساس مدل پنج عامل شخصیت

در درس شخصیت شناسی توضیح دادیم که می‌خواهیم مدل پنج عاملی را به عنوان ابزار اصلی خود در مباحث شخصیت‌شناسی متمم در نظر بگیریم.

بنابراین طبیعی است که اکنون از خود بپرسید: «کارآفرین‌ها بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت، چه ویژگی‌هایی دارند و این ویژگی‌ها در قالب چه رفتارهایی بروز می‌کنند؟»

پیش از این‌که ادامه‌ی درس را بخوانید، لحظه‌ای با خود فکر کنید و سعی کنید بر اساس تجربه‌ها و تحلیل‌های شخصی‌تان در این زمینه حدس بزنید. یعنی بگویید که کارآفرین‌ها در هر یک از ابعاد پنج‌گانه‌ی زیر، در مقایسه با مدیران ارشدِ غیر کارآفرین، چه وضعیتی دارند (کدام فاکتور قوی‌تر و کدام ضعیف‌تر است):

محدودیت در دسترسی کامل به این مجموعه درس

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های کارآفرینی برای اعضای ویژه متمم امکان‌پذیر است.

  تعداد درس‌ها: ۷۰ عدد

  دانشجویان این درس: ۵۹۴۵ نفر

  تمرین‌های ثبت‌شده: ۳۵۲۱ مورد

پس از فعال کردن اشتراک ویژه در متمم، به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در این‌جا ببینید:

  نقشه راه یادگیری درس‌های متمم

دوستانی که درس‌های کارآفرینی متمم را مطالعه کرده‌اند،‌ به درس‌های زیر هم علاقه نشان داده‌اند:

  مدل کسب و کار  |  بیزینس پلن  |  ارزش آفرینی

  تصمیم گیریاستراتژیتفکر استراتژیک | داستان کسب و کار

  مشاوره مدیریت  |  کوچینگ  |  مسیر شغلی

  دیجیتال مارکتینگ  |  برندسازی  | پرسونال برندینگ

  مذاکره  |  مهارت ارتباطی  | توسعه فردی

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

تمرین و مشارکت در بحث

چنین تحقیق‌ها و گزارش‌هایی برای شما چه پیامی دارند؟ آیا آن‌ها را صرفاً یک گزارش توصیفی می‌بینید که متوسط وضعیت کارآفرین‌ها را شرح می‌دهند؟ آیا فکر می‌کنید چنین گزارش‌هایی می‌توانند برای کسانی که قصد دارند در مسیر کارآفرینی پا بگذارند، پیامی داشته باشند؟ آیا از آن‌ها می‌توان برای تغییر و اصلاح الگوی رفتاری بهره گرفت؟

گزارشی که ارائه شد تا چه حد با منطق و تجربه‌ی شخصی شما هم‌سو بود؟ آیا پیش از خواندن نتیجه، خودتان هم همین تفاوت‌ها را حدس زده بودید؟

چه تحقیقات دیگری دیده‌اید که به ویژگی‌های شخصیتی کارآفرین‌ها پرداخته‌اند و برای شما مفید بوده‌اند؟ (لطفاً حتماً لینک تحقیق را بگذارید و به نقل نتیجه اکتفا نکنید)

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند:    امیر رضا حاجی محمد جعفری ، Vahid ، امیر یحیوی ، مجید ، شکیبا

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه کارآفرینی و ایجاد کسب و کار جدید
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۱۳ نظر برای ویژگی های شخصیتی کارآفرینان

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سامان عزیزی

     سوال اول: چنین تحقیق‌ها و گزارش‌هایی برای شما چه پیامی دارند؟ آیا آن‌ها را صرفاً یک گزارش توصیفی می‌بینید که متوسط وضعیت کارآفرین‌ها را شرح می‌دهند؟ آیا فکر می‌کنید چنین گزارش‌هایی می‌توانند برای کسانی که قصد دارند در مسیر کارآفرینی پا بگذارند، پیامی داشته باشند؟ آیا از آن‌ها می‌توان برای تغییر و اصلاح الگوی رفتاری بهره گرفت؟

    با توجه به اینکه از سالها قبل مطالعات مختصری در حوزه روانشناسی(و بخصوص شخصیت شناسی-هم شخصیت شناسی علمی و هم غیر علمی!(مثل کارهای فروید و تا حدی یونگ و امثالهم)) داشتم، تا حد زیادی به این باور رسیدم که می توانم به این نوع تحقیقات و گزارشات علمی نسبتاً اکتفا کنم(منظورم از نسبتاً اینه که تا زمانی که تحقیقات و گزارشات علمی تر و مستند تری دالِ بر بی اعتباری Big Five نبینم یا کفه ی ترازوی اعتبار بیگ فایو سبکتر از سایر گزینه ها و امکانات موجود، نباشه، می تونم با اطمینان تقریباً (از واژه ی تقریباً ،بعد از اینهمه توضیح،تعجب نکنید.بالاخره در دنیایی با ابهامات زیاد زندگی می کنیم که قطعیتِ مطلق در اون جایی نداره) زیادی بهش تکیه کنم).

    ضمن اینکه فراموش نمی کنم که اکثر تحقیقات اینچنینی، روی میانگین ها و متوسط ها(از لحاظ آماری) صحبت می کنن.

    با این توضیحات، احتمالاً می تونید جوابم به قسمت آخرِ سوال رو حدس بزنید. به نظرم این نوع گزارشات میتونه حتماً پیام داشته باشه برای کسانی که میخوان در این راه قدم بگذارن.

    درسته که این نتایج روی میانگین ها صحبت می کنن اما برای کسی که میخواد کاری رو شروع کنه، باید این میانگین ها باز بشن، ترجمه و تفسیر و برونیابی بشن و باید برای ارزیابی نقادانه ی اونها وقت گذاشت. اینکه بگم: "بابا اینا که صرفاً میانگین هستن" و به راحتی ازش عبور کنم و توهمِ "رویای آمریکایی" بزنم، بعیده مواجهه ی مفیدی باشه با بحثِ علمی و کارشده ای مثلِ Big Five. اصلاً شاخصِ پیش بینی کنندگیِ همچین مدل هایی هست که اهمیت داره و باعث میشه اتلافِ منابعِ ما کمتر بشه(منابعی مثل عمر و انرژی و غیره).

     سوال دوم: گزارشی که ارائه شد تا چه حد با منطق و تجربه‌ی شخصی شما هم‌سو بود؟ آیا پیش از خواندن نتیجه، خودتان هم همین تفاوت‌ها را حدس زده بودید؟

    راستش من قبل از آشنایی با این درس، توی بعضی موقعیتها از بیگ فایو استفاده کردم(در تحلیل هایی مشابه این درس). برای بحث کارآفرینی هم اینکار رو کردم (نه با این دقتی که در این درس اشاره شد).

    حدس های من اینطوری بودن:

    مطمئن بودم که فاکتور C بالایی باید داشته باشن. در واقع باورم نمیشد که بدون داشتن سطح بالایی از این فاکتور بشه مسیر کارآفرینی رو طی کرد. بجز اون بحث متمم در مورد کلاهبردار بودن برخی کارآفرینان:)، من استثنائات دیگه ای دور و برم دیده بودم که مثلاً سه مورد از زیرفاکتورC در اونها پائینه ولی با موارد دیگه تا حدی جبران شده.

    درصد بالای فاکتور O هم میشد حدس زد.

    اما حدسِ غلطم در موردِ فاکتور N بود. یعنی فکر می کردم که سطحِ فاکتور N اغلبِ کارآفرینان هم در نسبت با میانگین جامعه باید بالاتر باشه.(حداقل در جامعه ی آماری ایران!. چون کسی که کمی N بالا نداشته باشه مگه دیوانه ست که بره سمتِ کارآفرینی:) )

    فاکتور A رو هم به نظرم به راحتی میشد حدس زد.اما در مورد E ،فکر می کنم حدس زدن خیلی سخته و نیاز به تجربه و تخصص و آزمایش و تحقیق زیادی داشت.

     

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .