Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی مقدمه‌ای بر تفکر سیستمی (کلیک کنید)


کتابخوانی و توصیه هایی برای آن | چگونه کتابخوان شویم؟


کتاب و کتابخوانی

کتابخوانی از جمله صفاتی است که بسیاری از ما علاقه داریم واجد آن باشیم، اما اکثر ما وقت و حوصله کافی را به خواندن کتاب اختصاص نمیدهیم. سعی کرده ایم با کمی مطالعه و جستجو، برخی از مهمترین نکات در مورد کتابخوانی را گردآوری کنیم.

قبل از هر چیز باید ببینیم  چه عواملی مانع مطالعه ما میشوند  تا در مورد رفع آنها فکر کنیم:

  احساس میکنیم سرعت خواندن ما بسیار کند است و پیشرفت خوبی نداریم.

  مطالعه کتابها را آغاز میکنیم اما آنها را به پایان نمیبریم.

  در زمان مطالعه کردن، نمیتوانیم به شکل کامل و مناسب، تمرکز داشته باشیم.

  کتابخوانی برای ما خسته کننده است.

  حوصله متن های طولانی را نداریم.

  کتابخوانی و مطالعه در کوتاه مدت برای بسیاری از ما، لذت ایجاد نمیکند.

  بسیاری از کتابهایی که میخوانیم به «توصیه» یا «تحمیل» دیگران تعیین شده است.

  خواندن یک کتاب به تنهایی (و بدون مشارکت دیگران) کاری است که حوصله بسیار میخواهد که از حد توان بسیاری از ما خارج است.

  در لحظاتی که تصمیم به مطالعه و کتابخوانی میگیریم، کتاب مناسبی در اختیار ما یا در ذهن ما وجود ندارد.

در مورد هر یک از این نکات، موارد زیر را در نظر بگیرید:

توانایی تندخوانی همیشه یک مزیت محسوب نمی‌شود

کلاسهای تندخوانی در سراسر جهان، به شرکت کنندگان خود این وعده را میدهند که میتوانند سریع تر و بهتر بخوانند. این حرف تا حد زیادی درست است. ما چشم های خود را به شیوه درست روی متن حرکت نمیدهیم. گاه یک جمله یا پاراگراف را چند بار میخوانیم و …

اما در کنار رفع این ایرادها، واقعیت این است که یادگیری تکنیکهای تندتر خواندن الزاماً مزیتی ایجاد نمیکند. شاید برای خواندن رمان یا روزنامه ها، تندخوانی مفید باشد، اما در مورد کتابهای آموزشی چنین نیست. بسیاری از کتابها را باید مثل آب، جرعه جرعه نوشید تا اثر آن مشخص و محسوس باشد.

ضمن اینکه یادگیری، اساساً برقراری ارتباط بین آموخته های جدید و دانسته های قبلی است و کسی که شتابزده کتاب میخواند، ممکن است کتاب را به شکل کامل بخواند و بفهمد، اما الزاماً کتاب را یاد نمیگیرد.

[ درس مرتبط: مهارت یادگیری ]

کتابخوانیهمیشه لازم نیست خواندن کتابی را که آغاز کرده اید به پایان ببرید

کمال گرا نباشید. ممکن است چند کتاب را ببینید و بگیرید و بخوانید و در نیمه راه رها کنید. ایراد از شما نیست. بلکه شاید کتاب مناسب و جذاب را پیدا نکرده اید. مطمئن باشید پس از مدتی که سلیقه کتابخوانی خود را بهتر بشناسید، این نوع کتابهای نصفه و نیمه، سهم کمتری را به خود اختصاص خواهند داد.

کتابخوانی

از وسایلی که حواس شما را پرت می‌کنند دور باشید

خیلی بدیهی به نظر میرسد. اما مهم است که قبل از شروع به خواندن کتاب، اینترنت و موبایل و تلویزیون از شما دور باشد. تماسهای مهم را قبل از کتابخوانی بگیرید. ایمیل های مهم را قبلاً چک کنید. وبگردی ها را انجام دهید و آنگاه، به سراغ مطالعه بروید.

مکان ثابت و مشخصی را برای مطالعه در نظر بگیرید

ترجیحاً مکان مشخصی را برای مطالعه در منزل یا محل کار در نظر بگیرید. مطالعه باید لذت بخش ترین فعالیت ما باشد.

برای مطالعه، لازم نیست شرایط «حبس در سلول انفرادی» را ایجاد کنید. بهتر است قبل از شروع به مطالعه، در کنار خود، چای یا هر نوشیدنی یا خوراکی دیگری را که مورد علاقه تان است، قرار دهید.

با این کار در ذهن شما، لحظات کتابخوانی با خاطره های خوب ثبت می‌شود.

فراموش نکنید که ما هم مانند هر موجود دیگری، به سادگی شرطی میشویم.

[ درس مرتبط: هنوز هم باید شرطی سازی را جدی بگیریم ]

کتابخوانی

تا حد امکان از فضاهای مینیمال فاصله بگیرید

یکی از ویژگی‌های عصر ما و نسل ما این است که به متن‌های کوتاه و مینیمالیستی (به معنای عام آن نه به معنای ادبی آن) علاقمند هستیم.

فیس بوک و توییتر و اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی ما را عادت داد‌ه‌اند که متن‌های کوتاه بخوانیم.

بسیاری از ما هم به تجربه آموخته‌ایم که جمله‌های طولانی در فیس بوک و اینستاگرام و سایر نرم‌افزارهای پیام‌رسان، شانس خوانده شدن و لایک شدن کمتری دارند.

اما واقعیت این است که جملات کوتاه، ممکن است به صورت لحظه ای احساس خوب ایجاد کنند یا الهام بخش باشند، اما هرگز اثر یک متن طولانی را ندارند.

برای ترویج عادت مطالعه، لازم است از فضاهای مینیمال کمی فاصله بگیریم. نه اینکه فیس بوک و توییتر و … را ترک کنیم. اما به خاطر داشته باشیم که عادت دائمی به خواندن متن های کوتاه، حوصله ما را در مطالعه متن های طولانی کاهش میدهند.

در مورد کتاب‌هایی که می‌خوانید با دیگران صحبت کنید

یکی از لذتهایی که بسیاری از کتابخوان ها تجربه کرده اند، صحبت با دیگران در خصوص کتابهایی است که خوانده اند. این فرصت را از دست ندهید.

اگر فرصت محدودی دارید و نمی‌توانید با دیگران، بنشینید و سر حوصله صحبت کنید، شاید راه اندازی یک وبلاگ ایده خوبی باشد.

میتوانید پس از مطالعه هر کتاب، خلاصه کتاب یا نظرات خود را آنجا بنویسید. راه اندازی وبلاگ با استفاده از سرویسهایی مثل پرشین بلاگ یا بلاگ فا، کار دشواری نیست.

[ درس مرتبط: ایده هایی برای وبلاگ نویسی ]

به خاطر داشته باشید که سلیقه‌ی همه‌ی ما در کتاب خواندن یکسان نیست و نباید هم باشد

استفاده از نظر دیگران در کتاب خواندن خیلی خوب است؛ اما همیشه به یاد داشته باشیم که سلیقه انسانها در خواندن کتاب متفاوت است.

هیچ ایرادی ندارد اگر شخصی که او را بسیار قبول دارم، کتابی را توصیه کند و من پس از خواندن چند صفحه، احساس کنم که آن کتاب، کتاب من نیست. ما در نظام آموزشی خود طی ۱۲ تا ۲۰ سال، می آموزیم که مطالبی را بخوانیم که دیگران ما را به خواندن آنها مجبور کرده اند. دقت کنیم که در ادامه زندگی، این عادت ناپسند را ادامه ندهیم.

کتابخوانی

اگر می‌توانید یک گروه کتابخوانی تشکیل دهید

به عنوان یک فرد علاقه‌مند به کتاب، تشکیل گروه کتابخوانی یکی از زیباترین و جذاب‌ترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید. اما این را هم به خاطر داشته باشید که عمر بسیاری از گروه های کتابخوانی کوتاه است.

شوق اولیه باعث می‌شود که اعضای گروه، آرزوهای درازی در سر بپرورند و اهداف بلندپروازانه‌ای تعریف کنند. اما به تدریج، اختلاف‌نظرها و گلایه‌ها و بی‌نظمی‌ها و ده‌ها عامل دیگر باعث می‌شوند که انگیزه‌ی اولیه کمرنگ شود و گروه کتابخوانی وارد مرحله‌ی فرسایش شود.

در صورتی که قصد دارید چنین گروهی راه‌اندازی کنید، پیشنهاد ما این است که حتماً ابتدا قوانین گروه کتابخوانی را بخوانید و با الهام از آن،‌ قواعد و چارچوب مناسب گروه خودتان را تعریف کنید.

فهرستی از کتابهای خوب را همراه خود داشته باشید

اکثر کتابخوان های حرفه ای، لیستی از کتابهای خوب را در دفتر یادداشت یا تلفن همراه خود دارند و هر جا نامی از کتابی میشنوند، آنجا یادداشت میکنند تا در زمانی که فرصتی برای خرید کتاب یا مطالعه دست میدهد، «دست خالی» نباشند.

مراجعه به فهرست کتابهای مدیریتی و نیز فهرست کتابهای روانشناسی در متمم می‌تواند نقطه‌ی شروع خوبی باشد.

همیشه همراه خود یک کتاب داشته باشید

بسیاری از افراد کتابخوان، در یک ویژگی مشترک هستند. این افراد، به جای اینکه مقید باشند در ساعات خاصی از روز، جایی ببنشینند و کتاب بخوانند، همیشه همراه خود یک کتاب دارند تا در کوتاه ترین فرصتها، به خواندن آن بپردازند. شاید رها کردن بسیاری از لذتها و تفریحات و خواندن کتاب در یک ساعت مشخص در منزل یا محل کار، سخت و دشوار باشد، اما مطالعه کردن در زمانی که در مترو یا در یک سازمان بزرگ، به انتظار گذشت زمان نشسته ایم ساده تر و جذاب تر است.

بسیاری از ما، مطالعه را نه با هدف افزایش اطلاعات و دانسته ها و باز شدن افق دید، بلکه برای فرار از مشکلات و مسائل روزمره انتخاب میکنیم. زمانی که از دوست یا همسر یا مدیر خود دلگیر هستیم، گوشه ای مینشینیم و کتاب ورق میزنیم. شاید این کار در کوتاه مدت، مفید باشد اما در بلندمدت ما را شرطی میکند و ذهن ما عادت میکند که «کتاب»، «همراه لحظات تلخ زندگی» ماست.

کتاب دیجیتال بخوانید؛ اما خود را به کتابهای دیجیتال عادت ندهید

در پایان، پیشنهاد میشود خود را به خواندن کتابهای دیجیتال عادت ندهید. برای کسانی که عادت کتابخوانی دارند، کتاب دیجیتال یا مکتوب (هاردکپی) تفاوتی ندارد. اما برای کسانی که به تازگی خود را به کتابخوانی عادت میدهند، لمس کردن برگه های کاغذ، خط کشیدن زیر نوشته ها، دیدن نشانه میانه کتاب که مشخص میکند بخشی از کتاب خوانده شده، باز شدن شیرازه کتاب و جدا شدن برگه های آن (ناشی از بارها مرور یک کتاب)، همه و همه میتوانند احساس خوب ایجاد کنند. احساسی که ما را به خواندن کتابهای بیشتر ترغیب میکند…

آخرین توضیح: اگر حوصله کرده اید و متن را تا پایان خوانده اید، معلوم می شود که از هم اکنون، یک خواننده حرفه ای با حوصله هستید که میتوانید هر متن کم خاصیتی را هم بخوانید. به شما تبریک میگویم.

فایل صوتی راهنمای کتاب خواندن و روش صحیح مطالعه کتاب

اگر مطالعه کردن برای شما یک کار جدی است و دوست دارید در مورد کتاب و کتابخوانی بیشتر بدانید، احتمالاً فایل صوتی راهنمای خریدن و خواندن کتاب (به روایت محمدرضا شعبانعلی) می‌تواند برایتان مفید باشد.

در این فایل صوتی درباره کتاب و مفهوم آن، انواع کتاب برای مطالعه و انتخاب کتاب برای خواندن صحبت شده است (با تأکید بر کتاب غیرداستانی).

شناخت و انتخاب ناشر کتاب، آشنایی با انواع نویسندگان، تشخیص کتابهای مفید برای خواندن، روش‌های درست و نادرست مطالعه کتاب و تکنیکهای مطالعه و علامتگذاری و یادداشت برداری از جمله موضوعاتی هستند که در این فایل صوتی مطرح شده‌اند.

این فایل صوتی برای مخاطبانی تهیه شده که می‌خواهند کتابخوانی را به بخشی از سبک زندگی خود تبدیل کنند و اثربخشی مطالعه خود را بالا ببرند و در یک کلام، به یک کتابخوان حرفه ای تبدیل شوند.

فایل صوتی راهنمای خریدن و خواندن کتاب

پیشنهاد عضویت در متمم

دوست عزیز.

شما با عضویت رایگان به عنوان کاربر آزاد متمم (صرفاً با تعیین نام کاربری و کلمه‌ی عبور) می‌توانید به حدود نیمی از چند هزار درس متمم دسترسی داشته باشید.

همچنین در صورت تمایل، با پرداخت هزینه عضویت، به همه‌ی درس‌های متمم دسترسی خواهید داشت. فهرست برخی از درس‌های مختص کاربران ویژه متمم را نیز می‌توانید در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

از میان درس‌هایی که در فهرست بالا آمده است، درس‌های زیر از جمله پرطرفدارترین‌ موضوعات هستند:

دوره MBA  |  مذاکره  |  کوچینگ  |  توسعه فردی

فنون مذاکره  |  تصمیم گیری  |  مشاوره مدیریت

تحلیل رفتار متقابل  |  تسلط کلامی  |  افزایش عزت نفس

چگونه شاد باشیم  |  هوش هیجانی  |  رابطه عاطفی

خودشناسی  |  شخصیت شناسی  |  پرورش کودکان هوشمندتر

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

چند پرسش، و پاسخ آن‌ها

اگر بخواهیم یک کتاب در مورد کتابخوانی بخوانیم، پیشنهاد متمم چیست؟

کتاب‌های بسیاری در زمینهٔ روش خواندن کتاب منتشر شده‌اند، اما کتاب مورتیمر آدلر در عین قدیمی بودن، هم‌چنان یکی از بهترین آن‌هاست. ما این کتاب را در متمم معرفی کرده‌ایم: چگونه کتاب بخوانیم؟

متمم چه کتابی را برای یادگیری تندخوانی پیشنهاد می‌کند؟

ما بر این باوریم که تندخوانی در اغلب موارد کار درستی نیست و می‌تواند اثربخشی مطالعه را کاهش دهد. اگر چه معمولاً مدافعان تندخوانی اصرار دارند که در آموزش تندخوانی، بیشتر درست‌خوانی را توضیح می‌دهند، اما تقریباً روح هر دوره‌ای که ما تا کنون بررسی کرده‌ایم، قربانی کردن یادگیری عمیق در پای مطالعهٔ‌ سریع بوده است. تندخوانی شما را به آرام خواندن، دوباره خواندن، بلند خواندن، یادداشت برداری، رونویسی متن و در یک کلام «عشق‌ورزی به کتاب» تشویق نمی‌کند.

بهترین کتاب برای شروع کتابخوانی چیست؟

این سوال، یک پاسخ قطعی و مشخص ندارد. هر کس، بسته به علاقه و ترجیحات خود باید کتاب متفاوتی را برای شروع کتابخوانی انتخاب کند. اما پیشنهاد ما این است که برای شروع کتابخوانی حتماً به سراغ موضوعاتی بروید که دغدغهٔ بنیادی شما باشند. اگر در پی افزایش فروش کسب و کار خود هستید، کتابی در این زمینه بیابید. و اگر تمام ذهن‌تان درگیر تاریخ ایران باستان است، خواندن را با کتابی در این حوزه شروع کنید. «شوق به موضوع و محتوا» مهم‌ترین عاملی است که می‌تواند نخستین تجربه‌های کتابخوانی را با لذت و رضایت همراه کند.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند:    محمدحسین خوش‌مهر ، م عامری ، سعید مقیم زاده ، شهرام رستم پور ، امید زاهد

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مهارت یادگیری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مهارت یادگیری
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۵۰۶ نظر برای کتابخوانی و توصیه هایی برای آن | چگونه کتابخوان شویم؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : شیرین

    تداعی یک داستان قدیمی(بخشی از نامه جودی آبوت به بابالنگ دراز)
    بابا لنگ دراز عزیز! خبر خیلی بد بد بد بدي براي تان دارم ... . من در درس هاي ریاضیات و نثر لاتین مردود شدم و دارم آنها را میخوانم تا ماه بعد دوباره امتحان بدهم.متاسفم از این که دلسرد شدید وگرنه اصلا این موضوع براي من مهم نیست چون من خیلی چیزها یاد گرفته ام که حتی جزو درس ها نبوده. من هفده رمان و کلی شعر خوانده ام، رمان هایی که خواندشان واجب است مثل بازار خودنمایی، ریچارد فورل، آلیس در سرزمین عجایب. هم چنین جستار هاي امرسون،زندگی اسکات نوشته لاکهارت،جلد اول امپراطوري رم نوشته ي گیبون، و نصف کتاب زندگی بن ونوتو چلینی.به نظرتان آدم جالبی نبوده؟چلینی عادت داشته قبل از صبحانه گشتی بزند و همینطوري یکی را بکشد.
    می بینید بابا جون،اگر من تنها به درس لاتین می چسبیدم الان این قدر باسواد نبودم.اگر قول بدهم که دیگر در درسی رد نشوم آیا این بار مرا می بخشید؟
    شرمنده ي شما، جودي
    بابالنگ دراز، اثر آلیس جین وبستر
     
    خوندن این مقاله، داستان جودی آبوت رو برام تداعی کرد. کسی که بعد از اون همه محرومیت و دوری از امکانات در پرورشگاه، یکباره شرایطی براش فراهم میشه که طعم خوش کتاب خوندن رو میچشه و بخاطرش حتی از خوندن درساشم میگذره و اینکه براحتی میتونه پول تو جیبی هاشو برای خرید کتاب کنار بزاره. این قسمت از داستان منو به یاد دوران کودکی و نوجوونی خودم میندازه. دوران دبستان و راهنمایی کتاب گرفتن از کتابخونه ی مدرسه یکی از بهترین لحظه های زندگیم بود. یادمه تو دبستان نهایتا 2 تا کتاب بیشتر نمیتونستیم امانت بگیریم ولی دوران راهنمایی تا 5 تا هم جا داشت؛ ازونجایی که خواهرم یکی از دبیرای مدرسمون بود و مقام پر منزلت "مسئول کتابخونه کلاس" هم به بنده اختصاص داشت، بمن اجازه می دادن هرچندتا کتاب که میخواستم ببرم! منم از موقعیت حسن استفاده می کردم و تا 15 تا کتاب هم میبردم خونه و همیشه بخاطر ترس از اینکه مامانم دعوام کنه کتابا رو زیر تخت یا توی کمد بین لباسا قایم می کردم و یواشکی می خوندمشون. مادر عزیزم اعتقاد داشت آدمی که درسشو نخونده نباید بره سراغ کتاب قصه خوندن! این شد که من کتابا رو وقتی که بقیه خواب بودن می خوندم، تابستونا هم که مدرسه نبود می رفتم سراغ کتاب ادبیات فارسی خواهر بزرگتر و باهاشون سرگرم می شدم.
    خب البته روند پرسرعت کتاب خوندن من تا دوران دبیرستان شدیدا سیر نزولی خودش رو شروع کرد. نه اینکه حجم زیاد درس خوندن یا تلاش برای رتبه اول شدن یا کلاسای کنکور بخواد باعث این نزول  بشه، بلکه فکر کردن به این ها بود که منو از اونجا رونده و از اینجا مونده کرد. دیدن اینکه بقیه دارن تلاش میکنن برای انتخاب رشته دبیرستان، کلاس کنکور رفتن، خوندن برای کنکور و ... هیچوقت منو ترغیب به درس خوندن نکرد ولی سایه سنگینش تو ذهنم تا سالهای سال باعث شد حتی دیگه کتاب غیردرسی هم نخونم جز در موارد معدودی مثل کتابای سینوهه و بامداد خمار و گندم که تو دبیرستان دست بدست میشد.
    امروزه شاید کمبود وقت یکی از بزرگترین بهانه های ما برای نخوندن کتاب باشه. اکثر ماها میگیم مشکلات زندگی اونقدر زیاد شده که وقتی برای کتاب خوندن نمیزاره. ظاهرا می بینیم که مشکلات انتخاب رشته و شغل، مشکلات بلوغ فرزند، مشکلات عاطفی با همسر، مشکل خانوادگی با مادرشوهر و مادر زن و ... زیاد شده و هزینه های حل و فصلشون زیادتر؛ از طرف دیگه شاهدیم که روانشناس، مشاور، حقوقدان و ... از پر مراجعه ترین مشاغل امروزی شدن. سوالایی که اینجا مطرح میشه اینه که: مگه یه روانشناس چی به ما میگه و که ما حاضریم هزینه زمانی و مالی بکنیم تا مشکلمون رو حل کنه؟ و این چیزا رو از کجا میدونه؟ مگه یه مشاور از کجا میدونه چه رشته یا شغلی مناسب منه، چطوری می تونم کیفیت زندگی کاری سازمانم رو بالا ببرم، چه تبلیغی برای شغل من اثرگذارتره، چه طراحی باعث میشه محل کارم جذاب تر باشه، چجوری فرزندم خلاق تر میشه و استعداداش کشف می شه؟ این چیزا رو از کجا می دونه؟ مگه یه حقوقدان از کجا می دونه که وقتی صاحبخونه من و صاحبخونه طبقه پایینم باهم اختلاف پیدا میکنن نمیتونن من مستاجر رو از اونجا بلند کنن یا از کجا میدونه شرایط حضانت بچه من چیه یا چطور میتونم جرایم رایانه ایم رو پیگیری کنم؟ از این دست مشکلات تو زندگی هممون بوده و ما بخاطرش کلی هزینه کردیم یا رفتیم سراغ اهلش(هزینه زمانی و مالی) یا هم با دشواری باهاش کنار میایم(هزینه روانی).
    آیا هزینه تهیه کتابایی با موضوعاتی مثل مدل های کسب و کار، پرورش خلاقیت، بهبود ارتباطات، تحلیل رفتار متقابل، حقوق خانواده، حقوق مدنی، رنگ شناسی، روانشناسی شخصیت و صنعت و محیط و بازی و ...، مدیریت زمان و یه عالمه موضوع دیگه بجای مراجعه به این و اون برای حل و فصل مشکلات نامبرده، کمتر نیست؟ من ادعا نمی کنم که ما میتونیم در آن واحد روانشناس، مترجم، حقوقدان، مشاور یا ... خبره ای باشیم ولی دونستن اندکی از همه ی اینها تا حد زیادی هزینه های زمانی و مالی و روانی ما رو قطعا کاهش میده، دونستنی که در گروی اندکی هزینه(زمانی و مالی) برای خوندن کتابه. شاید اگه این موضوع رو دوران دبیرستان می دونستم با یک خیال کاملا راحت به نخوندن درسم و خوندن کتابای غیر درسیم ادامه می دادم حداقلش این بود که اگر تو درس و دانشگاه چیزی نمیشدم عوضش کلی دانش داشتم و زندگیم راحت تر از الان پیش می رفت.
    پی نوشت1: شاید در طول روز دائما در تلاشیم تا مشکلاتمون رو حل کنیم ولی این تلاش بیشتر تو ذهنمونه تا عمل، پس نباید اجازه بدیم ذهن فریبکار ما بخواد رو وقت ما سایه بندازه و کتاب نخوندن ما رو توجیه کنه.  
    پی نوشت2: لازم نیست زیاد نگران باشیم هنوز یه عده هستن که حل و فصل مشکلات بقیه براشون مهمه، متمم منبع غنی ای از راه حل این مشکلات رو یکجا در اختیارمون گذاشته.
     
    پی نوشت3: همین الان که دارم این رو مینویسم قراره گزارشی رو برای روز شنبه آماده کنم ولی ازونجایی که فردا جمعست حوصلشو ندارم از طرفی پیشنهاد بیرون رفتن با دوستان رو هم رد کردم پس الان کاری رو انجام دادم که بقولی نه سیخ بسوزه نه کباب، گزارش رو آماده نکردم، بیرون هم نرفتم عوضش متمم رو مطالعه کردم. (با استناد به موضوع تعویق کاری در درس آیا شما هم گرفتار اهمال کاری هستید؟)

  1. کامران اسدپور گفت: من ۳۰۱۳ روز است که همراه متمم هستم.

    قبل از هر چیز باید ببینیم اصلا چرا باید مطالعه کنیم؟ و افراد مختلف چه اهدافی در مطالعه دارند؟

    به تصور من دو دلیل و انگیزه برای مطالعه وجود دارد:

    ۱) یادگیری و ارضای نیاز به یادگرفتن

    ۲) غیر از یادگیری ( که می تونه پر کردن اوقات فراغت، فرار از مشکلات و درگیری های ذهنی، رفع تکلیف، حفظ کردن برای بلبل زبانی و … باشد.)

    و موانع مطالعه:

    در مورد مشکل سوم باید عرض کنم، کسی که دغدغه اش اینترنت و موبایل و تلویزیون باشد، اصولا کتاب خوان خوبی نیست. چون بعد از این همه فعالیت انرژی کمی برای کتابخوانی و مطالعه باقی می ماند مگر اینکه قصد خواب داشته باشیم. باید از این فضای زرد شبکه های اجتماعی و … فاصله بگیریم و به سمت دنیای مفید کتابخوانی روی بیاوریم و نیاز به مطالعه را در خودمان کشف کنیم. و به قول ویلیام گلاسر انتخاب کنیم که کتابخوان شویم.

    راه حل شماره ۴ اصولا در مورد من کار ساز نیست چون بیشتر موجبات حواس پرتی را فراهم می کند ولی با جمله “مطالعه باید لذت بخشترین فعالیت ما باشد” موافقم. بنده برای این منظور سراغ کشف نیاز به یادگیری و ارضای این نیاز از طریق مطالعه و کتابخوانی رفته ام. گمان می کنم این راه کار بیشتر برای دسته دوم مفید و کارساز باشد.

    بد نیست توضیح کوچکی از تجربه خودم در مورد راه حل پنجم بدهم. گویا خواندن متن های کوتاه و احساس سرخوشی و لذت زودگذری که سریعا حاصل می شود به خواندن متن های طولانی که در بلند مدت به لذت ماندگارتری منجر می شوند ترجیح داده می شود و پس از عادت به متن های کوتاه لذت متن های طولانی فراموش می شود و به کاری خسته کننده تبدیل می شود. شاید این تشابه خیلی هم بی ربط نباشد: تغذیه سالم و سلامتی در مقابل پرخوری در غذاهای غیر سالم یا به قول اونور آبی ها جانک فود

    و اما در توضیح مورد ۸ اگر هدف از کتابخوانی یادگیری باشد پیدا کردن کسی که نیاز مشترک دارد مطلوبتر باشد.

    اگر دیدگاه بنده طولانی شد عذر خواهی می کنم و دوست دارم با ضرب المثل ” نیاز مادر اختراع است” به اتمام برسونم، شاید خیلی مرتبط نباشد ولی خالی از لطف نیست.

  2. سهیلا ش گفت: من ۲۹۶۳ روز است که همراه متمم هستم.

    سلام.
    من شخصا مدت زیادیه که کتاب دیجیتال می خونم و بسیار لذت بخشه.
    شاید بخاطر این که در حال حاظر بسیاری از امور ما توسط رایانه انجام میشه.در نتیجه رابطه بهتری با مانیتور پیدا کردیم.
    کلا کتاب خواندن چه مکتوب چه الکترونیک لذتی وصف ناشدنی داره.
    کتاب به من آرامش خاصی میده. و چه نیکو گفتند از قول کتاب که : من یار مهربانم …
    ممنون از مطالب مفیدتون.

  3. میثم عباس آبادی گفت: من ۳۰۱۶ روز است که همراه متمم هستم.

    با سلام مجدد، اتفاقا خیلی هم خوب بود
    در مورد کتابهایی که ترجمه هستن ترجمه خوب کتاب و قابل لمس و فهم بودن ترجمه به انگیزه خواندن خیلی کمک میکنه و برعکسش هم وجود داره،
    مورد بعدی که میخواستم از تیم متمم کمک بگیرم اینه که در فایلهای قبلی تاکید شده بود که برای اینکه ذهن ماشرطی میشود مکان و زمان مطالعه مهم است و در عین حال تاکید شده بود که ذهن برای یادگیری نباز به حداقل و حداکثر زمان داره برای تیک آف و لندینک و ..
    سوالی که مطرحه اینه که همه ما در طول روز زمانهایی داریم که کوتاه هستند و و ما در اون زمانهای کوتاه که معلوم هم نیست جقدر هستند دوست داریم از وقتمون استفاده کنیم و با توجه به مطالبی که گفتید زمان مناسبی برای یادگیری نیست پیشنهاد برتر متمم برای استفاده از این اوقات چیست؟

    • ایمان میرزائی گفت: من ۳۲۵۸ روز است که همراه متمم هستم.

      سلام میثم

      ببخش که از من سوال نپرسیدی ولی من دارم بهت جواب میدم، چون دوست دارم اشتباهای من رو کسی دوباره تکرار نکنه می نویسم. سوالت این بود: در زمان های کوتاه روزانه که نمیدونیم دقیقا چقدر  طول دارن چطور یاد بگیریم؟

      خب من معمولا وقتی توی صف(مثلا نان) هستم یا منتظرم کسی بیاد یا یک نفر چیزی بگه و اون زمان از یک ربع تا یک ساعت ممکنه طول داشته باشه رو چون معمولا دور و برم شلوغه و در محیط مناسب مطالعه نیستم فایل های  صوتی(پادکست های فارسی یا انگلیسی) گوش میدم

      اگه فارسی باشه خب محتوای اون رو یادمی گیرم اگر هم انگلیسی باشه برای تقویت انگلیسی خوبه. به دو دلیل این رو میگم:

      هم نمیتونم توی شلوغی مطالعه کنم.
      چون ممکنه کسی صدام کنه و من حواسم نباشه! نمیتونم خیلی رو متن توجه کنم.

    • ستار رنجبر گفت: من ۱۴۸۱ روز است که همراه متمم هستم.

      با سلام
      با عرض معذرت که زیر نظر شما نظر میذارم

      ولی با چیزی که من یاد گرفتم میشه گفت که اگر مطالعه خودمون رو به دو بخش تقسیم کنیم خیلی بهتر است. یک بخش برای یادگیری و مطالعه کتاب هایی که به توسعه فردی و شغلی ما مربوطه و بخش دیگه کتاب های متفرقه و مورد علاقه ما که شامل رمان ها و اشعار و غیره میشه .

      حالا خود من بخش اول رو سعی میکنم با تمرکز بیشتر و رعایت یه سری قوانین بخونم و بخش دوم رو سعی میکنم هر جا که امکانش بود بخونم و همچنین بعضی وقتا توی ماشین و یا در حال پیاده روی از کتاب های صوتی استفاده میکنم.

       

  4. هومن کلبادی گفت: من ۳۲۸۶ روز است که همراه متمم هستم.

    با سلام به دوستانم
    ممنون از این توصیه های خوبتون . من یه مشکلِ اساسی دارم و بر خلافِ بیشترِ دوستانم که با کاغذ و کتاب ، رابطۀ بسیار خوبی دارن ، من شدیداً با کتابِ کاغذی ، بسیار مشکل دارم . به این مفهوم که به سرعت ، احساسِ خواب آلودگی می کنم :(
    من رابطۀ بسیار خوبی با مانیتور دارم و بارها شده که به لطفِ متمم و روز نوشته ها ، ساعت ها پای لپ تاپ یا مانیتور ، میخکوب شدم و با تمام وجود و بدونِ خستگی ، لذت بردم و میبرم خواهم برد و اصلاً احساسِ خواب آلودگی ندارم .
    پی نوشت : یه یادگیریِ ضمنی از این متن برام ایجاد شده که دوست دارم اون رو با دوستانم به اشتراک بگذارم ، به خصوص با دوستانی که مشکلی مشابه من دارن ؛ تصمیم گرفتم تمامِ کتاب هایی که به خوندنشون علاقه دارم و به دلیلِ مشکلِ خستگی و خواب آلودگی ، از خوندنِ اونها ، غافل شدم رو اسکن کنم تا بتونم اون کتاب ها رو در کامپیوتر داشته باشم و بتونم اونها رو بخونم
    پیشاپیش ، سالِ نوتون مبارک و با بهترین آرزوها برای شما و عزیزانتون

  5. فاطمه گفت: (کاربر ویژه) من ۳۰۷۵ روز است که همراه متمم هستم.

    سلام

    ممنون از مطلب خوبتون.
    به یکی از کتابهای صوتی مهندس شعبانعلی گوش دادم. بسیار ایده ی جالبی در
    بازخوانی یک کتاب بکار گرفته شده بود. به تمام دوستان گوش دادن به کتابهای صوتی مهندس شعبانعلی را پیشنهاد می کنم. در ضمن انگیزه ی خوبی هم در کتابخوانی ایجاد میشه.

    دوست دارم این رو بگم که متمم، مانند هوای تازه در فضاهای آموزشی می باشد.
    با تشکر و احترام به محمدرضا شعبانعلی عزیز و همکاران ایشان در متمم.

  6. رها رمضانی گفت: من ۳۰۷۶ روز است که همراه متمم هستم.

    سلام بر استاد عزیز
    متن جالبی بود. من از بچگی عاشق کتاب بودم و اطلاعات علمی بالایی داشتم.به دلایلی مدتی از مطالعه فاصله گرفتم.دوباره برگشتم ولی بایک تغییر.همچنان راغب مطالب علمی و اطلاعات عمومی ام ولی از کتابای تخصصی رشتم موقعی که مجبور باشم یاد بگیرم گریزان شدم! چه پیشنهادی دارید برام؟

  7. هایده باقری گفت: (کاربر ویژه و ارزیاب ۳ درس) من ۳۲۹۰ روز است که همراه متمم هستم.

    من هم سالهاست که خیلی کتاب می خونم
    بچه که بودم تقریبا هر چی گیرم می اومد می خوندم
    بعدها یه جایی خوندم هر کتابی ارزش یک بار خوندن رو داره
    بعد تر ها کتابهای دانشگاهی و تخصصی رشته ام
    و الأنها کتاب های روانشناسی و بسیار هم لذت می برم از خوندن
    بهترین تفریح برای من تنها بودن تو خونه پیدا کردن یه جای دنج و کتاب خوندن هست

    • ایمان میرزائی گفت: من ۳۲۵۸ روز است که همراه متمم هستم.

      سلام جناب باقری عزیز

      فقط و فقط زمانی میتوانیم بگوییم هر کتابی ارزش یکبار خواندن دارد که اگر تا پایان عمرمان فقط کتاب بخوانیم کتاب های دنیا تمام شوند و ما بتوانیم از همه ی آن کتاب ها را ارزش دهی کنیم و سعی کنیم که کتاب های خوب و مطالب خوب رو از اونها استخراج کنیم و بکار بگیریم

      در حالی که اگر ۱۳۰ میلیون جلد کتاب در دنیا وجود داشته باشد و بخواهیم همه ی آنها را بخوانیم و فرض کنیم که هر روز یک کتاب بخوانیم با این حساب برای ۳۵۶ هزار سال کتاب برای خواندن وجود دارد.

       

      پس هنر ما انتخاب کتاب های مفید است و اگر دقیق تر بگوییم هنر ما این نیست که کتاب های مفید را از میان آن کم ارزش ها و بی ارزش ها و مضر ها جدا کنیم!

      بلکه شاید: هنر واقعی یادگیری هنر دور ریختن منابع مضر و بعد کم ارزش و حتی ارزشمند برای رسیدن به منابع پر ارزش است

  8. فاطمه سلیمى گفت: من ۳۰۹۱ روز است که همراه متمم هستم.

    جایی خوندم که بهترین روش یرای شروع هر کاری، عملا اقدام به شروع همون فعالیته. من هم برای شروع به عادت کتابخونی، کتاب خوندن رو شروع کردم.
    برای اثر بخش بودن و به خاطر سپردن مطالب هم از توصیه های کاربردی که در این متن و متن مربوط به خلاصه نویسی ارایه شد بسیار کمک گرفتم.
    ایجاد انگیزه هم بسیار مهمه که به نظرم متمم با جذابیت موضوعاتش لا اقل برای من این انگیزه رو هم فراهم کرده.
    ازتون بسیار ممنونم.

  9. نرمین قادری گفت: من ۳۴۲۵ روز است که همراه متمم هستم.

    یکی از مشکلات من هم فراموشی بعد از مطالعه است. چه چیزی می تونه کمک کنه که مطالب تو ذهن بمونه؟

  10. هما سپهری گفت: من ۳۱۸۹ روز است که همراه متمم هستم.

    سلام.
    سپاسگزارم از نکاتی که فرمودید.
    و به نظر بنده آنچه که ذهن را پخته و چند بعدی می کند تنها به خواندن اوراق زیاد نیست ، که عادت به تفکر و درونی کردن آن بسیار مهمتر است.
    که یک سطر درونی شده گاهی از یک کتاب فقط مرور شده ، بسیار سازنده تر است.

  11. مهدیه گفت: من ۳۳۵۳ روز است که همراه متمم هستم.

    یعنی واقعا عالی بود من قبلا این مطلب و خونده بودم اما ایندفعه انگار با دقت بیشتری خوندم که خیلی برام مفید بود.من زمان کنکور که برا درس خوندن میرفتم کتابخونه اون موقع با سایتbooki.ir آشنا شدم خیلی خوب که نه اما خوبه برا معرفی کتاب من همیشه کتاب هایی که میخونم اونجا معرفی میکنم از نظرات بقیه هم استفاده میکنم.سایت goodreadsهم عالیه.

  12. محمد حسن بهرامی گفت: (کاربر ویژه و ارزیاب ۲ درس) من ۳۱۴۶ روز است که همراه متمم هستم.

    با سلام
    امیدوارم بتوانم از این مطالب ارزشمند استفاده کامل را ببرم
    دیروز فایل صوتی محمدرضا را گوش می دادم در مورد فنون یادگیری
    خیلی خیلی جالی بود مخصوصاً قسمت اهمال کاری و کمال گرایی
    اگر امکان دارد در مورد اهمال کاری امکان دارد بیشتر توضیح دهید
    من حدس می زنم خیلی از ما ایرانی ها با فرهنگ کمال گرایی رشد کرده ایم
    و مشکلاتی همچنینی داریم
    منظور من از فرهنگ کمال گرایی این است شما سخنرانی ها را نگاه کنید همه اش حالت کمال گرایی دارد
    سوال داشتم آیا شخص دیگری غیر از من به نام حسن بهرامی کاربر دارید
    محمد حسن بهرامی دئرمانچی

  13. آذر یگانه گفت: (کاربر ویژه) من ۳۴۰۶ روز است که همراه متمم هستم.

    مرسی از این مطلبی که با ما در میون گذاشتید, بعضی از موارد, درد دل مشترکی بود, تجربه جدیدی دارم در حدود چند ماهی میشه که در حال انجامش هستم, و اون اینه که هر روز نیم ساعت زودتر از خواب میشم, تا قبل از رفتن از خونه, نیم ساعت رو کتابی رو که دوست دارم رو میخونم, و این تجربه واسم انقدر جالب شده که وقتی مجبورم کتاب رو ببندم, مشتاقانه منتظر روز بعدی ام ….. ممنون از متمم

  14. تبار گفت: من ۳۳۸۱ روز است که همراه متمم هستم.

    درود بر استاد عزیزم جناب شعبانعلی،
    استاد باید بگم من مشکل کتابخونی زیاد دارم در طی بیست‌وچهار ساعت تنها کاری که دوست دارم خوندن کتاب هست. طوری که الان یک طرف اتاقم پر از کتاب شده که نزدیک به ۶۰۰ جلد هستند. و بهترین جایزه بعد از هرکاری برای من خریدن کتاب و خوندنش هست که بسیار لذت می برم حتی تو مسافرت و سفرهای داخل شهری هم سعی می کنم با وسایل نقلیه عمومی رفت و آمد کنم تا زمان طی مسیر رو کتاب بخونم. آیا این همه علاقه داشتن به کتاب و خوندش چیز مثبتی هستش یا نه؟

  15. محمد ادینه لو گفت: من ۳۲۳۵ روز است که همراه متمم هستم.

    باسلام:
    به محمد رضای عزیز:
    ممنون ازتوصیه هایتان:من ازکودکی به دلیل داشتن فقروخوارک علمی و مشورتی برای چالش های زندگی ام یاد گرفتم که به مطالعه روی بیاورم والبته نتیجه گرفتم ورفیق مهربان ودانایی برای من درزندگی وتنهایی باشد
    باتشکر

  16. یاسین اسفندیار گفت: (کاربر ویژه و ارزیاب ۷ درس) من ۳۴۴۵ روز است که همراه متمم هستم.

    باسلام به محمدرضای عزیز و گروه متمم
    مطالب مفیدی بود
    یکی از علایق من خواندن کتاب است . شاید زمانی چنین نبود آن هم بخاطر اینکه کتابهای مورد علاقه ام را نمی خواندم. ولی الان کتابی در زمینه فروش و بازاریابی و یا ارتقاء شخصی می بینم. می خوانم و کتاب را به انتها می رسانم . در دو سال گذشته چندین کتاب در این زمینه ها مطالعه کرده ام و چند کتاب هم جدیدا خریداری نموده ام که باید مطالعه نمایم.

  17. هومن کلبادی گفت: من ۳۲۸۶ روز است که همراه متمم هستم.

    با سپاس از محمدرضای عزیز و تیم متمم
    مطلب بسیار مفیدی بود . بخش عمده ای از مشکلات ما در خصوص مطالعه و کتاب خوانی و اصولاٌ علاقه مند بودن یا نیودن ما به امر مطالعه ، به زیرساخت های تربیتی ما در کودکی بر میگرده و عشق و علاقه ای که خانواده ها و اطرافیان میتونستن در ما ایجاد بکنند ولی کوتاهی کردند . البته به نظر من کتابخوانی هم مثل سایر مهارت های فردی قابل توسعه و رشد هست و هیچ زمانی برای شروع دیر نیست .

  18. محسن گفت: (کاربر ویژه) من ۳۴۶۹ روز است که همراه متمم هستم.

    جدای از تشکر که در اکثر کامنت ها دیدم میخام مستقیم به مشکلات بعدی که منجر به ادامه ندادن مطالعه میشه اشاره کنم که خواب آلودگی در زمان مطالعه و فراموشی مطالب مطالعه شده است. این پست گام اول برای آمادگی و شروع مطالعه بیان شده ولی اشاره ای به گام بعدی نشده، خیلی خوشحال میشم این پست ادامه ای داشته باشد تا مسائل بعدی که کمک میکنه کیفیت مطالعه بالا بره هم بیان بشه، چه بسا روزی برسد که تبدیل به سلسه مطالبی در مورد مطالعه، نوشتن درست، تولید محتوای مخاطب پسند(ساختار روایی) بشه.
    یک افزونه عالی برای مرورگر کروم که مطالعه در وب رو خیلی لذت بخش و راحت میکنه معرفی میکنم که به صورت پیشفرض در مرورگر سافاری است، این افزونه تمام عکس های تبلیغاتی و نوشته های غیر مرتبط با متن اصلی که در کنار متن اصلی میان رو حذف میکنه و متن رو به صورت درشت نمایش میده که دنبال کردن کلمات توسط چشم خیلی راحتر میشه.
    افزونه iReader
    دریافت افزونه از کروم وب استور http://goo.gl/dApQz5

    • محسن کشاورزرضا گفت: من ۲۹۷۹ روز است که همراه متمم هستم.

      سلام علیک

      ممنون از افزونه خیلی خوبی که معرفی کردید

      نتیجه تجربه ای که خودم داشته ام از مطالعه :

      بهترین حالت کتابخوانی همچنان خواندن کتاب چاپی هست.

      استفاده از گجت ها ( موبایل های هوشمند ) برای مطالعه اصلا به هیچ وجه توصیه نمیشود چون از نظر بینایی آسیب خواهید دید چون عملکرد آنها برای برقراری ارتباط و کارهای سبک و تفریحی هست نه کتابخوانی!

      پیشنهاد می​کنم برای مطالعه طولانی از وسیله ای که برای همین منظور تولید شده استفاده کنید  بله Kindle  Voyage  و یا Kindle Paperwhite   که تجربه کتابخوانی روی صفحه چاپی را به شما می دهد و مزیت خوبی که دارد اینه که مطمئن هستید به چشمان تان آسیبی نمی رسد.

       

      موفق باشید

  19. jale bakhshayesh گفت: من ۳۳۷۸ روز است که همراه متمم هستم.

    چیزی که خیلی‌ وقتا انگیزهٔ منو نسبت به مطالعه (مطالعه کتابهای تخصصی رشته ام) از بین میبره اینه که احساس می‌کنم که خیلی‌ از اونا مطالب تکراری می‌نویسن. و هزار سطر می‌نویسن که در یه خط می‌شه گفت… چند ماه پیش من پایان ناممو دفاع کردم و در قسمت بیبلیو گرافی از ۳۰ کتاب اسم بردم ولی‌ واقعیت اینه که شاید ۴ تا کتاب هم کافی‌ بود. برام جالبه بدونم آیا بقیه هم همین حسی رو تجربه کردم یا فقط منم که بی‌ حوصله میشم موقع مطالعه؟؟ و اینکه چی‌ کار می‌شه کرد در این مورد؟

  20. احمد احمدی گفت: من ۳۴۳۳ روز است که همراه متمم هستم.

    دوست من
    این موضوع که فرمودین برای همه وجود داره
    چیزی که باعث می شه فراموش نکنیم اینه که درباره موضوع مورد مطالعه بیشتر اندیشه کنیم و با اطلاعات قبلی خودمون آنالیزش کنیم
    اینطور میشه که موضوع مورد مطالعه بخشی از افکار خودمون میشه و همیشه همراه ما خواهد بود.