Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی هدف گذاری (کلیک کنید)


تاثیر دوستان و اطرافیان بر انتخاب و پیگیری هدف


اهداف و انتظارات آموزشی متمم در این درس
کد درس: ۴۶۲۵۲۰

همهٔ ما کم‌و‌بیش با تأثیر دوستان و اطرافیان بر رفتارها، عادتها و انتخاب‌های زندگی‌مان آشناییم و نمونه‌هایی بسیاری از این نوع اثرگذاری را تجربه کرده‌ایم. این تأثیر - چه به شکل مثبت و چه منفی‌اش - آن‌قدر جدی و چشمگیر است که حتی در شوخی‌ها و کنایه‌های روزمره هم «رفیق بد» جلوتر از «زغال خوب» قرار می‌گیرد.

با این مقدمه بعید است کسی با این گزاره که «نزدیکان ما بر شیوه هدف گذاری و پیگیری اهداف ما تأثیر دارند» مخالف باشد. با این حال، اکنون که می‌خواهیم به شکل عمیق‌تری با بحث هدف گذاری آشنا شویم، بهتر است جنبه‌های مختلف این اثرگذاری را با چارچوب مشخص و به شکل علمی بیاموزیم.

پیش‌نیاز مطالعه این درس از دوستان عزیز متممی انتظار می‌رود پس از پایان این درس
  • بتوانند نقش دوستان و رابطه های اجتماعی را در انتخاب و پیگیری اهداف توضیح دهند.
  • بتوانند توضیح دهند که رابطه «حمایت اجتماعی» چگونه به «هدف گذاری» ربط پیدا می‌کند.
  • بتوانند نمونه‌هایی از تأثیر سازنده و غیرمفید (یا حتی مخرّب) دوستان و آشنایان در هدف های زندگی‌شان را تشخیص دهند.
فشار ذهنی هنگام مطالعه
نیاز به مشارکت شما
کسب و کار
زندگی
تاثیر آشنایان و دوستان در هدف گذاری در زندگی ما

معمولاً وقتی بحث هدف گذاری و انتخاب هدف پیش می‌آید، ذهن ما بیشتر به سمت عوامل فردی می‌رود.

به این جمله‌ها توجه کنید: «من در هدف گذاری ضعیف هستم.» «خوشحالم که چند سال قبل به جای این که هدفم را افزایش سریع درآمد قرار دهم، به یادگیری عمیق‌تر فکر کردم. الان دارم میوه‌اش را می‌چینم.» «من معمولاً هدفهای خوبی انتخاب می‌کنم اما وسط کار آن‌ها را رها می‌کنم.» «الان می‌فهمم که هدف‌هایی که در سال‌های قبل دنبال می‌کرده‌ام هدف‌های مناسبی نبوده‌اند.» «مشکل اصلی من در زندگی هدف‌گذاری است. حتی اول سال که همه هیجان‌زده هدف‌هایی را برای خودشان انتخاب می‌کنند، شوق انتخاب هدف ندارم.» «هیچ‌وقت اجازه نمی‌دهم هدفهای متعارض و متناقض انرژی‌ام را بگیرند.»

هدف من، قوت من، ضعف من، دستاورد من و …

همهٔ این جمله‌ها یک ویژگی مشترک دارند: در آن‌ها از «من» صحبت شده است. بحث هدف گذاری در ذهن بسیاری از ما کاملاً «شخصی» است. اگر ضعفی داریم،‌ آن را ضعف خودمان می‌دانیم. اگر نقطهٔ‌ قوتی داریم، آن را نقطهٔ قوت خودمان می‌دانیم. اگر جایی به نتیجه نرسیده‌ایم، آن را به خودمان ربط می‌دهیم. بحث‌های خودتنظیم‌گری و انضباط شخصی هم که با هدف گذاری و تعقیب اهداف گره خورده‌اند، چنان که از نامشان پیدا است،‌ بیشتر جنبهٔ شخصی دارند.

این ویژگی خوبی است که نقش خودمان را در رفتارها،‌ دستاوردها، موفقیت‌ها و شکست‌هایمان جدی بگیریم و چنین گاهی یکی از پایه‌های موفقیت است. به همین علت در کوچینگ و توسعه فردی مدام درباره مرکز کنترل درونی صحبت می‌شود و مدام می‌گویند که به جای تمرکز بر آن‌چه در اختیارتان نیست، بر خودتان و حوزهٔ اختیارتان تمرکز کنید.

اما لازم است حواس‌مان باشد که وقتی از «من» و «خودم» حرف می‌زنیم، فقط به تصمیم‌ها و تأثیرها و اقدام‌های مستقیم محدود نشویم. گاهی تأثیر «من» بر هدف‌هایم این‌‌گونه است که انتخاب می‌کنم چه کسانی در اطرافم باشند. سپس آن‌ها بر من و هدف‌ها و تصمیم‌هایم تأثیر می‌گذارند و این حلقه ادامه پیدا می‌کند.

نباید تأثیر روابط اجتماعی و اطرافیان‌مان را در انتخاب و پیگیری هدف‌هایمان نادیده بگیریم. به‌ویژه در بخشی که تصمیم‌گیری دربارهٔ حضور و سهم‌شان در زندگی‌مان در اختیار ماست.

بخشی از آن‌چه در این درس با هم مرور می‌کنیم، کاملاً‌ برای شما آشنا است. اما قرار دادن همهٔ این موضوعات در کنار هم باعث می‌شود نقش و اهمیت اطرافیان در هدف‌گذاری بیش از پیش به چشم‌تان بیاید و در ذهن‌تان تثبیت شود.

اطرافیان ما چه کسانی هستند؟

وقتی می‌گوییم «اطرافیان بر تصمیم گیری، هدف گذاری و عادتهای فردی ما تأثیر دارند» کمتر کسی با این حرف مخالفت می‌کند. اما نکتهٔ مهم‌تری که باید به این گزاره اضافه کنیم، معنی «اطرافیان» است.

برای این که کلمهٔ «اطرافیان» را به معنای محدود آن تفسیر نکنید، لازم است تأکید کنیم که در این بحث، «اطرافیان» کسانی هستند که به هر شکل، بخشی از ذهن و زمان و زندگی ما را به خودشان اختصاص می‌دهند. بنابراین نباید فقط به اعضای خانواده، دوستان، همکاران و کسانی که زمان زیادی را با آنها می‌گذرانیم محدود شویم. پس حتی کسانی هم که در زندگی‌مان حضور فیزیکی ندارند، ممکن است در دستهٔ اطرافیان ما قرار بگیرند (مثلاً نویسندگان، متفکران، هنرمندان، معلمان و کسانی که در شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌کنیم).

نقش اطرافیان در انتخاب اهداف

محدودیت در دسترسی به مجموعه‌ درس‌های هدف گذاری

دسترسی کامل به این درس و سایر درس‌های هدف گذاری برای اعضای ویژهٔ متمم در نظر گرفته شده است. با عضویت ویژه به درس‌های بسیار بیشتری دسترسی پیدا می‌کنید که می‌توانید فهرست آنها را در اینجا ببینید:

 فهرست درس‌های مختص کاربران ویژه متمم

با توجه به بررسی‌های ما دوستان علاقه‌مند به درس هدف گذاری از درس‌های زیر هم استقبال کرده‌اند:

  کوچینگ  |  مشاوره مدیریت  |  پرسونال برندینگ

  مدیریت زمان  |  انضباط شخصی  |  برنامه ریزی

  مهارت یادگیری  |  استعدادیابی  |  مسیر شغلی

  خودشناسی  |  افزایش عزت نفس |  | تصمیم گیری

  مذاکره  |  کار تیمی  |  گزارش نویسی

  دوره MBA (مطالعهٔ منظم درس‌ها)

تذکر: برای دسترسی به محتوای درسی که مشاهده می‌کنید، صرفاً‌ عضو شدن و پرداخت حق اشتراک کافی نیست و باید تمرین ورود به بحث (رودخانه روبیکان) را هم انجام دهید. انجام این تمرین بسیار ساده باعث می‌شود یادگیری شما افزایش پیدا کند و صرفاً حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه از وقت شما را می‌گیرد.

تمرین و مشارکت در بحث

یکی از دو سوال زیر را انتخاب کنید و پاسخ دهید:

یکی از هدف‌هایتان را که به آن دست یافته‌اید انتخاب کنید (کوچک یا بزرگی هدف اصلاً مهم نیست). ببینید در میان اطرافیان‌تان کسی بوده که حضورش در انتخاب یا پیگیری این هدف نقشی مثبت داشته باشد؟

یکی از هدف‌هایتان را که نتوانستید به آن دست پیدا کنید انتخاب کنید (کوچک یا بزرگی هدف اصلاً‌ مهم نیست). آیا می‌توانید کسی را در میان اطرافیانتان بیابید که حضورش نقش غیرسازنده ایفا کرده باشد؟ (به این معنا که اگر هدف اشتباه بوده،‌ او در انتخابش تأثیر داشته و اگر درست بوده، در عدم تحقق آن نقش داشته باشد). ترجیحاً فردی را بیابید که اگر زودتر دقت می‌کردید،‌ متوجه می‌شدید که باید او را کنار گذاشته یا سهمش را در محیط خود کاهش دهید.

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری هدف گذاری به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه هدف گذاری
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه دوره هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

با متمم همراه شوید

آیا می‌دانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور می‌توانید به جمع متممی‌ها بپیوندید؟

سرفصل‌ها  ثبت‌نام  تجربهٔ متممی‌ها

۱۸ نظر برای تاثیر دوستان و اطرافیان بر انتخاب و پیگیری هدف

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : محسن شیروانی

    پاسخ سوال اول:
     
    در کتاب خانه ام، تعداد محدودی کتاب داستانی به زبان انگلیسی دارم.(حدوداً 50 کتاب)
    از خرید برخی اون ها، نزدیک پنج سال میگذره.
    با خودم فکر کردم درسته که عمده مطالعات من در خصوص کتاب های غیر داستانیه و اثر بخشی این دست کتاب ها در زندگی ام زیاده، ولی اگر در طول این پنج سال، دقایقی بسیار کوتاهی در طول روز(مثلاٌ هشت دقیقه) رو به خوندن کتاب های داستانی اختصاص داده بودم، الان شاید حداقل دوازده جلد از این نوع کتاب رو خونده بودم.

    تا این که نزدیک دو سال پیش، به درس هر چقدر هم کوچک، اقدامی انجام دهیم رسیدم و کامنت محمدرضا شعبانعلی رو خوندم و این کامنت، بسیار بسیار برای من "الهام بخش" بود.
    مطالعه رو شروع کردم و تونستم  در طول یک سال و نیم، نزدیک 7 کتاب رو مطالعه کنم و به هدفم برسم.
    این نکته ی مهم رو هم بگم که هر وقت دلسرد می شدم و خسته بودم، خوندن کامنت محمدرضا شعبانعلی، بهم انرژی می داد.
     
    در آخر لازمه بگم که دوباره هدف گذاری خواهم کرد و قصد دارم تمام کتاب های داستانی ام در طول چند سال آینده مطالعه کنم و می دونم با خوندن کامنت محمدرضا شعبانعلی، دوباره انرژی خواهم گرفت.
     

    پی نوشت: خوندن کتاب های داستانی برای من این طور بوده که جدا از کمک به تقویت زبان انگلیسی، ترس، شوق، غم، شادی و خشم رو با "خوندن کتاب" تجربه کردم و اگر اون کامنت نبود، احتمال بسیار زیاد، سراغ این نوع از کتاب هام نمی رفتم و این تجربیات لذت بخش رو در زندگی ام نداشتم.

    و فکر می کنم از اونجایی من نوشته و حرفهای محمدرضا شعبانعلی رو زیاد می خونم و می شنوم، توانسته ام این تاثیر رو از کامنتشون بگیرم. شاید برای کسی که تازه با ایشون آشنا نشده، این تاثیر پذیری خیلی زیاد نباشه.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .