Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی مقدمه‌ای بر تفکر سیستمی (کلیک کنید)


رونویسی متن‌ها | تمرینی برای شروع نویسندگی


رونویسی کتاب

می‌دانیم که یک روش واحد و مشخص، برای تمرین نوشتن و نویسندگی وجود ندارد و هر کس به سبک و شیوه‌ی خودش با چالش نوشتن کنار می‌آید. اما یکی از روش‌هایی که ما همیشه در متمم آن را توصیه کرده و در راهنمای خواندن و خریدن کتاب هم به آن اشاره کرده‌ایم، رونویسی است.

پیشنهاد ما این است که برای رونویسی وقت بگذارید و اثربخشی آن را امتحان کنید. ممکن است شما هم یکی از انبوه افرادی باشید که این روش را برای تمرین نوشتن موثر یافته‌اند و توانسته‌اند از آن، برای بهبود مهارت نگارش خود بهره بگیرند.

چرا رونویسی؟ این کار خیلی خسته‌کننده است

ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که بر پایه‌ی «شتاب» و «افزایش بهره‌وری» بنا شده است. کم نیستند کسانی که ما را به «تُندخوانی» و «افزایش سرعت مطالعه» تشویق می‌کنند. به همین خاطر شاید در نگاه اول، پیشنهاد رونویسی – که قطعاً کُند و زمان‌گیر است – کمی عجیب به نظر برسد.

ولی ما در قبلاً در درس‌های مهارت یادگیری متمم توضیح داده‌ایم که کند کردن سرعت یادگیری می‌تواند به عمیق‌تر شدن آموخته‌های ما و تثبیت بهتر آن‌ها در ذهن‌مان کمک کند.

چقدر پیش آمده که چند صفحه از یک کتاب را خوانده‌اید و بعد متوجه شده‌اید که اصلاً حواس‌تان به متن نبوده و فقط روخوانی کرده‌اید؟

وقتی حواس‌پرتی‌ها و شتاب‌زدگی ما در حدی است که پیام کلی متن را هم از دست می‌دهیم، چگونه می‌شود انتظار داشت که یک مرحله هم فراتر برویم و با الهام از آن متن‌ها، هنر نوشتن را فرا بگیریم؟

رونویسی ابزاری برای مدیریت توجه است: ما را کُند می‌کند، تمرکزمان را افزایش می‌دهد و کمک می‌کند که روی متن‌ها عمیق‌تر شویم.

چه متنی را برای رونویسی انتخاب کنم؟

بهتر است برای رونویسی متن نویسنده‌ای را انتخاب کنید که سبکش را می‌پسندید. به عبارتی دوست دارید زمانی مانند او بنویسید.

پیشنهاد ما این است که ترجیحاً به سراغ متن‌های تألیفی از نویسندگان بزرگ فارسی بروید. چون ترجمه‌های ضعیف فراوانند و با رونویسی از یک متن ضعیف، ممکن است شیوه‌های نادرست نگارش در ذهن‌تان تثبیت شود.

اگر تصمیم گرفتید به سراغ ترجمه بروید، باز هم بکوشید کار مترجمان بزرگ و کارآزموده را انتخاب کنید. کسانی که صاحب‌سبک هستند و رونویسیِ کارهای آن‌ها می‌تواند چیزی به شما اضافه کند.

به هر حال، رونویسی کار ساده‌ای نیست و وقت و انرژی زیادی از شما خواهد گرفت. پس بهتر است این منابع را به پای هر متنی نریزید و نسوزانید.

چگونه تمرین رونویسی را انجام دهیم؟

اگر مدتی رونویسی را تمرین کنید، خودتان به یک روش و سبک اختصاصی و مناسب دست پیدا خواهید کرد. اما پیشنهاد ما این است که برای شروع، روش سه‌مرحله‌ای پیشنهادی متمم را انجام دهید:

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

نمایش کامل این مطلب برای کاربران آزاد متمم انجام می‌شود.

ثبت نام به عنوان کاربر آزاد متمم، سریع و رایگان است و کافی است برای خودتان نام کاربری و رمز عبور تعریف کنید.

شما با ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، به درس‌های مختلفی (از جمله: استعدادیابی، سبک زندگی، هوش کلامی، افعال پرکاربرد انگلیسی، مهارتهای ارتباطی و پاراگراف فارسی) دسترسی پیدا خواهید کرد.

در صورت تمایل می‌توانید تعدادی از درس‌های کاربر آزاد متمم را ببینید.

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

بعد از خواندن این درس چه کار کنم؟

  درس خلاصه نویسی و یادداشت برداری هم می‌تواند مکمل بسیار خوبی برای این بحث باشد. پیشنهاد می‌کنیم آن درس را هم بخوانید و بارها مرور کنید.

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند:    فرهاد ذوالفقاری ، شهرزاد ، آیدین متحدین ، علیرضا محمدزاده ، مصطفی هاشمی

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری چالش نوشتن به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه چالش نوشتن
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۲۵ نظر برای رونویسی متن‌ها | تمرینی برای شروع نویسندگی

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : زهرا محمودی

    هر کسی که به مقوله­ ی نویسندگی علاقه­ مند باشه، می­ تونه درمورد چه نوشتن و چگونه نوشتن اطلاعات لازم رو به دست بیاره. اما مهم­ترین نکته تبدیل این اطلاعات به نوعی عادت و مهارته با تمرین و تکرار. وقتی نوشتن روزانه به نوعی تکلیف شد و به گفته ی نویسندگان بزرگ در وجودمون به حال انفجار رسید و نیاز به برون ریزی داشت، آروم آروم تجربه هم حاصل میشه. این که من تو چه موقعیتی و در چه محیطی راحت­ تر می نویسم بر حسب تجربه شکل می­گیره. من همیشه به نوشتن انشا علاقه داشتم و موضوع انشا چالشی بود برای محک زدن خودم و سعی می کردم از واژه های جدیدی که توی اون روز شنیدم یا جایی خوندم در متنم استفاده کنم. (البته ذکر منبع خیلی اهمیت داره.) هنوز هم سعی می­کنم زیاد انشا بنویسم، هرچند که بدون مخاطب باشند.
    تمرین دیگه خوندن مثنوی مولاناست و برگرداندن اون به زبان نثر. اول سعی می کنم از واژه های جدیدش وام بگیرم، یک جور ترجمه ­ی شعر و بازآفرینی متن! بعد برداشت و دریافت خودم رو می نویسم. البته دو­_سه سالی هم هست که تفریحی ترجمه می­کنم که واقعا تاثیر بسیار مثبتی در سبک نوشتاری داره. گاهی به صورت مقابله ای، کمی از متن اصلی رو ترجمه می­ کنم و بعد با بهترین ترجمه­ تطبیق میدم. به نظرم مشارکت در تمرین­های متمم و نوشتن نظر خودمون هم علاوه بر این که چالش ذهنی ایجاد می کنه، می تونه بر شیوه ­ی نگارش ما تاثیر بگذاره و اون رو تقویت کنه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .