Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Menu
دوره آموزشی مقدمه‌ای بر تفکر سیستمی (کلیک کنید)


آیا شما هم گرفتار اهمال کاری هستید؟


اهمال کاری و به تعویق انداختن کارها - طرح متمم - محل توسعه مهارتهای من

شاید هم‌اکنون که در حال خواندن این درس هستید، قرار بوده تکالیف دانشگاهی خود را انجام دهید.

شاید هم قرار بوده به همراه خانواده بیرون بروید و قدم بزنید؛ یا اینکه باید دوش بگیرید.

اما خواندن این نوشته را بهانه کرده‌اید تا فرصتی برای فرار کردن به دست بیاورید. گریختن از وظیفه‌ای که دیر یا زود به هر حال باید آن را به انجام برسانید.

طی سال‌های اخیر، برنامه ریزی و هدف گذاری به یکی از بحث‌های متداول در کتابها، روزنامه‌ها و مراکز آموزشی تبدیل شده است.

کمتر کسی را می‌توان یافت که اهمیت برنامه ریزی را نپذیرد؛ البته کمتر کسی را هم می‌توانید بیابید که در مهارت برنامه ریزی توانمند باشد و بتواند به برنامه هایی که برای خود تعیین و ترسیم کرده، عمل کند.

در واقع به نظر می‌رسد به جای تمرکز بیش از حد روی برنامه ریزی و اهمیت آن، مفیدتر خواهد بود اگر به این پرسش بپردازیم که چرا با وجودی که معمولاً می‌دانیم چه باید بکنیم و نیز می‌دانیم که به هر حال باید کارهای مشخصی را انجام دهیم، هم چنان ترجیح می‌دهیم کارها را تا حد ممکن عقب بیندازیم.

این همان Procrastination (کار امروز را به فردا انداختن) است. رفتاری که در زبان فارسی، اصطلاحات به تعویق انداختن، فرار از عمل و اهمال کاریبه عنوان معادل آن به‌کار برده می‌شود.

[ درس مرتبط: تعریف اهمال کاری + پرسشنامه اهمال کاری ]

جمله روبرت بنچلی

گزارش‌هایی که درباره اهمال کاری و به تعویق انداختن منتشر شده‌اند، بسته به گروه مورد مطالعه، تفاوت‌هایی دارند.

با این‌حال، نکات مشترک بسیاری هم بین آن‌ها وجود دارد که توجه به آن نکات، می‌تواند به درک بهتر Procrastination یا اهمال کاری کمک کند.

ویژگی‌های دیگری که در قالب اهمال کاری بروز پیدا می‌کنند

باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که بسیاری از ویژگی‌ها و صفات شخصیتی، می‌توانند در ظاهر در قالب اهمال کاری ظهور و بروز پیدا کنند.

صرفاً به عنوان نمونه، به موارد زیر توجه کنید:

  گاهی اوقات کمال طلبی باعث می‌شود که ما برخی کارها را عقب بیندازیم تا در زمان مناسب‌تری آن‌ها را با کیفیت بهتر انجام دهیم. یا با وجودی‌ که کاری را به پایان رسانده‌ایم، پرونده‌اش را نمی‌بندیم تا در فرصت بیشتر، نواقص و ضعف‌های احتمالی آن را بهبود دهیم.

  گاهی اوقات، برخی از ما به نتیجه می‌رسیم که کارهای لحظه‌ی آخری (به قول خودمان دقیقه‌ی نود) بهتر انجام می‌شوند. چون کمی استرس داریم و این استرس می‌تواند بدن را در حالت پرانرژی و برانگیخته نگه دارد. می‌توان گفت در این حالت ما با هدف ایجاد استرس مثبت، اهمال کاری را به عنوان یک استراتژی انتخاب می‌کنیم. این کار اگر چه می‌تواند قابل دفاع باشد، اما فراموش نکنیم که این الگوی رفتاری در بلندمدت، به معنای تحمل دائمی استرس (= استرس مزمن) است و می‌تواند به بهای سلامتی‌مان تمام شود.

ضعف در برنامه ریزی هم می‌تواند در نهایت خود را به شکل اهمال کاری و به تعویق انداختن، بروز دهد. مکانیزم‌های متعددی برای این کار قابل تصور است.

به خاطر داشته باشیم که همه‌ی کارهایی که به‌تعویق می‌افتند، به این علت نیست که دوست‌داشتنی نیستند.

گاهی اوقات، کارهای دشوار و سخت را به تعویق می‌اندازیم. اگر هدف‌های بزرگ و غیرواقع‌بینانه تعیین کرده باشید، اگر مدت زمان کافی برای انجام یک کار در نظر نگرفته باشید، و اگر فعالیت‌ها و اقدام‌های پیش‌نیاز را انجام نداده باشید، احتمال این‌که یک کار را به تعویق بیندازید افزایش پیدا می‌کند.

بررسی چک لیست مهارت برنامه ریزی می‌تواند به شما کمک کند تا حوزه‌های احتمالی ضعف در برنامه ریزی را بهتر تشخیص دهید.

ضعف در مهارت تصمیم گیری هم می‌تواند به فوبیای تصمیم گیری و به تعویق انداختن تصمیم‌ها منجر شود. به خاطر داشته باشیم که اهمال کاری، صرفاً در فاصله‌ی تصمیم و اقدام ظاهر نمی‌شود؛ بلکه گاهی اوقات فاصله‌ی جمع آوری اطلاعات تا انتخاب راهکار را افزایش می‌دهد.

ضعف در مدیریت زمان هم نکته‌ی دیگری است که باید به آن توجه داشته باشیم.

ما بارها در متمم تأکید کرده‌ایم که ممکن است مشکلات مختلف (مثل اهمال کاری یا کمال گرایی) باعث شوند که در ظاهر فکر کنید مشکل مدیریت زمان دارید.

اما عکس این ماجرا هم می‌تواند درست باشد. شاید شما فردی بسیار متعهد هستید و اهمال کاری اصلاً جزو ویژگی‌هایتان نیست؛ اما ضعف در مدیریت زمان شما را مدام به نقطه‌ای می‌رساند که از تعهدات خودتان عقب بمانید و نظم درونی‌‌تان نیز در پی بی‌نظمی بیرونی، مختل شود.

منبع برای مطالعه بیشتر:

  The Nature of Procrastination (Piers Steel)

  The Art of Procrastination (John Perry)

محدودیت در دسترسی کامل به این مطلب

نمایش کامل این مطلب برای کاربران آزاد متمم انجام می‌شود.

ثبت نام به عنوان کاربر آزاد متمم، سریع و رایگان است و کافی است برای خودتان نام کاربری و رمز عبور تعریف کنید.

شما با ثبت نام به عنوان کاربر آزاد، به درس‌های مختلفی (از جمله: استعدادیابی، سبک زندگی، هوش کلامی، افعال پرکاربرد انگلیسی، مهارتهای ارتباطی و پاراگراف فارسی) دسترسی پیدا خواهید کرد.

در صورت تمایل می‌توانید تعدادی از درس‌های کاربر آزاد متمم را ببینید.

اگر با فضای متمم آشنا نیستید و دوست دارید درباره‌ی متمم بیشتر بدانید، می‌توانید نظرات دوستان متممی را درباره‌ی متمم بخوانید و ببینید متمم برایتان مناسب است یا نه. این افراد کسانی هستند که برای مدت طولانی با متمم همراه بوده و آن را به خوبی می‌شناسند:

      شما تاکنون در این بحث مشارکت نداشته‌اید.  

     برخی از دوستان متممی که به این درس علاقه مندند:    بهنام سهرابی انبوهی ، علیرضا شاهسواری ، مصطفی مردانی ، مرتضی نعمتی ، محمود جبرائیلی

ترتیبی که متمم برای خواندن مطالب سری مدیریت زمان به شما پیشنهاد می‌کند:

سری مطالب حوزه مدیریت زمان
 

برخی از سوالهای متداول درباره متمم (روی هر سوال کلیک کنید)

متمم چیست و چه می‌کند؟ (+ دانلود فایل PDF معرفی متمم)
چه درس‌هایی در متمم ارائه می‌شوند؟
هزینه ثبت‌نام در متمم چقدر است؟
آیا در متمم فایل‌های صوتی رایگان هم برای دانلود وجود دارد؟

۳۰۰ نظر برای آیا شما هم گرفتار اهمال کاری هستید؟

    پرطرفدارترین دیدگاه به انتخاب متممی‌ها در این بحث

    نویسنده‌ی دیدگاه : سپیده ضمیریان

    یه چیز جالب که منو شگفت زده کرده اینه که همسرم و خانواده همسرم هیچ وقت کار عقب افتاده ندارن! در همون لحظه که کاری ایجاد میشه اونو انجام میدن! حتی به لحظه ی دیگم تعویق نمیندازن چه برسه به روز دیگه.
    انقدر این کارشون برام عجیبه که حد نداره!
    شده با همسرم تماس گرفتن که فلان مقاله رو تا دو هفته دیگه بفرست، بعد همون لحظه لپ تاپ رو باز می کنه و بکوب روی مقاله کار می کنه که انگار دقیقه 90 هست و هیچ فرصتی نداره! بعد از اینکه مقاله طی یک یا چند روز تموم شد و ارسال کرد دوباره به زندگی عادی بر می گرده.
    هرگز تو زندگیش در ایام امتحانات درس نخونده! چون همون موقع درس دادن استاد درس و بین ساعات خالی کلاس ها خونده و بارها مرور کرده و
    واقعا خیلی دوست دارم کمی حتی شده کمی شبیه اون بشم.

     
    تمرین‌ها و نظرات ثبت شده روی این درس صرفاً برای اعضای متمم نمایش داده می‌شود.
    .