دنیای کودکانه | خوب است کودک پیش از نوجوانی و بزرگسالی…
آیا در دوران کودکی موشک کاغذی ساختهاید؟ قایق چطور؟
آیا زندگی با حیوانات جایی در دنیای کودکانه شما داشته است؟ نقاشی چطور؟
آیا دوچرخهسواری میکردید؟ کوهنوردی چطور؟
کودکیتان به چه کارهایی گذشت؟ جایی چه کارهایی را در آن دوران خالی میبینید؟
اینها سوالهایی است که همهٔ ما بارها دربارهشان حرف زدهایم؛ چه در قالب داستان و خاطره، و چه در نقد یا تحسین رفتارهای والدینمان. این بار میخواهیم به بهانهٔ معرفی یک کتاب به سراغ این بحث برویم.
پیش از مطالعهٔ ادامهٔ مطلب لازم است تأکید کنیم که آنچه در ادامه میآید، از جنس درسهای آموزشی متمم نیست و با تکیه بر پژوهش و روش علمی تدوین نشده است. بلکه در گروه پاراگراف فارسی طبقهبندی میشود و میشود آن را بیشتر از جنس #دعوت به گفتگو در نظر گرفت.
دنیای کودکانه | ۱۰۱ تجربه برای کودکان در مسیر رشد
اگر در خانوادهٔ خود کودک داشته باشید، یا هنوز هم خوشیها و ناخوشیهای رفتار والدین در دوران کودکی پیش چشمتان باشد، احتمالاً با دیدن کتاب زیر، حتی صرفاً از سر کنجکاوی، آن را باز میکنید و ورق میزنید. نویسنده ادعا میکند ۱۰۱ تجربه را – که هر کودکی باید دیده و لمس کرده باشد – در کتاب آورده است:
نویسندهٔ کتاب، آلیشا دوانتیر (Alicia Devantir)، متخصص پرورش کودکان نیست. او صرفاً نویسندهٔ کتابهای تجاری و جذاب است که هر بار سوالی را روی میز میگذارد و دربارهاش مینویسد: از فعالیتهای جذاب در صنعت رسانه گرفته تا شغلهای عجیب و کمترشنیدهشده در صنعت غذا.
اما مستقل از این سابقه، سوالی که در این کتاب به آن پرداخته، مهم است: کودکی باید شامل چه تجربههایی باشد؟ والدین باید چه فرصتهایی را به عنوان تجربه برای فرزندان خود فراهم کنند؟
او هر ایدهای را که در پاسخ به این سوال به ذهنش رسیده، ثبت کرده و از دیگران هم پرسوجو کرده و حرفهای آنها را هم – با ذکر نامشان – آورده است. حاصل، کتابی است که پیش روی ماست.
در همان ابتدای کتاب، در صفحهٔ قدردانی، حال و هوای کتاب را میفهمیم: قدردانی از کسی که ظرافت تبدیل کرم ابریشم به پروانه را برای او آشکار کرده، و فردی دیگر که فرصت پیادهروی در نور ماه را برایش فراهم کرده، و دوستی که جورابهایش را با او به اشتراک میگذاشته است.
کتاب همچنین پیشگفتاری دارد به قلم کریس سِرف؛ از مقامهای دولتی آموزش در ایالت نیویورک. او در این پیشگفتار به نکتهٔ مهمی اشاره میکند:
«والدین باید بکوشند فعالیتهایی را پیدا کنند که علاقهٔ مشترک خودشان و کودکانشان باشد.»
در فعالیتهایی که والدین در کنار کودکان خود انجام میدهند، قرار نیست از موضع بالا با فرزند تعامل داشته باشند (بیا تا به تو نشان دهم که کتاب خواندن یعنی چه). و لازم نیست وانمود کنند که آن کار را دوست دارند.
والدین باید آنقدر جستجو کنند تا فعالیتهایی را بیابند که واقعاً «شوق مشترک» آنها با فرزندانشان باشد. در این نوع فعالیتهاست که محکمترین پیوندها میانشان شکل میگیرد.
برخی از فعالیتهای پیشنهاد شده در کتاب
در ادامه تعدادی از فعالیتهایی را که در کتاب پیشنهاد شده با هم مرور میکنیم. نویسنده معتقد است که در فهرست کردن این فعالیتها، فرض کرده این تجربهها به تناسب موضوع، برای بازهٔ سنی ۳ تا ۱۲ سال مطرح شدهاند:
برای مشاهدهٔ متن کامل این مطلب کافی است (بدون پرداخت هرگونه هزینه) در سایت متمم ثبت نام کنید. پس از ثبتنام به تعداد قابلتوجهی از درسهای متمم دسترسی پیدا خواهید کرد نمونهٔ آنها را میتوانید از طریق لینک زیر ببینید:
البته اگر بخواهید به همهٔ درسهای متمم دسترسی داشته باشید، لازم است حق اشتراک بپردازید.
ثبت نام رایگان تجربهٔ متممیها
عناوین زیر تعدادی از درسهای مختص اعضای ویژه متمم هستند:
مدیریت کسب و کار (MBA) | توسعه فردی
فنون مذاکره | خودشناسی | شخصیت شناسی
مسیر شغلی | کوچینگ | مشاوره مدیریت
تمرین و مشارکت در بحث
مرور چنین فهرستهایی معمولاً با حسی از ناراحتی و اندوه همراه میشود. چون بخش بزرگی از کودکان جهان، از چنین فرصتهایی بهرهمند نیستند و بعضی از این موارد میتواند برایشان همواره در حد آرزویی دستنیافتنی (و حتی ناشناخته و غیرقابلتصور) باقی بماند.
در عین حال، هر یک از ما این فرصت را داریم که برای فرزندان خود یا کودکانی که در اطرافمان میبینیم و میشناسیم، برخی از این فرصتها را فراهم کنیم.
با توجه به این که گفتیم چنین فهرستهایی سلیقهای هستند، آیا مواردی به ذهنتان میرسد که جای آنها را در فهرست بالا خالی ببینید؟ تجربههایی در دوران کودکیتان بوده که حس کنید خوب است همهٔ کودکان آنها را تجربه کنند؟ آیا مواردی بوده که در کودکی تجربه نکرده باشید و حسرتش برایتان مانده باشد؟
ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری پرورش کودکان هوشمند به شما پیشنهاد میکند:
- پرورش کودکان هوشمندتر (معرفی درس)
- قورباغهای که حافظ میخواند: یک نکته کلیدی در پرورش کودکان باهوش
- ضریب هوشی چیست؟ مروری بر تاریخچه مفهوم هوش
- مدل T در پرورش دانش و تخصص دانش آموزان و فرزندان ما
- تاثیر موسیقی بر مغز و هوش کودکان: توهمی به نام اثر موتسارت
- نقش محیط غنی شده در افزایش هوش کودک در سالهای نخست زندگی
- آیا بهترین سن یادگیری زبان برای کودکان وجود دارد؟
- پرورش استعداد ریاضی کودکان (حتی اسبها هم ریاضی میآموزند)
- چارچوب پرورش استعداد کودکان در ریاضی
- خلاقیت در مدرسه | نظام آموزشی چگونه خلاقیت را نابود میکند؟
- دنیای کودکانه | خوب است کودک پیش از نوجوانی و بزرگسالی…
چند مطلب پیشنهادی از متمم:
برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)
با متمم همراه شوید
آیا میدانید که فقط با ثبت ایمیل و تعریف نام کاربری و رمز عبور میتوانید به جمع متممیها بپیوندید؟
نویسندهی دیدگاه : سارا حق بین
سلام به دوستان؛
* از بهترین تجربه های کودکی من که هر زمان بهش فکر می کنم تجربه لذت بخش و در عین حال آموزنده ای بوده، اقامت های چند روزه در منزل مادربزرگم به تنهایی بود. من بودم و مادربزرگ و قصه ها و حرفهای قدیمی.
فکر می کنم هر کودکی حق داره که هر چند وقت یکبار بدون والدینش زمانی را با پدربزرگ و مادربزرگ بگذرونه. چرا که همین کار به من یاد داد که از کودکی هوای سالخورده ها را داشته باشم، احساس خوبی بهشون داشته باشم و براشون ارزش زیادی قائل بشم و کلی داستانهای افسانه ای و داستان های واقعی از زندگی خود و اطرافیان مادربزرگم در ذهنم به خاطر داشته باشم که احتمالاً هیچ کس دیگری نمی توانست آنها را برام نقل کنه.
* تجربه دیگر من بر میگرده به حیاط خانه کودکی که سه باغچه داشت و مادر هر یک را به یکی از ما سه فرزند سپرده بود که همین باعث می شد من تجربه های شگفت انگیزی از کاشت انواع حبوبات و گوجه فرنگی و سیب زمینی و ... داشته باشم و هیجان مفرطی هنگام دیدن محصولاتم ؛ و البته آشنا شدن با انوع گلها و گیاهان و قارچهای خودرو و حشراتی که در باغچه وجود داشتند. فکر می کنم هر کودکی حق داره که زندگیش همراه با تجربه خلق کردن باشه چه این خلق یک اثر هنری در رده سنی خودش باشه چه خلق و پرورش یک گیاه و یا هر چیز دیگر.