Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی مقدمه‌ای بر تفکر سیستمی (کلیک کنید)


رویدادهای اطراف ما، چگونه الگوهای ذهنی و مدل ذهنی ما را می‌سازند؟


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۳۷۵۲

از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از پایان این درس:

  • بتوانند رابطه‌ی بین رویدادها و شکل گیری الگوهای ذهنی را توضیح دهند.
  • بتوانند برای شکل گیری الگوهای ذهنی بر اساس رویدادها مثال بزنند.
  • بتوانند با ذکر مثال توضیح دهند که چگونه مجموعه‌ای از الگوهای ذهنی، به تدریج بخشی از مدل ذهنی ما را می‌سازد.
  • با توجه به کلماتی که به صورت مکرر در گفتگوهای خود به کار می‌برند، بخش‌هایی از الگوهای ذهنی خود را کشف کنند و مورد توجه قرار دهند.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
رویداد یا مدل ذهنی؟ کدام درست است؟

دنیای اطراف ما، پر از داستان‌های جذاب و شنیدنی است.

کتابهای بسیاری که درباره‌ی رشد و پیشرفت نوشته شده‌اند، داستان‌ها و رویدادهای بسیاری را برای ما نقل می‌کنند.

سخنرانان انگیزشی هم، معمولاً از همین ابزار نقل رویدادها و داستان‌ها – البته در ازای دریافت پول مخاطبان – برای ایجاد انگیزه در آنها و تغییر نگرش مردم به جهان، استفاده می‌کنند.

سمینارهای کارآفرینی و کسب و کار هم، معمولاً بخشی از وقت برنامه را به سخنرانی کارآفرینان موفق و نقل تجربه‌ها و مسیر رشد و موفقیت آنها اختصاص می‌دهند.

مدل ذهنی ما بر اساس رویدادها و روایت‌ها اصلاح می‌شود و تغییر پیدا می‌کند

آیا این شیوه‌ی یادگیری، همیشه مفید است؟

اگر در پی رشد و موفقیت و بهبود محیط زندگی خود و دیگران هستیم، تا چه حد باید به اطلاعات دریافتی، تکیه کنیم؟

و سوالی که شاید از سوال‌های دیگر مهم‌تر است:

آیا همه‌ی ما از مجموعه‌ی یکسانی از اطلاعات و از مجموعه مشخصی از داستان‌ها، آموخته‌های یکسانی کسب می‌کنیم؟

جمله دن رم در مورد حل مسئله و مدل ذهنی و تعریف درست صورت مسئله

محدودیت در دسترسی کامل به مجموعه درس‌های مدل ذهنی

دسترسی کامل به مجموعه درس‌های مدل ذهنی برای اعضای ویژه متمم در نظر گرفته شده است.

با عضویت ویژه‌ی متمم علاوه بر دسترسی به درس‌های مدل ذهنی به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های متمم

بررسی‌های ما نشان داده که علاقه‌مندان به درس مدل ذهنی معمولاً از بین درس‌های متمم به درس‌های زیر علاقه‌ی بیشتری دارند:

  خودشناسی | شخصیت شناسی | روانشناسی پول

  تصمیم گیری | حل مسئله | یادگیری | زندگی شاد

  تفکر سیستمی | تفکر استراتژیک | تفکر نقادانه

  مشاوره مدیریت | کوچینگ | عزت نفس

  دوره MBA (پیگیری منظم مجموعه درس‌ها)

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

 

در مجموعه درس‌های مدل ذهنی و بسیاری دیگر از درس‌های متمم، به صورت مستقیم و غیرمستقیم می‌کوشیم با مرور رویدادهایی که در زندگی‌مان تجربه می‌کنیم – و البته شنیدن آنچه برای دیگران روی داده است – الگوهای ذهنی خود را ارزیابی و اصلاح کنیم و در نهایت، به یک مدل ذهنی قدرتمند‌تر برای مواجهه با دنیای اطراف خود دست پیدا کنیم.

تمرین:

 در صورتی که چند دقیقه فرصت دارید، درباره مدل ذهنی و نقش آن در ارتباطات و مذاکره و تصمیم های اقتصادی ما در وب جستجو کنید.

کمی مطالعه و جستجو در این زمینه، مشخص می‌کند که ما به طرز شگفت انگیزی از این مسئله غافل شده‌ایم و کمتر در مورد آن فکر کرده‌ایم و نوشته‌ایم.

 در چه زمینه‌ای میتوانید بگویید: آنقدر رویدادهای متعدد دیده‌ام که ذهنم از آنها یک الگو استخراج کرده است.

به عنوان مثال، ممکن است کسی بگوید «آنقدر کتاب غیرمفید و بی‌خاصیت دیده‌ام که در ذهنم الگویی مبتنی بر بی‌خاصیت بودن کتاب‌ها شکل گرفته».

 یکی از سایت‌هایی را که هر روز به آن سر می‌زنید انتخاب کنید.

احتمالاً هزاران نفر دیگر هم مانند شما به آن سایت سر می‌زنند.

مشابه مثالی که در مورد سینما مطرح شد، پنج نمونه از سوالهایی را که با توجه به مدل‌های ذهنی مختلف مخاطبان، می‌تواند در ذهن آنها شکل بگیرد، حدس بزنید و بنویسید.

 با توجه به مثالی که در مورد انتخاب کلمات گفته شد،‌ یکی از اطرافیان خود را در نظر بگیرید و تلاش کنید حدس بزنید مدل ذهنیش را در کدام کلماتش افشا می‌کند.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند:    سید میثم موسویان ، شاهد اشرفی ، مهناز صفوی ، مصطفی سپهریان ، پیمان سیفوری

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدلهای ذهنی به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مدلهای ذهنی
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۸۳۱ نظر برای رویدادهای اطراف ما، چگونه الگوهای ذهنی و مدل ذهنی ما را می‌سازند؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : م عامری

    سلام

    درباره رویدادهای بسیاری که منجر به شکل گیری یک الگو در ذهنم شده است: جوانان نخبه ایرانی تا وقتی در داخل کشور مشغول تحصیل و کار هستند، به ندرت از نظر انگیزشی در سطح قابل قبولی قرار دارند، و اغلب به دنبال راه هایی برای کوتاه کردن روش های انجام کار و سرهم بندی کردن نتایج قابل ارائه هستند، و اغلب یکی از آرزوهای آنان رفتن به کشورهای توسعه یافته و تجربه کار و تحصیل و زندگی در این کشور ها است.

    در صورت مهاجرت این نسل به کشورهای توسعه یافته، می توان دید که موفقیت های قابل توجهی در عرصه کار و تحصیل به دست می آورند و البته برای رسیدن به این موفقیت ها، تلاش های بسیار کرده اند، که اگر در داخل کشور نیمی از این تلاش را داشتند، بی شک نتایج چشمگیری در داخل داشتند، پس می توان گفت یک عامل مهم در بروز این تفاوت، ناشی از انگیزه است.

    درباره یکی از سایت هایی که هر روز سر می زنم و سوالات مخاطبان بر حسب مدل ذهنی مختلف...

    سایت متمم یکی از اصلی ترین سایت هایی هست که هر روز سر می زنم، سوالاتی که ممکن است به ذهن مخاطبان برسد:

    سایت متمم از محتوای تولیدی خود چگونه و چه میزان کسب درآمد دارد؟ (مدل ذهنی این فرد احتمالا این است که در هر کاری که وارد می شود به دنیال سنجش میزان درآمد آن شغل و حرفه است مثل کسی که در مطب یک پزشک نشسته و سعی در مصاحبه درآمد او را دارد.)
    کاربرانی که به عنوان فعال ترین کاربران در یک ماه اخیر معرفی شده اند و تعداد زیادی پست گذاشته اند، چه میزان از وقت خود را به مطالعه متمم اختصاص داده اند و مشغله دیگر آن ها در زندگی شخصی چه می تواند باشد؟ (مدل ذهنی این فرد احتمالا این است که دایم خود و قابلیت های خود را با دیگران مقایسه می کند.)
    آیا امکان شناخت و دوستی با افرادی که به صورت مجازی با آن ها در این فضا آشنا هستیم در دنیای واقعی وجود دارد؟ (مدل ذهنی این فرد احتمالا این است که ببیند که در چه محیط هایی می توان دوست واقعی پیدا کرد، مثلا در دانشگاه یا باشگاه یا سایت اینترنتی)
    سایت متمم چه تعداد بیینده دارد؟ (مدل ذهنی این فرد این است که بر حسب میزان طرفداران یک پدیده و نه میزان بازدهی، آن پدیده را ارزشیابی می کند.)
    موسسین سایت متمم چه هدف یا مسئولیت اجتماعی را در سر می پرورانند؟ (مدل ذهنی این فرد احتمالا این است که در پس هر پدیده ای به دنبال نیت و قصد راه اندازان اصلی می باشد، که این هم جنبه مثبت دارد و هم منفی، مثبت از این لحاظ که مایل است هر فردی را با نیت خیری که در سر دارد بشناسد و در این صورت با او همراه شود،  و منفی از این لحاظ که توهم توطئه دارد.)

    درباره حدس زدن مدل ذهنی بر حسب کلمات مورد استفاده...

    مثلا کسی که در تعاریف خود از افراد، مکان زندگی آن ها و میزان ثروت آن ها را به گونه ای مورد اشاره قرار می دهد، یعنی از مدل ذهنی برخوردار است که انسان ها را به دو دسته شمال شهری و جنوب شهری، پولدار و بی پول، دارا و ندار تقسیم بندی و ارزش گذاری می کند...

    به عنوان مثال در صحبت ها چنین می گوید: اتفاقا پولدار هم هستند اما رفتار خوبی نداشتند(یعنی با تعجب به مثال نقض خورده).... با این که در فلان منطقه زندگی می کنند ولی خیلی اصیل هستند (مثال نقض بوده براش)... فلان فرد خیلی قابل اعتماد و درستکار بود، اهل فلان شهر هم هست (به عنوان اثبات مدعا).... ساکن محله بهمان هستند و خیلی خانواده اصیلی هستند.... زیاد پولدار نیستند ولی خوبند....

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .